Švicarska razmatra ‘tajne sporazume’ s NATO-om

NATO i Svicarska
13 komentara

Stručnjaci koje je angažirao švicarski predsjednik navodno sugeriraju da bi zemlja trebala revidirati svoju politiku neutralnosti

Švicarska vlada nastoji revidirati svoju sigurnosnu politiku jačanjem suradnje s EU-om i NATO-om, dok prilagođava svoju dugogodišnju politiku neutralnosti, izvijestio je u nedjelju Blick, pozivajući se na nacrt dokumenta koji je pregledao.

Švicarska održava “trajnu neutralnost” u skladu s ustavom. Njezine obveze uključuju suzdržavanje od “upuštanja u ratove”, zabranu slanja oružja u ratne zone sa ili preko njezinog teritorija i davanje plaćeničkih trupa zemljama uključenim u oružane sukobe, kao i osiguravanje vlastite obrane.

Prema Blicku, 29. kolovoza će Savezno ministarstvo obrane na čelu sa švicarskom predsjednicom Violom Amherd predstaviti izvješće studijskog povjerenstva koje ima za cilj dati “impulse za sigurnosnu politiku u narednim godinama”.

Jedna od preporuka je povećanje suradnje s NATO-om, što bi, tvrdi Komisija, “ojačalo obrambene sposobnosti Švicarske”.

“NATO će ostati jamac sigurnosti za Europu u doglednoj budućnosti. To je mjerilo za moderne zapadne vojske i definira standarde za zapadnu vojnu tehnologiju”, navodi se u izvješću.

Iako Komisija nije preporučila članstvo u bloku, predložila je potpisivanje “tajnih sporazuma” koji bi pokrili “prijetnje od raketa dugog dometa, opsežnog kibernetičkog ratovanja protiv europskih država ili povrede zračnog prostora”.

U izvješću se također kaže da bi se Švicarska trebala “ozbiljno” pripremiti za kolektivnu obranu, uključujući sudjelovanje u NATO vježbama. Dnevnik je primijetio da je to u suprotnosti sa švicarskom neutralnošću.

Stručnjaci su također pozvali Švicarsku da preispita Savezni zakon o ratnom materijalu, koji zabranjuje izravnu isporuku švicarskih tenkova Ukrajini. U dokumentu se navodi da ova politika “uzrokuje zbunjenost i frustraciju među EU-om i NATO-om”.

Zaključno, stručnjaci preporučuju reviziju politike neutralnosti kako bi se zemlji omogućilo da “pravovremeno formulira svoje stajalište o mogućim sukobima (Kina-Tajvan, Rusija-NATO) i predvidi moguće zahtjeve”.

Blick je primijetio da će se i ljevica i Švicarska narodna stranka vjerojatno buniti na novosmišljenu strategiju i učiniti sve da spriječe “više NATO-a, više EU-a i manje neutralnosti”.

Rusija je dovela u pitanje neutralnost Švicarske; Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Bern da je postao “otvoreno neprijateljski raspoložen” prema Moskvi, jer je podržao zapadne sankcije Rusiji i zamrznuo milijarde ruske imovine.

Prema anketi objavljenoj u ožujku, oko 91% stanovništva Švicarske kaže da bi zemlja trebala ostati neutralna.

NATOneutralnostŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

i j.. i pošteni ne mogu biti.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Pa recite sad je li bila vrijedna ova ruska avantura ?

BanOvan
1 mjesec prije

Koliko li su samo neutralnog zlata opljackanog za vrijeme WW2 primili pod svoje skute… ?
LicimUri dragi.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Prema anketi objavljenoj u ožujku, oko 91% stanovništva Švicarske kaže da bi zemlja trebala ostati neutralna.”

Ništa to ne znači.

Bjelorusija i Ukrajina su imale rezultate od oko 78% za ostanak u zajedničkoj državi, ’89.

Samo ponoviš referendum za godinu, dvije…
🤡😄

Subaru avatar
1 mjesec prije

Švajci su trezor tame.

zbljuvvvac
1 mjesec prije

Svicarska je neutralna kao i sta cuva bankarsku tajnu ahahahahaha

Max_mo
1 mjesec prije

Revidiranje politike neutralnosti Švicarske može vršiti samo potkupljeni ili ucijenjeni vlastodržac.

Keki
1 mjesec prije

Jedna od rijetkih država u kojoj se transparentno może vidjeti inzistiranje države za ulazak u rat.
Narod se izjasnio protiv, 91%, Švicarci su inače radi svojih zakona kao građani naoružani triput viŝe od američkih građana ( samo se po msm ne laje toliko o tome ), čisto sumnjam da ovdje država ima ikakve šanse potpisati bilo što sa Savezom.

Mane
1 mjesec prije

Svajcarska je centar svetske mafije,kabale,najdublje drzave i svih finansijera ratova.

Joe
1 mjesec prije

Ili ste neutralni ili ste u nekom paktu. Branio bi vas NATO svakako i da ste pametni kao do sad. isto kao što bi branio svaku državu koja nije u NATO-u ili je u NATO-u ali se pravi grbava pa ne plaća reket od 2% za kupovinu Američkog oružja.

Royo
1 mjesec prije

Glavni financijeri ratova i sotona su “Švicarske” banke. Da neutralni 🤣🤣

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI