Švedski ministar vanjskih poslova neočekivano podnio ostavku

Tobias Billstrom
32 komentara

Tobias Billstrom, koji je nadgledao ulazak Švedske u NATO, povlači se iz politike

Tobias Billstrom, koji je nadgledao pristupanje Švedske NATO-u, najavio je svoju ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova i povlačenje iz politike, ne navodeći razlog za to.

Billstrom (50) je prvi put izabran u švedski parlament 2002., a 2022. imenovan je ministrom vanjskih poslova.

U objavi na X u srijedu, Billstrom je rekao da je obavijestio premijera Ulfa Kristerssona o svom odlasku “s mješavinom tuge i ponosa”.

“Sada ću potpuno napustiti politiku”, napisao je Billstrom. “To znači da i ja napuštam svoje mjesto u Riksdagu. Što ću sljedeće učiniti još je otvoreno”, dodao je, ističući da ima “samo 50 godina” i da bi mogao ostaviti traga “u drugim kontekstima”.

Kao svoje najveće postignuće u posljednje dvije godine, Billstrom je naveo napuštanje Švedske svoje 200-godišnje neutralnosti kako bi se pridružila NATO-u “nakon dugog i ponekad izazovnog procesa”.

Stockholm je sada dio “jezgre zemalja koje podržavaju Ukrajinu” i protive se “ruskom ekspanzionizmu”, dodao je.

Billstrom je zahvalio Kristerssonu što mu je prije toga ukazao povjerenje da bude ministar vanjskih poslova i vodi parlamentarnu frakciju Umjerene stranke.

Prema švedskim medijima, Billstromov odlazak dolazi iz vedra neba. I dnevnici Expressen i Aftonbladet su tvrdili da je to uzrokovano “razdorom” između njega i premijera. Kao moguće uzroke novine su navele imenovanje Kristerssona za vanjskopolitičkog savjetnika, ali i sukob oko stajališta Švedske o sukobu u Gazi, pri čemu premijer zagovara “izraelski prijateljskiju liniju”.

“Tobias Billstrom je imao vrlo blisku i dobru suradnju s premijerom”, rekla je njegova glasnogovornica Anna Erhardt u odgovoru na ova izvješća. Kristerssonova tajnica za tisak Siri Steijer također je rekla da su izvještaji lažni i da “nema sukoba” iza Billstromovog odlaska.

Billstrom je bio prvi zamjenik predsjednika Riksdaga od 2014. do 2017. Prije nego što je preuzeo Ministarstvo vanjskih poslova, obnašao je još dvije dužnosti u kabinetu, prvo kao ministar za politiku migracija i azila (2006.-2014.) i zapošljavanje (2010.).

ŠvedskaTobias Billstrom
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ogo
11 dana prije

Zgrabi-bjezi

Stef
11 dana prije

Ajmo se kladit da će se lik uglavit u neki “Tony Blair” institut kao i Sanna Marin (Finska).

Warrior
11 dana prije

Sada,kada je ugrozio švedski narod i uništio švedsku kakvu-takvu neovisnost,može se posvetiti stand up komediji.i sexualnim perverzijama kojima je sklon.naprosto je genijalno kako samo devijantne osobe,lopuže i perverznjaci završavaju na liderskim mjestima.

nastran
11 dana prije

još jedan mulac

tihobl
11 dana prije

Smijenjen zbog izginulih sabovih specijalista u Poltavi.

Rusi uporno porucuju zpadau: prestanite se zezati, znamo gdje ste, povremeno ih opemenu rusenjem hotela, a u poslednja tri dana poslali su jacu opomenu.

denis penis
11 dana prije

po faci se vidi da je tikvast

Darko
11 dana prije

Majmun je shvatio što je napravio Švedskoj i sada se misli izvući nekažnjeno.

Jedini Najpraviji Zmaj!
11 dana prije

Politikant se nahap’o love, gospodari ga dobro platili, i sad ide u penziju. Možda bude nešto malo “radio”, k’o hobi, i to je to. (Riksdag = parlament, reichstag)

Гавран
11 dana prije

Ono što ću ubuduće da radim je još otvoreno”, dodao je, napominjući da ima “samo 50 godina” i da bi mogao da ostavi trag i “u drugim oblastima”.
#
Posle pogibije švedskih vojnih stručnjaka u Ukrajini, ostavio je krvav trag.

Max
11 dana prije

Nisam ni znao za njega.

Protiv Sistema
11 dana prije

Tako je to kad su ušli u NATO. Sad umjesto neutralnosti moraju slati svoje švedsko meso u stroj za mljevenje mesa zvan Ukrajina. Cijelo vodstvo SAAB koje je obučavalo i ratovalo izginulo u Poltavi

dona
11 dana prije

shvatio je da se Europa mora zaštiti od bitangi iz Amerike a ne od Rusa

Siniša
11 dana prije

Poslao stručnjake iz Saba u Ukrajinu a ovi pre par dana svi nastradali.

abc
11 dana prije

Državu ubacio u govna, a sam bježi…

tihobl
11 dana prije

У Лавову су погођене хемијске лабораторије за обраду и склапање деструктивних материја и компоненти експлозивних материјала за беспилотне летелице типа авиона.

У Кијевској области, приликом покушаја ноћног транспорта, уништен је тегљач са МЛРС Хаимарс у целини, заједно са машином за утовар, три лансера и радаром.

R M
11 dana prije

jao, bash mi je zhao, neces oprati ruke…

denis penis
11 dana prije

di samo nađu ovakve karikature?

Gad
11 dana prije

Pobilo mu teroriste u Poltavi pa mu neugodno.

Za mir
10 dana prije

Bolje bi i za nas i za njih bilo da je SAAB nastavio proizvoditi aute. Manje je opasno.

Dražen
9 dana prije

Tipičnan rad Duboke države odradiš četvrtinu pa te sklone da te brzo zaborave a drugi već nastavlja sa programom i tako u krug dok ovce ne budu poklane…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI