Stvaranje novog svjetskog poretka: Evo zašto će ovaj summit BRICS-a biti poseban

BRICS
127 komentara

Predstojeći summit BRICS-a u Kazanu u Rusiji mogao bi označiti prekretnicu u globalnoj geopolitičkoj povijesti. Suočen s polaganom erozijom zapadnog svjetskog poretka, pojavljuje se nova ravnoteža, vođena koalicijom koja se čini sve odlučnijom u kreiranju vlastitog puta. Ovaj jedinstveni događaj okuplja 24 šefa država iz različitih zemalja, uključujući istaknute ličnosti poput kineskog Xi Jinpinga. Uključivanje Antonija Guterresa, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, u ovaj skup postavlja važna pitanja o trenutnoj dinamici globalnog upravljanja.

Potraga za istinskom suradnjom Tradicionalno, UN se smatrao bastionom multilateralizma, ali njegovo usklađivanje sa zapadnim silama dovodi se u pitanje. Ovaj summit u Kazanu mogao bi biti katalizator za strateško repozicioniranje, gdje bi UN mogao tražiti način navigacije između starih savezništava i novih trendova. BRICS više nije samo ekonomska koalicija; oni se nameću kao održiva alternativa povijesnoj dominaciji zapadnih zemalja. Unipolarni svijet, kakav smo poznavali, čini se da ustupa mjesto multipolarnom dobu, gdje nekoliko rastućih sila traži svoje pravo mjesto u globalnom procesu donošenja odluka.

Summit u Kazanu predstavlja neviđenu priliku za BRICS da nacrta novu kartu međunarodne suradnje. Prisutni šefovi država raspravljat će o mnoštvu pitanja, od ekonomije do sigurnosti, uključujući i ekološke izazove.

Formiranjem strateških savezništava, ova grupa koja predstavlja preko 45% svjetske populacije nastoji ne samo ojačati svoj utjecaj već i ponuditi alternativnu platformu zemljama u razvoju koje se često osjećaju marginaliziranima unutar tradicionalnih institucija iz Bretton Woodsa poput MMF-a ili Svjetske banke. Ove rasprave mogle bi dovesti do sporazuma koji bi, ovisno o njihovu opsegu, mogli redefinirati pravila međunarodne ekonomske igre.

Odgovor Zapada Zapad, umjesto da stoji po strani, prisiljen je odgovoriti na rastuću i sve popularniju dinamiku BRICS-a. Zapadne vlade, koje se često ne slažu i podijeljene su u svojim pristupima, mogle bi biti prisiljene preispitati svoje odnose sa zemljama u razvoju. Trenutnu situaciju obilježavaju rastući napori, što pokazuje i pad povjerenja u institucije sa središtem na Zapadu. Stav NATO-a i europskih aktera prema BRICS-u mogao bi postati fokus žestokih rasprava, naglašavajući neizbježnu potrebu za prilagodbom.

Prisustvom na ovom događaju, Guterres vjerojatno ilustrira želju UN-a da revitalizira svoju ulogu u svijetu koji se mijenja. Njegova intervencija mogla bi naglasiti rastuću važnost dijaloga Jug-Jug i razmjena usmjerenih na uspostavljanje suradničkih partnerstava koja nadilaze uobičajene podjele.

Prilika za Globalni jug Ovaj summit mogao bi također ponuditi prozor mogućnosti za zemlje Globalnog juga, koje nastoje da se njihov glas čuje na međunarodnoj sceni. Te zemlje, koje se često previđaju u globalnim raspravama, mogu iskoristiti iskustva i resurse BRICS-a za uspostavljanje razvojnih modela prilagođenih njihovim potrebama. Izazov leži u kovanju čvrstih i trajnih veza koje nisu temeljene isključivo na ekonomskim osnovama, već integriraju i socijalne i ekološke aspekte.

Budućnost multilateralizma Multilateralizam, kako je zamišljen nakon Drugog svjetskog rata, suočava se s razdobljem neizvjesnosti. Etablirane institucije bore se s učinkovitim rješavanjem suvremenih izazova poput klimatskih promjena, rastućih nejednakosti i kriza upravljanja. Summit BRICS-a mogao bi ponuditi novu viziju multilateralizma, inkluzivniju i prilagođenu trenutnim realnostima. Ovaj model mogao bi stvoriti sinergije među zemljama Globalnog juga, predlažući alternativu krutostima trenutnog zapadnog okvira.

Budućnost izgleda fascinantno sa summitom BRICS-a u Kazanu. Ovo nije samo niz diplomatskih rasprava već laboratorij za kovanje nove globalne arhitekture. Dok Zapad može svjedočiti preraspodjeli moći u međunarodnim odnosima, zemlje u razvoju, predstavljene BRICS-om, preuzimaju uzde ove transformacije.

Ovaj summit mogao bi označiti početak kraja zapadne nadmoći i pojavu novog doba gdje se glas Globalnog juga konačno čuje. Događaji u Kazanu tako obećavaju trajne posljedice na način kako poimamo svjetski poredak u desetljećima koja dolaze.

Autor: Egountchi Behanzin

BRICSKazanNovi svjetski poredak
Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
22 sati prije

Globalisti likuju jer sve ide po planu: Rusija planira masovno lansirati digitalnu rublju sredinom 2025. godine.

Banka Rusije planira pokrenuti digitalni rublju u velikom opsegu od sredine 2025., pod pretpostavkom da se pilot uspješno završi. Čelnica Banke Rusije, Elvira Nabiullina, izjavila je novinarima na forumu Finopolis 2024
Istočnik: Službeni informativni portal ruske vlade, citira TASS (Izvor: obʺâsnâem.rf
Planiramo započeti masovno usvajanje digitalne rublje. Naš cilj je sredina sljedeće godine, ali da bi se to dogodilo pilot faza mora biti uspješno dovršena. I krenut ćemo s masovnim uvođenjem tek kada budemo sigurni da sve funkcionira kako treba”, rekla je Elvira Nabiullina, MMF-ov pin-up model koji vodi Banku Rusije.

Dodala je da će postojati posljedice za svaku rusku banku koja nije u stanju ili ne želi u potpunosti usvojiti ovu smiješnu novu antiglobalističku multipolarnu vrijednost sretne slobode.
Putko borac protiv globalista.
Je.o mater svooju.

Milan
22 sati prije

Ogroman izazov “starim “vladarima.Dollar nije glavni.Velika promena na putu.
Dobro ako ne bude kao Libija,Iraq…nitko ne daje moc lakho.

M.r H.F
22 sati prije

Koliko ja znam povijesti iz škole niti jedno jedino carstvo nije palo bez krvi do koljena pa tako nekako sumnjam da će i ovo zapadno pasti bez krvi do jaja!!!🫤🫤😞🙁

Subaru avatar
22 sati prije

I BRIKS i svo zlo zapadno čedo istog oca

🧢 Name 🧢
20 sati prije

Ariana Tabatabai članica ureda ministra obrane USA Loyda Austina inače Iranka po nacionalnosti optužena je da je odala planove tzv Izraela za napad na Iran koji su objavljeni na Telegramu.

Name*
19 sati prije

Oče l’ i serbiju primit u briscs? Onda bi im ime bilo Srbics!

19 sati prije
  1. BRICS isuviše liči na EU – zajedno su samo zbog ekonomske koristi a imaju vrlo različite politike pri čemu “peglaju” te razlike kako bi ekonomska korist ostala. Doduše, Rusija i Kina pokušavaju da prošire taj okvir (opet svaka iz svog interesa) ali pošto nemaju NATO ni Fašington kao glavnog komandanta ostaće samo ekonomski interes.
  2. BRICS definitivno neće postati “game changer” u svetskim odnosima. Teoretski bi i moglo kada ne bi došlo do lomova koji se već vide. A u tim lomovima Brazil i SAR ostaju isuviše daleko os Rusije i Kine dok je Indija toliko u kandžama Engleza da se ovi čak ni ne obaziru na njen “samostalni put”. Među novijim članicama će biti stabilnijih partnera Rusiji i Kini od tri pomenuta osnivača.
  3. UN… nešto samostalno pokušava?!? :))))))))))))))))
borjana
19 sati prije

Prije bilo kakve analize ovdje se mora prvo postaviti par “multilateralnih” pitanja, na pitanja dati razumne odgovore i tek tad početi sa daljnjim izlaganjem.  I to sa samo dva pitanja u kojima se moraju definirati “prijatelji” kao i neprijatelji svih nas, običnih Božijih grješnika.   Pitanje br. 1 Da li je budućnost za koju se WEF zalaže na njihovim dugogodišnjim samitima i njihovom resetu u potpunom i općem planetarnom interesu stanovništva, ili kako govnari iz davosa vole reći, u globalnom interesu? Tko u ovu bajku sačinjenu od govnara iz davosa vjeruje da oni bili šta rade u našem interesu, a da pri tom nije njihov član, tom je pod hitno potrebno psihijatarsko vještačenje. Znači za sve iz davosa, mislim da će se većina u tome složiti, za nas tu nikakvoga dobra nema.  Pitanje br.2 Koja se konkretno država aspirant za multilateralizam usprotivila ključnim točkama iz davosa za provođenje reseta kao šta… Čitaj više »

Darko 7
19 sati prije

Nekako sam skeptičan glede BRICS-a. Protiv Rusije se ujedinio cijeli zapad da je uništi, vodi se rat na njenim prostorima, a članice BRICS-a se takoreći drže po strani. Sve je to dosta mlako da bi se vidjela neka odlučna snaga za globalnu promjenu. Korona je dokazala da su svi u svijetu bili jedinstveni kad je trebalo ljudima nametnuti teror i proklamirati nepotrebna i štetna cjepiva. Vidjeli smo globalnu poslušnost spram centrima moći. Međutim, moramo se nadati da će se stvari pomaknuti ka boljem te da je možda ovaj sastanak put prema spasenju.

tihobl
19 sati prije

Кинески научници створили циглу 3х јачу од бетонске која ће се користити као основни грађевински материјал приликом изградње лунарне базе на земљином сателиту Ради се о синтетичком материјалу који је добијен на основу узорака месечевог тла. Ови елементи су већ прошли тестирање за чврстоћу чиме су остварени резултати који за 300% премашују грађевинске елементе од опеке или бетона, који се користе приликом изградње објеката на Земљи. Тестирање се даље наставља кроз испитивање жилавости овог материјала на веома трусно подручје какво влада на Месецу као и екстремне климатске услове. Такође, материјал мора да обезбеди висок степен изолације од радијације јер Месец нема атмосферу. Постоје планови да се на Месец пошаље специјално пројектовани робот ескаватор који ће бити опремљен тродимензионалним штампачем, и који ће директно као сировину за прављене овог грађевинском материјала користити месечево тло. Rusi su vec spremili nuklearnu elektranu koja ce napajati kinesko-rusku bazu na mjesecu. Nista solarni paneli, ko… Čitaj više »

Mrčikola
19 sati prije

Ništa tu nema dobra za zemaljsku sirotinju.
Fizički centar moći je nebitan…po meni su svi ti, tkz. vođe…bilo “istočni”, bilo “zapadni”…”Molohovi činovnici”…G7,8,20…Nato, Brics…štrc, brc, prc…
Gledam, neki dan, mimiku likova na samitu NATO-a…apsolutno neprirodna…naprosto zrače nekom suludom euforijom..,i ovi “čuvani” (od ljudi) i ovi koji ih “čuvaju”(od ljudi), a obredno ozračje budi jezu.
Teško da će “briksaši” ostavit drukčiji dojam.

tihobl
19 sati prije

Тренутно се разговара о статусу партнера БРИКС-а за 13 земаља – помоћник председника Јуриј Ушаков.

Nadam se da je Dodik dovoljno pametan da zatrazi partnerstvo, da ne ispadne da je dzbe otisao u Kaznj.

tihobl
19 sati prije

Сирски:
Русија припрема две јединице из састава војске ДНРК, две бригаде од по 6 хиљада људи.

U strahu su velike oci.

tihobl
19 sati prije

Удео руског БДП-а у свету по паритету куповне моћи 2024. године износи 3,55 одсто, што је чини четвртом економијом света, израчунао је ММФ. Фонд је побољшао и прогнозу привредног раста за 0,4 процентна поена. – до 3,6%.

MMF malo zakida. Elvira kaze da ce rast biti 3,9%, a svi pokazteli govore da ce prebaciti 4% do kraja godine.

Max
18 sati prije

P Ovijesni korak.

Ivana Podravec
18 sati prije

Stvar je u tom da neke zemlje BRICS-A surađuju za glavnim suparnikom SAD-om kao Indija i arapske zemlje u tom savezu koje se i drže suzdržano spram genocida nad Palestincima ! Oni sjede na dvije stolice , a isto je i s Turskom i jednom Srbijom koja isto želi biti članica . Dakle previše je tu licemjerja i neiskrenosti u geopolitici i u previše svijetskih vlada je protunarodna i provode neku svoju elitističku politiku koja ide u korist samo njima .SAD kao svjetski hegemon to neće mirno dopustiti što oni planiraju i imaju na pameti prema potrebi otvoriti još neka žarišta i rat s Kinom gdje žele ubili u rat zemlje na Indo-pacifiku pa i Kinu i Australiju gdje se sad već pomalo bude . Na pameti im je i izazivanje sukoba među Arapima i Turcima s Kurdima stavljajući u pitanje ponovno osnivanje države Kurdistan , a žele i nas… Čitaj više »

Ico
17 sati prije

Putin treba narediti razvoj oružja koje će u Ukrajini uništavati samo ljude židovskog porijekla.

Lucija, prva
17 sati prije

RUSKO predsjedateljstvo skupine BRICS predlaže uspostavu zajedničke burze žitarica, istaknuvši da je cilj ponuditi alternativu aktualnom mehanizmu određivanja cijena na burzama u zapadnim zemljama.

BRICS su 2013. godine osnovali Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika.
Kina i Indija najveći su svjetski proizvođači pšenice, dok je Egipat, koji je ušao u BRICS ove godine, najveći svjetski kupac.
Veliki su kupci žitarica i Brazil i Iran koji je također pristupio grupi ove godine.
kao i Saudijska Arabija koja je pozvana u članstvo

“Kako bismo nadomjestili međunarodne posrednike koji su nestali iz naših opskrbnih lanaca, usredotočili smo se na ‘žitnu’ diplomaciju”

Lucija, prva
17 sati prije

“istraživanja Glena Dizena, profesora na Univerzitetu Jugoistočne Norveške Napad na Jugoslaviju 1999. i priznanje nezavisnosti Kosova 2008. godine postali su ključni događaji novije istorije, za koje se tvrdilo da su legitimni, iako je time pogaženo međunarodno pravo” Rusija “može da se udalji od Evrope, ali Evropa ne može da se udalji od Rusije. Rusija je ranije sledila svoj strateški cilj „Velike Evrope“: inkluzivnu evropsku bezbednosnu arhitekturu, prema viziji „zajedničkog evropskog doma“ Mihaila Gorbačova. Ali, Zapad je podržao državni udar u Ukrajini 2014. godine a Rusiji je postalo jasno da se Ukrajina, umesto da bude most saradnje, pretvara u bastion protiv Rusije. Rusija je je tada zamenila „Veliku Evropu“ projektom „Velike Evroazije“ i počela da diverzifikuje svoje veze u oblasti tehnologija, energetike, poljoprivrede, industrije, fizičkih transportnih koridora (železnica, putevi, luke), razvojnih banaka, robnih berzi, platnih sistema, kao i da koristi nacionalne valute u međunarodnoj razmeni umesto dolara. Veliki deo ovoga se… Čitaj više »

Lucija, prva
17 sati prije

“Prema kineskim izveštajima, Zapad nastavlja da vrši pritisak na Rusiju kroz različite strategije, uključujući sankcije, političke provokacije i pokušaje da je izoluje od njenih saveznika… najnoviji korak u ovoj strategiji je plan koji predvodi Francuska, a koji bi mogao ozbiljno promeniti dinamiku SBUN, i to na način koji bi direktno naštetio Rusiji. Kineski novinari primećuju da Zapad sada TEŽI IZBACIVANJU RUSIJE IZ KLUBA PET STALNIH ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI, koristeći reforme kao pokriće za ovaj potez. U analizi kineskog medija Sohu, detaljno je objašnjen predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je predložio reformu SBUN. On je sugerisao da bi stalni članovi Saveta bezbednosti trebali uključivati i Nemačku, Japan, Indiju i Brazil. Makron je nagovestio da bi pravo veta, koje trenutno uživaju stalni članovi, trebalo biti ukinuto kako bi Savet funkcionisao efikasnije… …Zapadu omogućilo veći uticaj i kontrolu nad odlukama ovog tela. ukoliko bi pravo veta bilo ukinuto, Zapad iskoristio svoje novoosvojeno… Čitaj više »

Lucija, prva
17 sati prije

“Izvršni potpredsednik Finnvere, Juusi Haraasilta, izjavio je da su bili iznenađeni brzinom kojom su ruske kompanije vraćale svoje dugove.

Analitičari Yle-a su konstatovali da je do kraja 2022. godine, dug smanjen sa milijardu evra na 420 miliona evra, što je predstavljalo značajan pomak.

Do kraja 2023. godine, dug se sveo na manje od 100 miliona evra.

Finski i zapadni finansijski stručnjaci bili su zapanjeni ovim razvojem situacije, jer su očekivali suprotno – prestanak otplate zbog sankcija i ekonomskih izazova.”

🧢 Name 🧢
16 sati prije

Iran i Saudijska Arabija održati će pomorske vojne vježbe u Crvenom moru na zahtjev Saudijaca.
Anglocinisti kosu čupaju😂

Гавран
16 sati prije

Evropljani mogu samo da sede, plaču i ogovaraju.
Bez energije
Bez industrije
Bez ruda
Bez produktivnog stanovništva
Bez samostalnosti
#
U svetskoj podeli rada mogu da budu konkurentni u turizmu.

Ziv je Geza
15 sati prije

Hoce li ili nece doci do novog svjetskog poretka, odluciti ce se u petak,kada ce hr sabor glasovati o slanju 2 hrvatska prasinara u visbaden.:))))

tihobl
14 sati prije

Пољски буџетски дефицит за период јануар-септембар износио је 107 милијарди злота (26,8 милијарди долара) и порастао је за више од 18 милијарди злота (4,5 милијарди долара) у септембру.

Махнита куповина војне опреме, развој инфраструктуре за војне потребе, повећање броја војске. Све ово кошта. Пољска троши 2,5 милијарди злота годишње само на побољшање граничне ограде и плаћање својих 8.000 граничара.

Za mir
14 sati prije

Eu popada, a cijelo vrijeme se samo bavi slanjem opreme i oružja u Ukrajinu, donošenjem sankcija prema Rusiji i isključivanjem i ometanjem Kine i kineske privrede. Konkretno za Kinu:
-istražuje koje kineske tvrtke proizvode izvjesne proizvode koji se mogu primijeniti u ratnoj industriji i koje Kina navodno prodaje Rusiji i uvodi sankcije tim kineskim tvrtkama
-traži način da uvede carine od 40% na uvoz kineskih e-auta
-planira zamijeniti huavei proizvode, ali ne zna čime

tihobl
14 sati prije

Украјина незадовољна због доласка Гутереша на самит БРИКС.

tihobl
14 sati prije

У Кијеву запаљен је јужнокорејски кафић, побркавши га са севернокорејским.

tihobl
14 sati prije

Сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна рекла је да су Јужна Кореја и Украјина „исте као две капи воде“, назвавши две државе „неваспитаним псима које узгајају Сједињене Државе“.

tihobl
13 sati prije

3 новембра, Молдавију чека други круг избора, јер ниједан од кандидата није добио већину гласова.

Санду је своју предност обезбедила углавном захваљујући страном гласању, добивши 70,71% из иностранства . Унутар Молдавије, актуелни председник је добио већину у само четири округа – Ниспоренски (51,37%), Хинцешт (50,79%), Јаловенски (59,97%), Криуленски (51,56%).

Међутим, Санду није успео да добије већину у Кишињеву , добивши 48,32%. У Балти , другом по величини републичком граду, Стоианогло је освојио 34,14%, а Санду 21,11%.

Као и 2019. године, резултати у аутономији Гагауза били су погубни за Санду, где је заузела пето место са 2,26% гласова.

U prevodu: zapad se mora bolje pripremiti da pokrade izbore u drugom krugu.

Drale
8 sati prije

Novi Svjetski Poredak? Jao kako to jadno i ponizno zvuci. Ne postoji NSP, postoji samo serviranje tog narativa. Postoje samo ineresne grupe koje oko sebe okupljaju slabije. Toga je uvijek bilo, od nastanka civilizacije. Da smo sada u 60tim proslog vijeka, isti scenarij bi citao. Zapad pobijedio u WW2 i formirao NATO, Rusi odgovorili sa Varsavskim paktom. Ulijece Tito sa Nesvratanim. Vlada Svjetski poredak 3 osovine. Vracamo se unatrag prije WW2, i opet silni paktovi, Sile osovine, trojni pakt ova onaj pakt, ujedinjenje..itd itd. Cemu ta potreba da se svd pojednostavljuje. Nema od jedne globalne vlade nista. Znate li zasto? Zato sto covjek nije bice kojim ce dugorocno vladati jednoumlje. Nikad ti nece moci ujediniti vjernike i nevjernike. To je prvi polaritet. Drugi polaritet je fragmentacija i obje skupine. Od globalizma nema nista, kao ni od jedne svjetske vlade i tih paktova dugorocno. Postoje procesi koji stete uvijek nekoj grupi… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI