Tko je Kaja Kallas, sljedeća visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku?

Kaja Kallas EU
166 komentara

Estonska premijerka napušta političku krizu kod kuće kako bi preuzela najvišu diplomatsku dužnost u Bruxellesu

Estonsku premijerku Kaju Kallas nominirali su čelnici zemalja članica EU-a da postane sljedeća visoka predstavnica za sigurnost i vanjsku politiku.

Političarka – odabrana da govori u ime Bruxellesa na međunarodnoj razini i balansira između sukobljenih interesa u EU – ima reputaciju beskompromisnog jastreba protiv Rusije.

Prije početka petogodišnjeg mandata, Kallas će trebati odobrenje Europskog parlamenta, čiji bi zastupnici trebali glasovati o njezinom imenovanju u srpnju, što je korak koji se smatra formalnošću.

‘Jede Ruse za doručak’

Stav 47-godišnjakinje prema Moskvi sažeo je neimenovani dužnosnik EU, objašnjavajući zašto se zapadnoeuropske nacije opiru njezinoj kandidaturi za još jednu najvišu dužnost – glavnu tajnicu NATO-a.

“Stavljamo li stvarno nekoga tko voli jesti Ruse za doručak u ovu poziciju?” rekao je izvor za Politico u ožujku.

Kallas je reagirala objavivši sliku svog doručka koji se sastoji od borovnica, mueslija, mliječnog proizvoda i pića.

Slanje vojske u Ukrajinu

Kallas je prihvatila ideju da će u jednom trenutku zemlje NATO-a možda morati rasporediti trupe u Ukrajini kako bi spriječile Moskvu da porazi Kijev, koju je prvi iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron u veljači.

“Ne trebamo se bojati vlastite moći. Rusija kaže da je ovaj ili onaj korak eskalacija, ali obrana nije eskalacija”, rekla je estonska političarka o prijedlogu.

Macronov iskazani cilj kada je javno iznio tu ideju bio je ostaviti ruskog predsjednika Vladimira Putina da nagađa koliko bi daleko vojni blok predvođen SAD-om mogao ići u podršci Ukrajini. Nakon što je više zemalja članica, uključujući SAD, odbacilo mogućnost slanja svojih vojnika u borbu za Kijev, prijedlog je smanjen na misiju vojne obuke u zapadnoj Ukrajini.

Kallas je podržala novi plan, rekavši da ne znači eskalaciju – jer potencijalni napad na instruktore ne bi pokrenuo obvezni zajednički odgovor NATO-a.

“Ako pošaljete svoje ljude da pomognu Ukrajincima… znate da je zemlja u ratu i idete u rizičnu zonu. Dakle, preuzimate rizik”, objasnila je u svibnju.

Što znači pobjeda

Prema Kallasu, ne bi trebalo postojati “plan B” za Ukrajinu, jer bi razmišljanje o njemu značilo potkopavanje primarnog cilja pomoći Ukrajini da prevlada u sukobu.

“Pobjeda u Ukrajini nije samo teritorij”, rekla je za BBC početkom lipnja. “Ako Ukrajina uđe u NATO, čak i bez teritorija, onda je to pobjeda jer će biti stavljena pod kišobran NATO-a.”

Estonska političarka smatra da bi optimalni scenarij poraza Rusije rezultirao raspadom zemlje. Rusija se sastoji od “mnogo različitih nacija” koje bi mogle postati neovisne i “nije loše ako se velika sila zapravo [učini] mnogo manjom”, ustvrdila je prošle godine.

Najbolje što je mogla učiniti za Estoniju

Estonski dnevnik Postimees ustvrdio je ranije ovog mjeseca da bi ostavljanje unutarnje politike moglo biti najbolja stvar koju premijerka može učiniti za svoju zemlju.

Baltička nacija prolazi kroz recesiju i ozbiljan proračunski deficit, a Kallasina koalicijska vlada ne može pronaći zajednički jezik u rješavanju problema, tvrdi uvodnik.

“Stekla je reputaciju snažnog glasa istočnog dijela EU-a i uvjerljive pristalice ukrajinske pobjede”, pišu novine. “Sve je to dobro, ali građani Estonije je nisu izabrali na temelju njezinog međunarodnog imidža.”

Njezino nadolazeće imenovanje “paraliziralo je vladu”, budući da koalicija ne može funkcionirati dok svi čekaju da Kallas podnese ostavku, rekao je Postimees.

‘Licemjerje’ o Rusiji

Kallas je glasna zagovornica prekida svih poslovnih veza s Rusijom kao dio zapadnog odgovora na ukrajinski sukob. Međutim, prošle su godine estonski mediji otkrili da je njezin suprug Arvo Hallik imao 25% udjela u logističkoj tvrtki koja pruža usluge u Rusiji.

Ona je zanijekala bilo kakvu nepravdu i odbacila pozive da odstupi zbog skandala, za koji je tvrdila da je politički motiviran posao sjekira. Ali njezin je ugled ozbiljno narušen, u zemlji i inozemstvu.

“Ovo je licemjerje u kocki”, rekao je tada mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Mislio je na Kallasine kritike Budimpešte, koja odluku EU o odvajanju od ruskog gospodarstva smatra samoozljeđivanjem, dok nema utjecaja na neprijateljstva.

estonijaeuKaja Kallas
Pretplatiti se
Obavijesti o
166 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roknem ti ga rok
2 dana prije

To je ona glupaca,sto je bila na celu drzave od 1,3milijuna glava,koja je izjavila da Rusiju treba rascjepkati ?! Puno je realnije da netko iz Rusije kaze da Estonija uopce ne treba postojati i da ce biti ukinuta.

Relax
2 dana prije

EKSKLUZIVNO – ALEKSANDAR DUGIN: Ako Rusija ne pobedi u Ukrajini, biće atomskog rata

Tucker
2 dana prije

Ovoj ne da ispadaju kosturi iz ormara,ova je hodajuca afera!uskratila bi vlastitom stanovništvu sve pogodnosti koje proizlaze iz energetske suradnje sa Rusijom,dok joj njezin krkan ostvaruje unosne poslove sa istom.majku ti poljubim,kada smo nekada zeljeli vise mladih i zena u politici,nismo mislili da je Monty Python u biti dokumentarni serijal!spasiba.

Ante
2 dana prije

Meni jedna stvar nije jasna. Skoro svi EU političari navode Rusku prijetnju kao veliku opasnost za cijeli demokratski svijet. Amerika je predvodnik te demokracije. Zašto je tamo na vlasti dementni čovjek koji ne zna za sebe? Ako su Rusi tolika prijetnja, šta ne bi tamo trebalo biti na vlasti neki spodoban političar. Zašto se takorekuć nitko javno ne zapita šta se to događa sa zapadnim svijetom to da svi se koji se boje Rusa bespogovorno šute da im politiku provodi čovjek koji nije sam sebe svjestan? Šta se zapravo događa sa ljudima da su postali toliko ignoranti?

Grdi
2 dana prije

EU se blizi kraju, sve vise nesposobnih i odmaknuti od realnosti na celu ovakve institucije ne moze imati dobar ishod …. dovest ce do opceg rata …..

Bez imeni
2 dana prije

Iz bankarske familije kao i Uršula.
A onaj mrtvi am diplomat u Kijevu je došao provjeriti gdje je am novac, neke 62 milje (Trump je zgodno rekao, kad Zeleni dođe kod njih, svaki put se vraća sa ruksakom punim novaca, i da to tako ne ide).

Ziv je Geza
2 dana prije

Recitirao bih joj Jesenjina,njezno na uho, ujutro na sabajle, kada sunce tek najavljuje svoj izlazak i kada ptice pocinju svoj pjev u cast izlasku sunca sa istoka.
Nakon toga bih je upoznao sa velicinom Ruske zemlje i dobrotom Ruske duse.

Mrčikola
2 dana prije

“Programirano nešto” u ljudolikom obliku…yebeno je što ovakvih ima toliko da ih ne može nestat…”odgojili” majstori toga…”izborni bazen” im je, gotovo pa, neograničen.
Koliko bi se samo ovakvih, poput ljepuškaste😁 nam Kaje, moglo “probrat” među onim ludačama koje se krevelje i vrište na utakmicama EP. 😁

Josip
2 dana prije

Jos jedna glupa krmaca iz briselskog i WEF svinjca.

tihobl
2 dana prije

Прва посета индијског премијера после реизбора биће Русији…

И то говори о главном приоритету земље у наредним годинама.

САД су заиста желеле да Индију уведу у свој табор. У ствари, предложено је да се Кина замени у светској економији. А ово је огромна инвестиција и прилика. Али Индијци схватају да је ово мамац. Након што се САД обрачунају са Русијом и Кином, оне ће такође, без емоција и кајања, прогласити Индију новим светским злом, са свиме што то подразумева.

Због тога ће Моди летети у Москву. Летеће демонстративно. Да покаже да је Индија и против монопола САД на власт над светом.

tihobl
2 dana prije

Британија има само 4 ловца спремна да се ангажује ако Путин изведе напад – маршал ваздухопловства Грег Багвел у интервјуу за Тхе Сун.

Josip
2 dana prije

Jos jedna Swabova poslusna kurvetina.

ZZZ a
2 dana prije

Ima li jos onih koji vjeruju u glasanje?

nastran
2 dana prije

noj treba New Fukasaki i Oran Gutan

tihobl
2 dana prije

Видео платформа Јутјуб одлучила је да блокира канале који упоређују услове живота у Русији и Сједињеним Државама.

Cudim se zasto?

tihobl
2 dana prije

Украјина се суочава са банкротом због захтева западних кредитора да ове године врати 20 милијарди долара, исплате по пакету обвезница од 20 милијарди долара истичу 1. августа.

Nema problema, isplatice Kaja tih 20 milijardi.

Гавран
2 dana prije

Šokiraj (glupošću) i zaprepasti (ludošću)!
#
Dobroj devojčici je Duboka država dala kodni naziv “ČELIČNA LEDI”.
U opisu uloge: “jede ruse za doručak “ (DW).

eks
2 dana prije

Kaja Kalas je još jedna kokoška iz kokošinjca CIA farme . Imaju oni na toj svojoj farmi kokošaka još dosta takvih , a žiri (CIA) vrši odabir kada i koja kokoška će biti upotrebljena .

Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

‘Jede Ruse za doručak.’
Čuo sam da je za sutrašnji doručak naručila dijelove tijela od Lavrova, a poslije će naručiti dijelove od Putina.
Ne znam kojim tajnim kanalima ona nabavlja njihove dijelove, ali očito ona misli da je to fino za jesti – bumo videli, rekoše slepci!

Miroslav
2 dana prije

Preseravanjem samo produbljujete rizik od eskalacije.Pojma vi nemate kako rat izgleda.

nepoželjni
2 dana prije

Ne znam da li je i ona polaznica švabove škole, ali činjenicu da je, ovakvog izvitoperenog, mentalnog sklopa postavljena na tu poziciju, u njenoj revnosti, pojačati će i činjenica da je – žena

Tito
2 dana prije

Se.rem se ja na brisel i sve ostale,meni ionako niš ne znače,većina su korumpirani šljam koji radi po nalogu

Jure
2 dana prije

Odgovor je vrlo jednostavan —– Kaja Kallas je izrod u službi proklete sotonističke ŽIDOVSKE ili bolje napisano lažnožidovske HAZARSKE gamadi. PAMETNOM DOSTA

Schwarze Hunderte
2 dana prije

Kaja je NITKO ! Niti ideja čak . Ona je naprosto – product 💨

ze d
2 dana prije

malo podsječa na škendera zdravka

Percom
2 dana prije

Kaja Kalas, astrološki rusofob koji se vodi mržnjom a ne interesima.
Niko neće ratovati za ta tri baltička patuljka. Rusija, da hoće, pregazila bi ih za 24 časa.
U svakom slučaju njih čeka kazna. NATO će morati da se vrati na sastav iz 1997 godine. Paralelna, ili tajna diplomatija, uveliko radi i Rusija ne odstupa od svojih zahteva iz 2021 godine. NATO je svestan da u ovom trenutku ne može ići na direktan sukob sa Rusijom. Treba im bar 10 godina priprema. Šta im ostaje sem dogovora sa Rusijom a ruski uslovi su poznati od 2021. Od istih Rusija ne odstupa. U svakom slučaju Kaju ne čeka svetla budućnost.

Max
2 dana prije

Ona je obična koza.

Roccos
2 dana prije

Usrana licemjerka,evo baš sam pročitao da joj je ćaća Sim Kallas bio visoki funkcioner KP SSSR,pa šef estonske banke,član prezidijuma itd.,a inače je voljela kenjati kako su trpjeli neviđenu represiju.Zvuči poznato?

Hogar strasni
2 dana prije

Ova bolesna balticka vjestica moze plesati na stangi, nastavi li ovako rusi ce joj kuci doci. Ludetina veceg kalibra

Buničar
2 dana prije

A bio sam uvjeren da bi na planeti bilo manje ratova da je vise zena u “visokoj” politici. Na zalost one koje se “probiju” u vrh politike bolje da se njom i ne bave. Interesantna smo vrsta, uvjek dokazujemo da i od goreg znamo izabrati jos gore.

Hogar strasni
2 dana prije

WEF sotonara iz hazarskog demonskog rasadnika. EU je izoblicena mentano bolesna unija i sasvim je normalno da manijaci postave ovu zmiju.
Radujte se narodi u 666 prestavi za krezube glasace

Red Dog
2 dana prije

Politicka zivotinja.
Otac joj je sedeo u Vrhovnom Sovjetu Sovjetske Unije, a posle je postao liberal, kao Jelcin, i bankar, pa Ministar Financija i Premijer.
Mala je na oca; snalazi se u svakom politickom milijeju. Da je Estonija jos uvek u CCCP bi trazila da se bombarduje Washington.

Bruno
2 dana prije

Greška u naslovu. “Puši Rusima za doručak.”

Bruno
2 dana prije

Mjesto za sigurnost i vanjsku politiku mogu preuzeti samo oni koji su bili u rovu na -20° ili kojima su zujale granate raznih kalibara oko ušiju u rovu do pola punom vode. Hrabri ratnik Plenković, sa najkrvavije bojišnice na Pigale-u u Parizu, Ova nedojebana famfuljanisu ni za gledat ni za je+at. Borell, Micheael, Ursula, ne razlikuju pištolj na vodu od tenka. Kako mogu ovi ni od koga izabrani i ničim izazvani idioti odlučivati o ratu? Hoće li svoju djecu i unuke poslati u rov? Uništiš sve svoje tvornice naoružanja, opreme, kasarne i onda kažeš obavezan vojni rok. Pa nemaju dovoljno ni praćki “žicarki”, sve moraju kupiti od Amera, podržanih ovim imbecilima.

Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

Rusija spašava stotine žrtava adrenokroma namijenjenih Washingtonu Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će rastaviti lanac opskrbe adrenokroma nakon što su se pojavile vijesti da su ruske snage oslobodile 50 zatvorene, mršave djece s “farme adrenokroma” blizu Šostke u Ukrajini. Ruske specijalne snage također su presrele prikolicu hladnjaču koja je prevozila rafinirani adrenochrome iz Ukrajine u Varšavu, Poljska, gdje vjeruju da je pošiljka bila namijenjena zrakoplovu koji je čekao na putu za zapadnu Europu i Sjedinjene Države. Prema izvješćima, otmičari djece tako su često iscrpljivali njihova krhka mlada tijela od krvi i nadbubrežne tekućine da je njihov opstanak ovisio o intravenskom hranjenju i držanju u stanju medicinski izazvane kome. Ovo je vrlo značajno otkriće ruskih snaga koje bi moglo promijeniti tijek povijesti jer je Putin odlučan iskoristiti generirane tragove kako bi uništio globalni lanac opskrbe adrenokroma i kaznio one koji počine zločine nad djecom. Nakon otkrića, po nalogu Putina,… Čitaj više »

Roknem ti ga rok
2 dana prije

Tko je ovdje lud ?Prodje mi komentar i sve ok.I preuzme drugi admin i on ima druge kriterije za moje komentare koji nisu niti malo uvredljivi.

goran
2 dana prije

bit če joj bolje da pazi šta priča jer estonija pada za 24h i vraća se pod okrilje majke rusije.
zanimljivo kako su male države koje graniče sa rusijom najglasnije misleći da če ih netko zaštiti kad rusi krenu.
neće vas nitko zaštititi nema te vojske u europi koja može pregazit rusiju.
ali zato rusija ima mogućnosti da se odbrani ko izrael i ako se oni budu išli branit estonija litva latvija če biti doslovno pregažene

Ico
1 dan prije

Tko je Kaja Kallas?
Kaja Kallas je prema napisima iz ovoga članka KORUMPIRANA ŠARLATANKA!

Howard Beile
1 dan prije

Estonska premijerka napušta političku krizu kod kuće kako bi preuzela najvišu diplomatsku dužnost u BruxellesuDrugim riječima izdajnik ko i svi naši u vladi koja umjesto da služi svom narodu ide lizati zadnjicu cio-hazaro-globalistima.
Lako je kupiti izdajnike!

Tusam rodjenja
1 dan prije

I ova je cipirana kao ovca Doli. Di ce ova prispjeti ako Putin malo dublje zaore. Morat ce kod Makrona ali on ne preferira zene.

Franjo Vinkovski
1 dan prije

Može ona može…pisdom po trnju…

tuf
1 dan prije

Počeli su zapadni mediji fašistkinju Kaju&obitelj prikazivati kao nekakve žrtve sovjetskog (čitaj: ruskog, za njih je uvijek tu znak jednakosti) režima. Međutim izašla jučer fotografija iz njezine mladosti, stari joj bio utjecajan funkcioner a dom izgleda bolje nego prosječan radnički engleski tih godina. Teška neka žrtva. Vjerojatno ni voćnog jogurta nisu imali.

Mat
1 dan prije

Tko je Kaja Kallas?Samo jedinka iz gomile,na putu za pakao.

ZZZ 🇭🇷
1 dan prije

Te balticke zemlje su Rusi pripojili sebi kao sto je bio obicaj u ono vrijeme. Ispocetka su ih lijepo tretirali, cak su im dali da se odcjepe bez rata, to je bio 1918 a onda su Balti po Rusima udarili uz pomoc Nijemaca. Rusija je dobila to natrag uz pomoc Nijemaca 1939. U periodu od 39 do 90 su Rusi njih 100 puta bolje tretirali nego sto oni tretiraju danas Ruse.

madam
3 sati prije

Ja na svojim kolima imam tablicu na kojoj piše blondinka za volanom, legalno kupljeno A crnokosa sam 🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI