Švicarska vlada optužena za podrivanje neutralnosti

Svicarska zastava
45 komentara

Švicarska narodna partija (SVP), glavna politička snaga i najveća grupa u Saveznoj skupštini zemlje, udarila je na vladu u Bernu zbog njene odluke da se pridruži vojnim inicijativama EU. Ovaj potez će ozbiljno potkopati tradicionalnu neutralnost nacije, tvrdi desničarska stranka.

U saopćenju u srijedu, SVP je rekao da se “čvrsto protivi” učešću Švicarske u vojnom paktu EU o stalnoj strukturiranoj saradnji (PESCO). Potpisivanjem okvira, Švicarsko savezno vijeće “napušta neutralnost i suverenitet naše zemlje” dok “grozi bezbjednost švajcarskog stanovništva iz grubog nemara”, saopštila je stranka.

SVP je također optužio ministricu odbrane Violu Amherd i cijelu vladu da koriste “taktiku salame” u svom “podmuklom približavanju i EU i NATO-u”.

Švajcarska je preuzela vojnu neutralnost 1815. godine. Obaveze sadržane u ustavu zemlje zabranjuju slanje oružja u ratna područja sa ili preko švajcarske teritorije, kao i davanje plaćenih trupa zemljama uključenim u oružane sukobe.

Anketa koju je sproveo Centar za sigurnosne studije pri ETH Cirihu, istraživačkom univerzitetu, pokazala je u martu da oko 91% građana Švicarske vjeruje da zemlja treba da ostane neutralna.

Uprkos pokušajima vlade da predstavi vojnu saradnju sa EU kao samo tehničku, učešće u PESCO inicijativama neizbežno bi zahtevalo od Švajcarske da uskladi svoje ciljeve spoljne i bezbednosne politike sa ciljevima bloka, tvrdi SVP. Stranka je takođe tvrdila da se interesi Švajcarske ne poklapaju sa interesima EU u svim oblastima, navodeći ekspanzionističke tendencije bloka, posebno u pogledu Ukrajine, Gruzije i Moldavije. Kao rezultat toga, pitanje učešća PESCO-a mora biti stavljeno na glasanje u parlamentu, insistirala je SVP.

U odvojenom saopštenju u srijedu, švicarska centralna vlada otkrila je da će se Bern pridružiti projektima ‘Vojna mobilnost’ i ‘Cyber ​​Ranges federacija’ pod okriljem PESCO-a.

„Ovo jača švajcarske nacionalne odbrambene sposobnosti“ dok je „u skladu sa obavezama švajcarske neutralnosti“, tvrdi Savezno vijeće.

Kako se navodi u saopštenju, švajcarska vojska će sa 25 članica EU raditi na olakšavanju prekograničnog prenosa vojne opreme širom kontinenta u okviru projekta ‘Vojna mobilnost’.

Inicijativa ‘Cyber ​​Ranges’, u međuvremenu, nudi pristup simuliranom sajber okruženju, gdje stručnjaci mogu dobiti realističnu obuku za odbijanje sajber napada.

Iako nije članica EU ili NATO-a, Švicarska se pridružila sankcijama Zapada Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Komentarišući u aprilu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Švicarska “pretvorila iz neutralne u otvoreno neprijateljsku”.

eurusijaŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
24 dana prije

Sasvim opravdano.

Max_mo
24 dana prije

Ne radi se o podrivanju, Švicarska neutralnost je aorist. Rusija je izjavila da za nju Švicarska nije više neutralna zemlja, nisu ništa fulali u toj izjavi jer Švicarska uvodeći sankcije koje su samoproglašene od SAD i njenih vazala nemaju nikakvu obvezu od ostatka slobodnog svijeta da ih sprovode.

Subaru avatar
24 dana prije

Ovaj križić je stvorov trezor za čitav planet.

Primat
24 dana prije

hahaha.. koje kazalishtje… templarska sodomitska mafija (“vitezovi octagona”), ..upravlja svime sta vam oči vide na svitu.. i muhama u letu.. npr, demonstracija motji nad vatikanom je famozna svicarska “garda”.. koja nije tu da stiti papka, vec da ga sjecne, ako se ovi otrgne… unutar vatikanskih dvera, takodjer se od momenta potpune in-filtracije i dominacije “swissy octagona” nad vat. klerom, izvodi ritualni “hod-srama”, dje pre-svetli moraju odradit “procesiju”, a nosetji templarske zastave i krizeve na haljinicama… i papak MORA nosit periodicno, ..templarski križ.. na “važne datume”… da, ..tako se oni ob-javljuju. da se vidi, a da se ne vidi…
..ne-znam, ..sta ce ljudima oči i uši i glava ..i srce…

ogo
24 dana prije

Koja neutralnost tu je glavo sjediste svih satanista i ratnih profitera

Bruno
24 dana prije

Biti general znači biti u rangu dr.sci^2. To su ljudi koji su kroz život naučili i što je strategija i što je taktika i sve o svim vrstama naoružanja. I umjesto da su takvi ljudi,tipa admiral Lošo, ako ne ministri odbrane, ono makar savjetnici ministrima, u EU imamo kokoške koje ne razlikuju dječiji pištolj na vodu od haubice. Vidi samo hrvatske ministre odbrane: Željka Antunović, Kotromanović ( analitičar sa završenom osnovnom školom), Bane , kako bi rekao predsjednik Milanović, ponavljač i sada čovjek koji možda zna rastaviti pušku za 20 sekundi, ali to je maksimum njegovog znanja o oružiju. A tako je i kroz EU. Nije čudo što će izavati 3. svjetski rat. Misle da je to kompjutorska igrica.

Mrčikola
24 dana prije

Zbog Švicarske neutralnosti “Hitlerova” Njemačka je nije napala, a ne bi napala ni Češku da je ova na vrijeme napravila “papire” o neutralnosti (priča se da je za to kriv zatvoren ured na neki “neradni” praznik…barem su ovako češki državni službenici opravdali svoj, po meni, očiti javašluk)😁…kojih smo se mi sve pihzdarija naslušali kroz “školovanje” i oko njega.😁

Biti-ili-ne-biti
24 dana prije

Najveći finansijeri Hitlerovi su bili hazarski Jevreji iz SAD sve do 1944. godine. Svu tehnološku pomoć za pokretanje rata nacisti su dobili od jevrejskih kompanija iz SAD, od Rokfelera. Od njih su dobijali gorivo za rat, preko Skandinavije. Sve vreme dok su na frontovima ginuli vojnici, u Bazelu su se održavali sastanci rukovodstva BIS (Bank for International Settlements) na kojima su učestvovali bankari iz Nemačke, Japana, Italije, Belgije, Engleske i SAD. Tamo je, u švajcarskom „bankarskom ofšor centru”, vladalo potpuno razumevanje, tamo su intenzivno sarađivali predstavnici zaraćenih strana. Isti oni i danas vode EU i SAD i sve ratne sukobe u svetu, i planiraju sve ekonomske krize. Ostalo što treba znati o Drugom svetskom ratu je sledeće: Ceo rat je bio isplaniran i sve zaraćene strane bile su rukovođene uglavnom iz Londona. Za britansku obaveštajnu službu radili su svi diktatori sa svih zaraćenih strana. Musolini je bio britanski agent od… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
24 dana prije

Istraživanja Grega Haleta (Greg Hallett) – on otkriva da su i Staljin i Hitler boravili u Londonu (od 1907 do 1913 godine) na obuci za svoj diktatorski posao. I zaista, posle rata Amerika postaje najveća globalna sila i nastaje Izrael kao fizički manja, ali jednako uticajna sila. Zapravo glavni cilj i Prvog i Drugog svetskog rata je bio borba protiv Slovena kao izvorne ljudske rase i stvaranje Izraela, jačanje cionista. Genocid je tu poslužio kao ulog i adut. Rat ne bi bio rat da nije pokriće za genocid i holokaust. Sovjetski holokaust nad hrišćanskim ruskim seljacima (1924-1930) – 15 miliona pobijeno. Holokaust nad ukrajinskim seljacima (1930-1933) – 7 miliona stradalo usled namerno izazvane gladi. Holokaust nad ruskim političkim zatvorenicima (1919-1949) – 12 miliona nestalo. Aškenazi Jevreji (Hazari) bili su najbrojniji i najuticajniji u Boljševičkoj vlasti. Oni su pokrenuli i vodili celu sovjetsku vlast: Lenjin je imao jevrejsko poreklo, takođe i… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
24 dana prije

Centar za kontrolu bolesti (CDC) nedavno je počeo preporučivati još jedno cijepljenje protiv Covida, čime je ukupan broj injekcija porastao na 10. Nakon nekih početnih izjava u 2020. u kojima se tvrdilo da će ljudima trebati samo jedna injekcija protiv Covida, taj se broj popeo na dvije do trenutka početnog uvođenja u prosincu te godine. U 2021. taj se broj promijenio na tri uvođenjem prvog boostera. Od tada je slijedio naizgled beskonačan niz pojačivača. Iako je malo javnih resursa posvećeno brojanju koliko će injekcija osoba koja slijedi vladine preporuke dobiti više od tri godine u uvođenju egzotične tehnologije genske terapije, poznati ekonomski analitičar i analitičar za pandemiju Covida Edward Dowd izvijestio je da je posljednja preporuka deseta injekcija koju osoba može primiti. Treba napomenuti da CDC redovito uklanja stare stranice s preporukama i premješta trenutne preporuke na nove URL-ove, sprječavajući lako prebrojavanje. Ponudili su popis, ali taj se popis prestao… Čitaj više »

R M
23 dana prije

Švica više nije neutralna, odavno. Tačka.

NALET
23 dana prije

Uhhh ! Gužva u praznom prostoru.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI