Sve više Ukrajinaca želi pregovore sa Rusijom

Ukrajina i Rusija
49 komentara

Sve veći broj Ukrajinaca želi da Kijev pronađe diplomatsko rješenje za sukob s Moskvom, piše Wall Street Journal.

Američki medij je u članku u utorak priznao da “neki Ukrajinci postavljaju pitanje koje je donedavno bilo tabu: da li je vrijeme da pokušamo pregovarati?”
Podrška pregovorima s Rusijom u Ukrajini “puzi naviše” od neuspjeha kijevske kontraofanzive prošle godine, prema WSJ.

Druga anketa, koju je početkom avgusta objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS), pokazala je da 57% javnosti želi početak dijaloga s Rusijom.

List je citirao 33-godišnju učiteljicu iz Zaporožja na jugoistoku zemlje, koja je rekla da je spremna da se odrekne bilo kojeg dijela teritorije u zamjenu za mir kako bi se njen muž vratio kući sa prve linije fronta. “Gdje možemo ići s ovim ratom?” pitala se ona. Grupa koja je najviše skeptična u pogledu mirovnog sporazuma s Rusijom je ukrajinska vojska, a jedno nedavno istraživanje pokazuje da je samo 18% aktivnih vojnika i veterana za pregovore, navodi se u članku. Prema istoj anketi, 15% vojnika i veterana reklo je da će se pridružiti oružanom protestu ako Kijev potpiše nepovoljan sporazum sa Moskvom.

Pripadnici vojske koji su razgovarali sa WSJ rekli su da su zabrinuti da bi Rusija mogla iskoristiti pauzu u borbama da se pripremi za novi napad na Ukrajinu i da bi traženje mira uz ustupke značilo da je žrtva njihovih palih drugova bila u uzaludno.

Tokom sastanka sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u petak, ukrajinski lider Vladimir Zelenski je sugerirao da sukob između Rusije i Ukrajine treba okončati “ove jeseni”.

Prema Zelenskom, da bi se to dogodilo, NATO mora nastaviti naoružavati Kijev i pojačati pritisak na Moskvu da pristane na ukrajinski mirovni plan, koji poziva na povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim, uključujući Krim, i za Moskva da plati reparacije i da svoje zvaničnike podnese ratnim sudovima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice ponovio da Moskva “nikada nije odbila” pregovore s Kijevom, ali je naglasio da oni treba da se odvijaju “ne na osnovu nekih efemernih zahtjeva, već na osnovu dokumenata koji su dogovoreni i koji su zapravo inicijalizirani u Istanbul” krajem marta 2022. godine, kada su strane posljednji put sjeli za pregovarački sto. Tokom razgovora u Turskoj, Ukrajina je bila voljna proglasiti vojnu neutralnost, ograničiti svoje oružane snage i obećati da neće diskriminirati etničke Ruse. Zauzvrat, Moskva bi se pridružila drugim vodećim silama u pružanju bezbednosnih garancija Ukrajini, rekao je Putin.

anketarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crescent
6 dana prije

Ta brojka koja zeli mir je previse mala, znaci i dalje rat…. Blinken claims Russia received ballistic missiles form Iran…… Pa sto im ne date nove sankcije?

Zar ne
6 dana prije

Naravno, pa nisu Ukrajinci zlocinci , okuparori I unistavaci

borjana
6 dana prije

Ali moramo napomenuti, jamstvo na sigurnost koje bi u slučaju oružane agresije trebale pomoći Ukrajinu dali su Velika Britanija, Francuska, Kina, USA, ali i sama Rusija. S tim da je Rusija zahtijevala da se u slučaju agresije pomoć mogla pružiti samo uz suglasnost svih država jamaca, čime bi Rusija de facto dobila pravo veta.

Tupko Glupko
6 dana prije

Povjerovali su lažima izuzetnih, provocirali i izazvali rat sa Rusijom, a sada kada vide kako su prevareni i kako jedu g*vna, e sada bi pregovore.

Za to Ukri prvo moraju smijeniti vlast i predsjednika, ali ne mogu demokratskim putem, jer u Ukrajini su demokracija i izbori zabranjeni dok se ne doživi poraz i proglasi bankrot.

Zastupnicima u Vrhovnoj Radi istekao je mandat u listopadu prošle godine, a Zelenskom krajem ožujka ove.

Zar ne
6 dana prije

Jbt, jos uvijek ima ljudi koji puše putkovu bajku, opravdavaju skoro 1.000.000 poginulih I vjeruju da je trump pametan covjek
Stvarno treba reducirati populaciju

Zar ne
6 dana prije

Zanimljivo, zadnjih par dana nema validacije na temu ukrajine ali ima na temu putina
Haha, cuvaj ruku koja te hrani
Makar I volonterski
😀😃🙂

tihobl
6 dana prije

Zasto se ne usudjuju provesti anketu koliko bi ukrajinaca zeljelo Putina za predsjednika.

SchwarzeHunderte
6 dana prije

Samo bezuslovna predaja ! A za to je dovoljna – bijela zastava ….

Zeljko
6 dana prije

Laž, pregledao WSJ unatrag deset dana i nigdje nema ove “vijesti”!

Zar ne
6 dana prije

Gdje je nastala L.R., Mislav, idealisti portala!?
Citam Impressum I nema veze sa tekstovima…

Zar ne
6 dana prije

Gdje je nastala L.R., Mislav, idealisti portala!?
Citam Impressum I nema veze sa tekstovima…

trajko
5 dana prije

Otkad se to WSJ brine za ukrajinsko javno mijenje?! Njih bi trebalo samo da brinu planovi o ” ubijanju Slavena”.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI