Tisuće prosvjeduju protiv nove vlade u Francuskoj

Prosvjed u Francuskoj
12 komentara

Imenovanje desno orijentirane vlade izazvalo je bijes mnogih, osobito ljevice

Širom Francuske u subotu su održani veliki prosvjedi zbog imenovanja desničarske vlade ranije tijekom dana. Tisuće ljudi marširale su u Parizu, osuđujući predsjednika Emmanuela Macrona i njegovog novog konzervativnog premijera Michela Barniera, tvrdeći da su zanemarili rezultate srpanjskih parlamentarnih izbora.

Glasanje je ostavilo Francusku u ćorsokaku i s nerazvijenim parlamentom koji se sastoji od tri približno jednaka bloka – ljevičarskog saveza Nove narodne fronte (NFP), centra, na čelu s Macronovom Renesansnom strankom, i krajnje desnog Nacionalnog okupljanja. Iako nijedna stranka nije osvojila većinu, koalicija NFP osigurala je najviše mjesta, što se smatralo da daje mandat za predstavljanje svog kandidata za premijera.

Međutim, Macron je odbio imenovati izabranicu NFP-a, Lucie Castets, što je izazvalo optužbe da “negira demokraciju”. Ranije ovog mjeseca, u međuvremenu, Macron je nominirao Barniera, iz republikanske stranke desnog centra, za to mjesto.

Barnier nije uspio brzo formirati vladu i kada je u subotu konačno najavio novi kabinet, uključivao je samo jednog ljevičarskog političara, Didiera Migauda, ​​kao ministra pravosuđa. Ostatak su većinom činili centristi i desničari.

Prosvjednici su to vidjeli kao čin “nepoštovanja” izborne pobjede lijevog saveza i demokracije u cjelini, prema brojnim plakatima viđenim na ulicama u subotu. Aktivisti su mahali zastavama i natpisima na kojima je pisalo “Vladavina idiota” i “Opoziv za Macrona” i pozivali na predsjednikovu ostavku. Neki su nosili Macronove maske s krunom na vrhu, optužujući francuskog čelnika da pokušava postati “predsjednik-monarh” pokušajem “coup de force” s Barnierovim imenovanjem.

Na snimkama se također vidi kako prosvjednici uzvikuju slogane osuđujući Macron-Barnierovu vladu i pozivajući ljude da se mobiliziraju protiv njih i brane svoje pravo da biraju svoje vođe.

“Ovdje smo da ponovimo da nikada nećemo popustiti, da nikada nećemo prihvatiti antidemokratsko otimanje vlasti od strane predsjednika republike”, rekao je jedan prosvjednik.

“Macron više nema nikakav legitimitet na vlasti… Francuski narod je glasao, i bilo je jasno da je NFP u prednosti. Ali [Macron] je za premijera preuzeo jednog iz skupine koja je dobila najmanje glasova”, objasnio je drugi prosvjednik.

Najveće prosvjede bile su u Parizu, gdje su organizatori tvrdili da je sudjelovalo do 40.000 ljudi. Prosvjedi su održani i u Lyonu, Nantesu, Marseilleu, Bordeauxu, Angoulemeu i Strasbourgu.

Osim narodnog nezadovoljstva, nova francuska vlada suočava se s nizom problema, od sređivanja porezne politike do rješavanja proračunske krize. Mnogi stručnjaci upozoravaju da će dodatni izazov biti stvarno uspjeti progurati zakon kroz vrlo podijeljeni parlament.

francuskaProsvjedVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
11 sati prije

Bilide ne kuže tko god da vlada, vlada za stvora. Primat, dobar ti onaj video o Sabrini Wallace na bitšute, iako to znam odgledao sam do kraja.

tihobl
11 sati prije

A sto se bune?
Premijer je izabran jednoglano, tj. jednim glasom. Ustav kaze da premijera bira jedn covjek. Demokratska procedura je ispostovana.

Tupko Glupko
10 sati prije

Što ne bi vlast preuzela koalicija NFP i Nacionalnog okupljanja da maknu Macrona i njegovu stranku iz vlasti?
Sigurno imaju više krucijalnih dodirnih točaka što treba promijeniti u Francuskoj nego što misle, a zakone za koje se ne mogu dogovoriti neka ostave kakvi jesu.
Jbl ih podjela na ljevicu i desnicu.

Max
8 sati prije

Sasvim opravdano

Mačak
8 sati prije

A od 150 mil rusa baš svi vole ići u rat!?
Nitko ne demonstrira

pirun i šlefalka
6 sati prije

liberté, égalité, fraternité , krilatica članova “Club des cordeliers” očeva Francuske revolucije, Makron-makaron , prometnuo se u diktatora tipa LujaXIV. (zvan Bogomdan) ” Država to sam ja” (Deviza L’État c’est moi ) Eto to je democracija XXI stoljeća, tko šljivi glasače-birače, neka se bune ako žele, to je njihovo jedino pravo, a mi samovladari će mo vladati kako nam paše. Zapadni mediji šute a zamislite da Putin tako nešto napravi ili Kim Skim Snjim !!! ceo slobodni svet bi ustao na štikle!!!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI