Talibani slave tri godine otkako su SAD pobjegle iz Afganistana

Afganistan - Talibani parada
117 komentara

Afganistanske vlasti obilježile su godišnjicu povratka na vlast vojnom paradom u bivšoj američkoj zračnoj bazi

Talibani su proslavili godišnjicu kaotičnog američkog povlačenja iz Afganistana održavanjem vojne predstave u zračnoj bazi Bagram, koja je služila kao glavno američko operativno središte tijekom 20-godišnjeg rata.

Talibanske snage zauzele su glavni grad Kabul 15. kolovoza 2021. nakon što je pala vlada koju su podupirale SAD. Rukovodstvo sada taj datum obilježava kao službeni Dan pobjede “afganistanskog džihada”, dok se 31. kolovoza slavi kao dan kada je posljednji američki vojnik napustio Afganistan.

Na vojnoj paradi u Bagramu u srijedu prikazani su tenkovi iz sovjetske ere, topnička oruđa i zrakoplovi – kao i deseci oklopnih vozila američke proizvodnje koje su Amerikanci napustili. Više parada s američkim oružjem održano je u Kabulu, pokrajini Kandahar i drugdje diljem zemlje.

Videosnimke događaja, emitirane međunarodno, također pokazuju kolone uniformiranih afganistanskih snaga sigurnosti kako marširaju s puškama i teškim mitraljezima. Roj motocikala izlagao je bombe ručne izrade korištene u zasjedama uz cestu protiv snaga predvođenih SAD-om tijekom rata.

Prema izvješćima, nazočile su tisuće ljudi, uključujući visoke talibanske dužnosnike i strane diplomate. Nakon vojne predstave uslijedili su govori u spomen na ono što je premijer Mohammad Hassan Akhund nazvao “odlučujućom pobjedom nad međunarodnom arogantnom i okupatorskom silom”.

SAD i njegovi saveznici poslali su trupe u Afganistan 2001. da se bore protiv Al-Qaide i drugih džihadističkih skupina u sklopu globalnog ‘Rata protiv terorizma’ Washingtona, proglašenog nakon terorističkih napada 11. rujna. Zapadne snage brzo su zauzele Kabul, ali talibani su ostali aktivni u velikim dijelovima zemlje, a rat s pobunjenicima trajao je mnogo godina dok je postajao sve nepopularniji u SAD-u.

Talibani su naposljetku ponovno zauzeli nekoliko pokrajinskih prijestolnica i marširali na Kabul uz malo ili nimalo otpora u kolovozu 2021. Neočekivani pad grada prisilio je Pentagon da provede hitnu evakuaciju diplomata i američkih državljana.

Posljednji američki vojnik, general bojnik američke vojske Chris Donahue, ukrcao se u vojni transportni zrakoplov nedugo prije isteka roka za povlačenje 31. kolovoza 2021., čime je okončana iscrpljujuća 20-godišnja vojna kampanja koja je koštala milijarde dolara i ubila desetke tisuća. Washington je oštro kritiziran zbog načina na koji je upravljao evakuacijom, u kojoj je ubijeno 13 američkih vojnika, i zbog ostavljanja tisuća savezničkih Afganistanaca.

AfganistanpovlačenjeSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
1 mjesec prije

Mislim da su Kinezi trljali ruke nakon šta je ostavljeno know-hov tehnike kod talibana.u desecima milijardi dolara vrijednosti.

Zmaj, nаjprviji
1 mjesec prije

This is disgusting.

The Taliban held a MILITARY PARADE with the equipment that the UNITED STATES left during the horrific withdrawal from Afghanistan.
—————

AHAHAHAHA! Jok, nije disgusting već pleasant and humorous. 😁

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Patricka Turnera, bivšeg zamjenika glavnog tajnika za operacije, vojnu politiku i planiranje, NATO je imenovao za novog glavnog predstavnika saveza za Ukrajinu.
Turner je odigrao ključnu ulogu u povlačenju NATO snaga iz Afganistana 2021. g.

Zna ćoek kako je to kad zatvaraš radnju i gasiš svjetlo…

Lucija, prva
1 mjesec prije

Great.

Što su napravili za ove tri godine?

Mogu li prehraniti stanovništvo?

Što imaju za trgovinu?
Jesu otvorili koju novu gospodarsku djelatnost?

Što se tamo događa? Prema bilo kojem izvoru?

Zeljko
1 mjesec prije

“Prst u oko velikom bratu”, pazite talibančići da Vam se “veliki brat” ne vrati, barem običnom narodu u AFG bi bilo bolje, imali bi hranu i pijaću vodu a žene bi bile ravnopravne sa muškim jer sada su ravnopravne ali samo pod zemljom!

Josip
1 mjesec prije

SAD treba istjrati iz svih zemalja i sa svih kontinenata.

hiber
1 mjesec prije

Nisu pobjegli nego im je postalo neisplativo. Malo holivudske predstave kao nekakav remeik Saigona. U stvarnosti isplative rude koje su crpili Njemci sada su pronađene u Srbiji, a talibanske vlasti za ove srbijanske su avion. I tako ce nam se tihnobl uskoro baviti rudarstvom

Max
1 mjesec prije

Bio je to golem poraz SAD.

Jure
1 mjesec prije

Na portalu The Cradle možete čitati o tome koliko su IRON DOME i IRON BEAME (obrana laserom) neučinkoviti i opasni za one koji su u blizini istih.
To se najbolje vidjelo u ovom sukobu protiv Hizbollaha.
Neki dan sam pisao da je Američki medij pod kontrolom sotonine sinagoge lažnih Židova Hazara pisao o tome kako Jude nisu 13.4. u Iranskoj operaciji ISTINSKO OBEĆANJE oborili niti jednu Iransku raketu … svi projektili koji su oboreni oborile su ih sluge sotonine sinagoge ponajprije USA a onda i UK i Francuska zrakoplovima …

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Djevojčice starije od 12 godina ne smiju se formalno obrazovati, žene ne smiju putovati daleko bez muške pratnje i ne smiju u teretane i parkove. Talibani ističu da poštuju prava žena u skladu sa svojom interpretacijom afganistanske kulture i islamskog zakona.” Komentari: “Procitajte sta nadbiskup Kutlesa misli o zaposlenim zenama. Izgleda da su mu uzor talibani.” “Pa nebi ni kod nas bilo bolje ,pa kutleša je premjestio jednog pedofila a za još trojicu se ne zna tko su kako vele izvori bliski HBK ,pa mladi su između ostalog i zbog toga otišli masovno van zadnjih 20 godina i o tome se malo piše jakooo malo a to puno govori STRAH novinara ništa više” “…pa na žalost više ni ne kriju namjere ,ako te uzmu za zub nije dobro ,uostalom neki liječnici šalju pacijente na ispovijed i duhovnu obnovu ,znam to jako dobro i oni koji su im se suprostavili dobili… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Trenutačno je gotovo 2.5 milijuna djevojčica lišeno prava na obrazovanje, što predstavlja 80 posto afganistanskih djevojčica školske dobi, objavila je UN-ova agencija. 👉Jedina zemlja na svijetu gdje DJEVOJČICE NE SMIJU U SREDNJU ŠKOLU i FAKULTET Talibanska administracija, koju ni jedna druga država ne priznaje, uvela je ograničenja za žene koje je UN opisao kao “rodni aparthejd”. Afganistan je jedina zemlja na svijetu koja sprječava djevojčice i žene da pohađaju srednje škole i sveučilišta. “Kao rezultat zabrana koje su nametnule de facto vlasti, najmanje 1.4 milijuna djevojčica namjerno je uskraćeno za pristup srednjoškolskom obrazovanju od 2021.”, rekao je UNESCO. To predstavlja povećanje od 300.000 u odnosu na prethodno prebrojavanje koje je provela agencija UN-a u travnju 2023… Agencija UN-a za pad je okrivila odluku vlasti da ZABRANI UČITELJICAMA POUČAVANJE DJEČAKA, kao i nedostatak poticaja za roditelje da šalju djecu u školu. Jednako zabrinjava i upis u visoko obrazovanje, navodi se u… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Ovi talibani veze nemaju sa Islamom samo sa plemenskim načelima iz davne prošlosti i to uspješno prodaju pod Islam jer oni koji ih financiraju da budu na vlasti odgovaraju takve generacije novih ljudi koji zbog neznanja se neće moći suprotstaviti ovim pljačkašima.

Kada iscrpe Afganistan do kraja onda će se svi povući .

Istu stvar rade i u afričkim državama, Kongo je čisti primjer.
Za Niger se otkrilo da ima velike zalihe zlata, uskoro će se i tamo pojaviti neki “teroristi” da bi zapadne sile tobože došle intervenirati sa svojim praznim kovčezima koje treba napuniti. I tako to funkcionira sa “teroristima”, uvijek se pojavljuju u blizini nekih prirodnih resursa. Nevjerojatno!

ODGOVOR

vecernji.hr ja-sam- ekonomski-placeni-ubojica-koji -je-birao-drzave-i -vodio-ih-u-duznicko -ropstvo-”

Naravno da je ova knjiga već bila ovdje citirana.
Ali ne škodi još jednom.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nastavak “Ja ne vidim u čemu je sad problem, pa najveća demokracija svijeta i jedina prava država borac za slobodu i ljudska prava SAD je tamo poveo rat, uveo demokraciju, slobode i prava nakon 20 godina rata i potrošenih 980 mlrd dolara. To je sad postala zemlja mira i blagostanja… Zato su današnji borci za ljudska prava hrabro omogućili muškarcima da boksaju protiv žena, ali onu trkačicu koja je nosila transparent “SAVE WOMEN OF AFGHANISTAN” su promptno diskvalificirali. Jer je danas reći muškarcu da nije žena zločin protiv čovječnosti, a djevojčicama uskratiti školovanje, nataknuti ih na urac u 11-oj i trpat dok ne crknu od rađanja, je raznolikost i različitost koja obogaćuje Problem je što se u školama uči. Židovska djeca ne uče istu materiju kao kršćanska. Manji je problem ako mušku djecu učiš krivim postupcima nego žensku jer tko odgoji muško dijete 👉odgojio je pojedinca, a tko odgoji žensko… Čitaj više »

davor
1 mjesec prije

To je totalna distrakcija, talibani su američki igrači i to im je bio uvjet da im ameri predaju vlast. Zauzvrat Talibani upadaju u Tadžikistan i podrivaju Rusiju, s kojom su tadžici u savezu.

nessy
1 mjesec prije

Ponosna i (skoro) nepobjediva U sarmy, je smrtnim neprijateljima, talibanima, nakon teskih borbi, od 30 godina, ostavila u amanet desetine miljardi u oruzju uz samo jednu skromnu zelju, dozvolite da odhebedemo bez krvoprolica. I, predstavnici religije mira su udovolji ovoj skromnoj zelji, uz samo tri uvjeta. Prvi je bio da sef generalstaba glavnom talibanu proseta kozicu. Drugi uvjet je bio da nestanu u 24 sata. I treci, da oruzje i opremu ostave u funkcionalnom stanju. Ameri su nakon dugog vijecanja, od cca 3min i 30sec. teske duse pristali. Usput su ladno ostavili tisuce ‘suradnika’, tj., domacih izdajnika, na nemilost novoj vladi. Slicno bi se moglo dogoditi sa zemljom Mr. Oxey Green-a, Ukrajinom, u trenu kad ‘zapad’ odluci da ovo vise nema smisla.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Evo malo… Azije još. “JAPAN je danas obilježio svoj poraz u Drugom svjetskom ratu posjetom najmanje troje ministara kontroverznom hramu Yasukuni koji druge azijske zemlje smatraju simbolom agresivnog imperijalizma Tokija. Ministar obrane Minoru Kihara, ministrica ekonomske sigurnosti Sanae Takaichi te šef za ekonomsku revitalizaciju Yoshitaka Shindo posjetili su to mjesto u Tokiju. Među 2.5 milijuna poginulih u ratu kojima se odaje počast tim hramom je i četrnaest osuđenih ratnih zločinaca, uključujući tadašnjeg premijera Hidekija Toja. “Htio bih izraziti iskrenu sućut svima koji su žrtvovale svoje dragocjene živote te im izraziti svoje najdublje poštovanje”, rekao je Kihara tijekom ceremonije.  Južna Koreja, japanska kolonija 35 godina, i Kina koja je bila žrtva brutalne japanske invazije, hram smatraju magnetom za konzervativce koji žele zanemariti zločine imperijalnog Japana.  “Naša vlada poziva odgovorne japanske čelnike da se suoče s poviješću, pokažu ponizno razmišljanje i iskreno preispitivanje“, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. “To je važan… Čitaj više »

Ico
1 mjesec prije

Čuo sam da gavni tajnik NATO-a Mark Rutte namjerava postaviti Vojislava Šešelja za svoga zamjenika.

Ico
1 mjesec prije

Koji je glavni razlog da su Ameri otišli iz Afganistana?!?

Brdo
1 mjesec prije

Otprilike 70 drzava je pomagalo Ameriku u Afghanistanu od straha da ih Amerika ne kazni

Jure
1 mjesec prije

Evo nastavak na poluvremenu;;; Rusija poslala stotine svojih stručnjaka (nakon Kurska) u Iran da u hodu obučavaju Iranci upravljajući dopremljenim oružjem. Rusija Iranu dostavila protubrodsko suvremeno oružje a ovi isto dostavili Husima i Hizbollahu.

Jure
1 mjesec prije

Iran po nalogu Ajatolaha osiromašeni uran i sve ostalo za izradu bombe prebacio na sigurnu tajnu lokaciju.
Sirijski predsjednik Assad više se ne protivi da bude dio odmazde.
Rusija garantira Iranu da će mu ako bude potrebno osim obrambenog dostaviti i ofenzivno naoružanje.
Tisuće balističkih raketa sa zavrnutim bojevim glavama čeka naredbu.
Tisuće dronova takodjer čeka naredbu.
Kako je mudri Ajatolah već imao film u glavi da ovo gomilanje neprijatelja snaći njegovu slabost a sada nakon nuklearne prijetnje je SIGURAN da je sad taj trenutak kad treba žestoko ući u konfrontaciju !!!!!

1 mjesec prije

I rat će se proširit i horde će doći na zapad s istoka, od Maroka, Libije Egipta.
Oni će napasti Europu, Europa će biti podrum, stara relikvija,
polusjena, paučina. Obitelj sjećanja.

Jure
1 mjesec prije

Iranski diplomata Amir Al-Mousavi izjavio da je Iran dobio putem Europskog posrednika pretnju nuklearnim napadom od okupacije ako izvrši odmazdu za atentat na Haniyea u Teheranu.
Odmah nakon što je Ajatolah Khamnei bio obaviješten ovaj je rekao da se u odgovoru okupaciji kaže ” ako Iran bude nuklearno napadnut nuklearno će i odgovoriti.

1 mjesec prije

Ponavljanje majka znanja.
Veliki rat na Bliskom istoku će se intenzivirati, tama će to iskoristiti za invaziju velikih gradova Europe bez upozorenja. Italija će biti iznenađena, kopnom i zrakom iznenada će doći vatra. Stići će veliki brodovi. Gotovo bez daha, ljudi će se iskrcati i ući u zemlju, a čut će se jauci. Bombe koje padaju iz zrakoplova u morsku vodu izazvat će tsunami koji će zahvatiti zemlju raznih zemalja, uzrokujući smrt. Mnoge će se zemlje pridružiti ratu, ljudski gubici bit će nesagledivi. Vidjet ćete kako smrt uzima toliko ljudskih bića da jadikovka neće prestati. Mnoge zemlje će se ujediniti, napredujući po kontinentima.  

goran
1 mjesec prije

to su im amerikanci pustili afganistanu samo iz razloga što su im ovi pokrali vrijednost opijuma sto puta više od one opreme koje su pustili.
sa svim tim opijumom če amerika financirati sve buduće ratove.
ništa na svijetu nije besplatno,oni koji misle da je žive u zabludi.

nessy
1 mjesec prije

Sto ovo znaci? Da je ovaj general vojnik, tip celicnih muda jer se ukrcao medju zadnjima? E, moj fantome, niti si general, jos manje vojnik. Pokrij se po usima, i zamoli medije da te zaborave, barem privremeno, dok ne otegnes papke.

Flashpoint
1 mjesec prije

Čestitamo! Oslobodili su se. Preko dvadeset milijardi dolara je Amerika potrošila da bi dvadeset godina poslije nakon Talibana vladali Talibani. Očito su Talibani sa podpirom većine naroda jer inače nebi vladali.

Rolex
1 mjesec prije

Reklo bi se da dobar deo komentatora zagovara život u ropstvu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI