Sukobi su izbili dok su ortodoksni Židovi prosvjedovali protiv vojnog roka

Prosvjed u Izraelu ortodoksnih Jevreja
19 komentara

Izraelski Vrhovni sud presudio je krajem lipnja da nema pravne osnove za izuzeće od vojnog roka za vjersku zajednicu

Izraelska policija u Jeruzalemu upotrijebila je silu kako bi razbila prosvjed ultraortodoksnih Židova koji su prosvjedovali protiv regrutacije učenika vjeronauka u Izraelske obrambene snage (IDF).

Zajednica je bila izuzeta od služenja vojnog roka od osnutka države 1948. Međutim, najviši sud zemlje nedavno je ovu praksu proglasio lišenom bilo kakve pravne osnove.

Desetljećima dug sporazum između izraelske vlade i zajednice Haredi produžavan je nekoliko puta dok nije istekao prošle godine. Usred tekuće vojne operacije protiv Hamasa u Gazi, Vrhovni sud je 25. lipnja ukinuo privilegije.

Vojna služba obavezna je za većinu izraelskih građana, a muškarci i žene podjednako moraju služiti između 24 i 32 mjeseca u IDF-u. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant procijenio je u lipnju da IDF-u hitno treba 10.000 dodatnih novaka.

U srijedu ujutro deseci ultraortodoksnih muškaraca okupili su se ispred ureda za novačenje IDF-a gdje se od regruta koji dobiju pozive traži da se jave.

Organizirali su sjedenje nasred ulice, blokirajući promet. Prosvjednici su nosili transparente, uzvikivali slogane i vjerske bajalice. “Umrijet ćemo i nećemo se prijaviti, nacisti” i “U zatvor, a ne u vojsku” bile su među porukama, prenosi Times of Israel.

Na mjestu događaja bila je jaka policija, uključujući policajce na konjima u opremi za razbijanje nereda. Kako su prosvjednici odbili napustiti područje, pripadnici snaga reda počeli su pribijati pojedine prosvjednike na tlo i odvlačiti ih.

U jednom su trenutku ultraortodoksni muškarci probili policijske kordone, nakon čega je došlo do novih tučnjava. Videozapisi s mjesta sugeriraju da je najmanje jedan prosvjednik zadobio ozljede.

Procjenjuje se da broj Židova Haredima u Izraelu premašuje milijun. Ovi vjerski fundamentalisti tradicionalno su pokušavali ograničiti svoje kontakte sa sekularnijom židovskom većinom. Ultraortodoksna zajednica tvrdi da bi vojna služba prekinula njihovo proučavanje Tore, poremetila njihovo dugotrajno vrijeme molitve i učinila kontakt sa suprotnim spolom neizbježnim.

IZRAELOrtodoksni Jevrejivojni rok
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
26 dana prije

He,he,he. Kad treba glasati i podržati Natanyahua, prvi su, kad treba u vojsku proučavaju Toru i mnoze se.

Max
26 dana prije

Očekivano.

Zen
26 dana prije

Da je bar pola takvih Židova, rata nebi ni bilo.

jojo
26 dana prije

Klasicni ratni huskaci, kao i ova prascad koja navija po komentarima, a pobjegli bi prvi mamici pod suknju da im mecka zaigra u dvoristu.

Perun
26 dana prije

DOSLA FUKARA DA MU UZMU MJERU …Direktor CIA Vilijam Berns (citaj nekompletan idiot )stigao je u Sarajevo, gde se očekuju sastanci sa direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, javlja “Kliks”……Tokom svoje dugogodišnje karijere, Berns je službovao u šest predsedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije. ….. i njegova je dogorila ,CRKO DABOGDA ….SMRT FUKARAMA SLOBODA NARODIMA ..

goran
25 dana prije

neće židovi da se bore za cioniste mislim šta vam tu nije jasno?
izrael iz davnina i izrael budućnosti nije isto.
onda ih je vodio Otac Nebeski
a sad ih vode cionisti koji više vole sotonu nego Oca Svevišnjega.
i sasvim je razumljivo što ne žele da se bore za njih i to se mora poštivati.

Schwarze Hunderte
25 dana prije

To nijesu ” Orthodox Jews ” već.PRAVI ŽIDOVI ⚡- ABRAHAMOVE KRVI⚡ – SEMITI ⚡ ŠTO IMAJU GROBOVA TAMO OD MNOGO PRIJE OD 1948 me !!! Ovi .. “Yeki “( dođoši ) što nit su Židovi niti itko tamo , groba ima od prije 1948 me su za – te – STAROSEDJEOCE – OKUPATORI 🔥 – I NESVETOJ TVOREVINI – STATE OF ISRAEL ! NAMJERNO SE PODMEĆU OVAKVIH IZVJEŠĆA DA BI SE UNJELA ZABUNA 🔥! ONI NAJSTRAŠNIJE PATE I ONI – JESU – IZABIRANI 🔥- ovi – Ashkenazi – DOĐOŠI – NISU !!! Niti se ovi , Abrahamove krvi , miješaju sa njima , niti uopće koriste ” reformed Hebrew ” Thedor Herzla ( imaju vlastito narečje puno bliže Aramaiac ) , niti pohode istih Synagogues čak ni NE GLASUJU 🔥 , niti daju svojih Rabina u savjetodavno tijelo ” rotirajuća Rabinata ) !!! Dakle NIŠT ! Njih ! Nitko ,… Čitaj više »

Гавран
25 dana prije

Posle 2000 godina su došli u Palestinu, prateći ukaze svetih knjiga i svetih ljudi.
Ako sveti ljudi i svete knjige prestaju da važe, onda je njihov opstanak u Palestini samo besmisleno nasilje.
Bez smisla je i sam opstanak jevrejske zajednice osim kao “biznis proces”.

Keki
25 dana prije

Raspada se država.

Istina
25 dana prije

Židovska proljeće Treba jedan građanski rat kod zidova. Nek se među sobom potamane.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI