Švicarska preispituje svoju 500-godišnju neutralnost?

Svicarska zastava
56 komentara

Vrijeme je da Švicarska, koja je neutralna od 1515. godine, redefinira svoj vanblokovski status, navela je grupa švicarskih stručnjaka u izvještaju koji je naručilo ministarstvo odbrane u Bernu. Kritičari su, kao odgovor, optužili komisiju koja stoji iza papira za pristrasnost i insistira na tome da je neutralnost zauvijek ugrađena u ustav zemlje.

Studijski komitet, koji je osnovan prije godinu dana, predstavio je u četvrtak dokument sa 100 preporuka o tome kako povećati sigurnost alpske nacije.

„Politiku neutralnosti je potrebno revidirati, više fokusirati na njenu bezbednosnu funkciju i fleksibilnije primeniti“, predlažu u izveštaju članovi panela, koji uključuje političare, ekonomiste i naučnike iz različitih starosnih grupa i regiona.

Druga ključna preporuka u njemu je da se “saradnja Švicarske sa NATO-om i EU mora nastaviti produbljivati ​​u cilju postizanja zajedničke odbrambene sposobnosti i pretvaranja u istinsku odbrambenu saradnju”. Između ostalog, komisija je pozvala da se budžet za odbranu zemlje poveća sa 0,75% BDP-a na 1% do 2030. godine. Takođe se navodi da se većina članova panela izjasnila za ukidanje zabrane iz 1998. na ponovni izvoz oružja u zemlje koje su u ratu. Ovaj zakon je ranije izazvao komplikacije za države EU koje su u sukobu s Moskvom Kijev želele da opskrbe oružjem koje je imalo dijelove švicarske proizvodnje.

Promjene švicarske politike neutralnosti potrebne su zbog “naglog pogoršanja situacije u Evropi, obilježenog politikom moći, sve destabiliziranijim kriznim regijama i, prije svega, ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine”, tvrdi list. Preporuke komisije biće uzete u obzir prilikom rada na novoj švajcarskoj bezbednosnoj politici, koja će biti predstavljena 2025. godine.

Rad ekspertske grupe izazvao je kontroverzu i prije nego što je izašao, a kritičari su tvrdili da je šefica Federalnog ministarstva obrane, civilne zaštite i sporta (DDPS) Viola Amherd namjerno formirala panel koristeći stručnjake koji su protiv neutralnosti. U četvrtak je opoziciona Švicarska narodna partija (SVP) ponovo osudila izvještaj, rekavši da je “politički jednostrana” komisija koja stoji iza njega pokazala “nepoštovanje ustavom zagarantovane trajne… neutralnosti naše zemlje”.

„Javna je tajna da… Amherd želi da uništi švajcarsku neutralnost i da se baci u zagrljaj NATO-a i EU“, navodi se u saopštenju SVP. Iako nije članica EU ili NATO-a, Švicarska se pridružila gotovo svim zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i zamrznula je milijarde dolara vrijednu imovinu Moskve. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je početkom 2024. rekao da Moskva zbog toga Švicarsku više ne smatra neutralnom zemljom.

U junu su švicarske vlasti bile domaćin takozvane ukrajinske mirovne konferencije, na koju Rusija nije bila pozvana. Moskva je samit, koji se fokusirao isključivo na prijedloge Kijeva za rješavanje sukoba, opisala kao “parodiju pregovora” i insistirala na tome da ne bi prisustvovala događaju da je Bern zatražio dolazak ruske delegacije.

NATOneutralnostŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prorok
15 dana prije

Pad svicarske neutralnosti. Pad americkog dolara i novcanog sistema. Pad neokapitalizma. Pad americkog drugog amandmana. Pad Zapada. Pad nafte. Pad cionizma. Pad kineskog uticaja. Pad EU. Pad poljoprivrede. Pad stocarastva. Pad medija. Pad farmakomafije. Pad obrazovanja. Pad populacije. Pad sistema vrijednosti. Pad civilazacije….su uvod u globalni rat i vracanje civilizacije na zlatnu milijardu i fabricke postavke koje ce definisati buduce sukobe sa kopljima, strelama i nozevima. Koliko cudno zvucalo, ovi padovi ce se desiti lancanim ubrzanjem, da se necemo stici ni okrenuti a vec cemo biti akteri rata…stvarno je izgledan Veliki reset ali ne onaj kakav su planirali filantropi, cionisti, elite i razvratnici. Kroz 100god nestace i pisana rijec i sve sto danas poznajemo…a spoznaje svega ispocetka ce krenuti za nasim cukunucima. Najbolji primjer su danasnji skolarci koji ne znaju za stvari koje su bile popularne prije 50tak godina iako imaju sve informacije dostupne. Sta ce znati neke buduce generacije… Čitaj više »

Ime
15 dana prije

Tamo vise shiptara nego… Cak nije ni cudno…

Let it
15 dana prije

Prema mnogim zapadnim medijima, Rusija planira napasti i okupirati Svicarsku i to je posljedica svega toga jer Svicarska se mora braniti.
Ona ce uci u NATO pakt da bi se obranila od Rusije i slat ce oruzje i novac svakome tko zeli direktno, indirektno napasti Rusiju i tko ce siriti psiholoski rat demoniziranja svega sto je rusko.

nastran
15 dana prije

neutralna? moj q.rec! štaim to treba idioti? bili su svjetska banka!

Max
15 dana prije

Neka se drže podalje jer će stradati.

Josip
15 dana prije

Glupani i oni su nasjeli

Mane
15 dana prije

Svajcarska ima oko 340 000 bunkera.ima na youtjubu.ono je impresivno.neosvojiva zemlja

zbljuvvvac
15 dana prije

izdali su bankarsku tajnu pa mogu izdat i drzavu…koga briga

trolling queen
15 dana prije

Zemlja oktogoniranih – neutralna?! Molim lijepo, ovo je previše dezinformacija u jednom tekstu!!

Maroje
15 dana prije

– prvi dio poruke – Upravo se vratio (u srijedu) iz Švicarske u kojoj nisam bio već nekoliko godina. Ima mnogo promjena ali samo za one koji znaju gledati (naizgled, površno gledano, uredna i organizirana kao i uvijek… Tko to još može imati poriva i potreba gledati “ispod”, je li?). Sve je spremno za totalnu diktaturu (još uvijek nije totalna) i za promjenu stanovništva. Da počnem sa ovim drugim jer je kraće za navesti. Naizgled (naizgled?) još uvijek ima značajno manje “različitih” (ali na tome se aktivno radi) nego, recimo, u zemljama EU, ali se kroz reklame spotove, plakate i dr, naveliko plasira woke-propaganda. Svaki plakat ili reklama (da, da, svaki!) mora imati crnce ili crnkinje (ponekad azijate, ali su oni prvi izgleda preferentna kategorija) barem kod 1/3 snimljenih osoba. Moj je dojam da će u manje od deset godina prestići i prešišati EU, koja i sama neće mirno stajati… Čitaj više »

Maroje
15 dana prije

– drugi dio poruke – Ali, najinteresantnija je jedna stvar: Pošto sam se zasitio davati u dućanima eure i dobijati za ostatak kovanice u CHF, sa kojima ne mogu ništa kupiti osim ako ih nemam vreću, raspitao sam se o otvaranju (privremene) preplaćene kreditne kartice (tipa Visa, MasterCard i sl). Malo sutra! Ako nemaš boravište, ništa od toga. A provjerio sam u različitim bankama, i među alternativnim kartama (dopuštam mogućnost da mi je nešto promaklo, ali mislim da sma bar naveo većinsku situaciju). Ipak sam malo pogledao reklamne pamflete. I oni su interesantni sami po sebi. Npr. za neke vrste preplaćenih kartica, godišnja kvota ti je 39 CHF, ne možeš napuniti više od 5000 CHF i, pazi sad, ne možeš pridizati gotovinu, samo koristiti za kupovanje u dućanima i na Internetu (da se zna gdje koristiš novac, pobogu!). Šlag na torti? Svako “punjenje” kreditne kartice, bez obzira na iznos, koštat… Čitaj više »

Ivana Podravec
15 dana prije

Promjene švicarske politike neutralnosti potrebne su zbog “naglog pogoršanja situacije u Evropi, obilježenog politikom moći, sve destabiliziranijim kriznim regijama i, prije svega, ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine”, tvrdi list

Što , a ono sve što se događalo u tih 500 g i koliko je bilo destabilizacija i ratova i ww1 i WW2 im nije smetalo za politiku neutralnosti iako su njeni svi susjedi ratovali i cijela EU i Rusija i da sve ne nabrajamo ? Kako je onda sad ovo gore od onog što je bilo još gore ? Koje teške mućke i laži !

Biti-ili-ne-biti
15 dana prije

Banka BIS koja upravlja svim državnim bankama je od samog osnivanja alat globalista, tako da je njihova “neutralnost” oduvijek bila prodaja magle.

Jomla
15 dana prije

I tamo ženska (Viola Amherd) kolo vodi, jbg 😛 😛

Protiv Sistema
15 dana prije

Koja neutralnost. Američka pudlica

Srećko
15 dana prije

Mogli su biti neutralni jer u njihovih cionističkim bankama drži novac sav ološ i svi lopovi svijeta bez obzira na blokove i države , boju kože ili što već ! Izgleda da im je predobro pa bi malo probali rata .

otok
14 dana prije

Svicarska malo pomalo zalazi, ne vidi se promjena odmah.

I ova vjest je udarac za Ameriku i njene satelite ukljucujuci i Svicarsku.

Saudijska Arabija je potpisala ugovore vrijedne 50 milijardi dolara s kineskim financijskim tvrtkamaTo je jucerasnja vijest.

Zango
14 dana prije

Knjiga – Krvavi novac: Švicarci, nacisti i opljačkane milijarde
Blood Money : The Swiss, the Nazis and the Looted Billions
Ovo djelo otkriva ulogu švicarskih banaka i švicarske vlade u iskorištavanju Drugog svjetskog rata i holokausta u svoju financijsku korist; uloga koja je uključivala pomaganje nacistima da sakriju i prodaju svoj plijen oplijenjen iz okupirane Europe, te krađu depozita u tim bankama od strane židovskih pojedinaca i organizacija.

Knjigu podupiru vodeći aktivisti Jewreji kao što je senator d’Amato, predsjednik Bankovnog centra SAD-a i Centra Simon Wiesenthal.

Švicarska banka UBS platit će kaznu od 1,8 milijardi eura zbog “omogućavanja utaje poreza i pranja novca”Objavljeno 2022 January

bakLJava
14 dana prije

Kakvo cudo? Zna se ko vlada po Svici.

HRvoje
14 dana prije

Švicarska je zemlja u kojoj svaka veća banka današnjice, te tvrtke povezane sa muljažom i kriminalom imaju svoje račune. Dovoljno je pogledati gdje se to točno zemljopisno švicarska nalazi i između točno kojih zemalja. Zašto baš švicarci služe u vatikanu i kako to da jedna mala zemlja bez previše prirodnih sirovina, mora ili vojne moći može biti toliko svjetski utjecajna i moćnija od puno drugih većih i stvarno moćnijih zemalja? Umjetno stvorena tvorevina od parazita koji sisaju ljudski rod! Kada bi barem jedna termonuklearna car bomba eksplodirala u toj tvorevini, svim ljudima bi bilo lakše!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI