Svaki mirovni sporazum Zelenskog zahtijevao bi referendum

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
14 komentara

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će verovatno morati da održi nacionalni referendum kako bi “legitimisao” bilo koji potencijalni mirovni sporazum sa Rusijom, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. U stvari, svaki potez Zelenskog mogao bi da rizikuje njegovo „političko samoubistvo“, smatra Kličko.

U razgovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera u nedelju, gradonačelnik ukrajinske prestonice je predvideo da će „narednih nekoliko meseci“ biti „veoma teški“ za Zelenskog.

„Čekamo izbore u SAD, ali za uspostavljanje mira biće nam potreban referendum“, rekao je on.

Glasanje u cijeloj zemlji vjerovatno bi bilo potrebno za “legitimizaciju” potencijalnog mirovnog sporazuma s Moskvom, s obzirom na to da bi bilo kakav kompromis ukrajinskoj javnosti bilo vrlo teško objasniti, smatra Kličko. Nastavak neprijateljstava još nekoliko godina, međutim, nije opcija, insistirao je gradonačelnik.

„Mislim da Zelenski ne može sam da postigne tako bolne i ključne sporazume bez javnog legitimiteta“, ocenio je Kličko. “Kako objasniti državi da je potrebno odreći se dijelova naše teritorije koji su koštali života hiljada naših vojnih heroja? Kakav god da učini, rizikuje političko samoubistvo. Bila bi noćna mora da se borimo još dvije godine”, dodao je gradonačelnik.

Uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva u izraelskom stilu mogla bi biti opcija za Ukrajinu da prođe kroz težak period i “legitimizira” potencijalni mirovni sporazum, sugerirao je zvaničnik. „Međutim, ne mislim da je [Zelenski] spreman da se odrekne moći koncentrisane u njegovim rukama pod vanrednim stanjem“, priznao je Kličko.

Zelenski ostaje na vlasti u Ukrajini uprkos tome što mu je mandat zvanično istekao u maju. Odlučio je da ne održi predsjedničke izbore, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno zbog sukoba s Rusijom. Moskva je signalizirala da smatra da je legitimitet Zelenskog “istekao” i da ga više ne smatra istinskim predsjednikom zemlje.

KličkorusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Igrokaz.

Profesor Živago
1 mjesec prije

Tiho, na kojem je ono članku tvoj post o Azerbejdžanu i Novoj Kaledoniji? 🙂

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Sva sreća pa rat ne zahtijeva referendum, zaradili su.

Sakupljac Sekundarnih Sirovina Iz Ukraine
1 mjesec prije

Ma ne treba referendum, rusi su vec napravili 3-4 samo treba da se sloze sa rezultatima, a mogli su bez svega toga ali jbg, korisne budale nego su se ove nase nesto ucutale zna li se sta nesto nema euforije posle rezolucije?

Dux
1 mjesec prije

Kako neko tko je tu nelegalno, raspiše referendum koji bi trebao biti legalan…

tihobl
1 mjesec prije

Referendum nije u skladu sa EU vrijednostima. Referendum je antidemokratski.
Ako bi Rada raspisala referendum 90% bi glasalo da se Zelenski protjera (demokratski izabrani predsjednik). Ako bi Klicko raspisao referendum 3/4 Kijeva bi glasalo za pripajanje Rusiji.
Referendume ne treba raspisivati jer ce uvijek dati rezultat suprotan EU vrijednostima.

opetlazes
1 mjesec prije

Ocvali boksac i i ocvali narkoman, svijetla buducnost ceka drzavu koju vi zastupate.

eks
1 mjesec prije

Raketnim udarom ruske vojske na lokaciju NATO-Ukro vojske , u Odeskoj oblasti (u Černomorsku) ubijeno je 18 britanskih specijalaca SAS , a još 25 ranjeno . Ovu informaciju objavio je bivši američki vojnik koji vodi blog “US civil Defense News” , a istu informaciju objavio je i penzionisani pukovnik španskih oružanih snaga Pdro Banjos . Više se ne može sakriti činjenica da NATO neposredno ratuje protiv Rusije, iako se u svim izjavama NATO oficiri , kao i Stltenberg , uporno pravdaju da NATO nije učesnik u “sukobu Ukrajine i Rusije” .

Zlovenac
1 mjesec prije

Najeftinine bi bilo koknuti ovo budalo.

goran
1 mjesec prije

ma zelenski je diktator i dok ne bude legitimni predsjednik njegov potpis na mirovni sporazum ništa ne vrijedi

niki
1 mjesec prije

referendum može ali izbori za predsjednika ne može

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI