Tramp je imao “veoma dobar” telefonski razgovor sa Zelenskim

Trump i Zelenski
10 komentara

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Trump ponovio je svoje obećanje da će zaustaviti sukob između Moskve i Kijeva nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u petak.

Trump je u postu na Truth Social napisao da je “imao vrlo dobar telefonski razgovor” sa Zelenskim, tokom kojeg mu je ukrajinski lider čestitao na “veoma uspješnoj” republikanskoj nacionalnoj konvenciji i “osudio gnusni pokušaj atentata”.

Trump je dalje rekao da cijeni Zelenskog “što je došao jer ću ja, kao vaš sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država, donijeti mir svijetu i okončati rat koji je koštao toliko života i razorio bezbroj nevinih porodica”.

Obje strane će moći da se okupe i pregovaraju o dogovoru koji će okončati nasilje i utrti put naprijed ka prosperitetu

Zelenski je rekao da se “složio s predsjednikom Trumpom da na ličnom sastanku razgovaraju o tome koji koraci mogu učiniti mir poštenim i trajnim”.

“Primijetio sam vitalnu dvostranačku i dvodomnu američku podršku za zaštitu slobode i nezavisnosti naše nacije. Ukrajina će uvijek biti zahvalna Sjedinjenim Državama na pomoći u jačanju naše sposobnosti da se odupremo ruskom teroru”, napisao je u objavi na X (bivši Twitter) u petak navečer.

Trump nije rekao ništa o pristanku na sastanak sa Zelenskim, a ni on ni Kijev nisu objavili dalje detalje razgovora. Tramp je 2019. opozvan zbog telefonskog razgovora sa Zelenskim, u kojem su demokrate tvrdile da je pokušao da uprlja svog rivala Džoa Bajdena u zamenu za vojnu pomoć.

Govoreći za BBC tokom ovosedmičnog putovanja u Veliku Britaniju, Zelenski je ponovio da njegova vlada traži potpunu pobedu u sukobu sa Rusijom. “Moramo završiti s njim”, rekao je on, misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ako Trump bude ponovo izabran za predsjednika u novembru, Zelenski očekuje da će se osloniti na Kijev kako bi okončao sukob “za 24 sata”, kao što je obećao tokom kampanje. Zelenski je opisao najgori scenario u kojem su američke sankcije Rusiji ukinute pod Trumpom, a Putin slavi pobjedu: „Nikada nećemo nastaviti s tim, nikada. I ne postoji tip na svijetu koji nas može natjerati da to učinimo”, rekao je.

Petogodišnji predsjednički mandat Zelenskog, koji je ubedljivo osvojio 2019. godine, istekao je krajem maja. On je odbio da održi nove izbore, pozivajući se na vanredno stanje, i ponovio je za BBC svoju namjeru da zadrži vlast barem do okončanja neprijateljstava.

Moskva je tvrdila da, prema ukrajinskom ustavu, parlament ostaje legitiman i da je predsjednička ovlast trebala preći na njegovog predsjednika kada je Zelenskom istekao mandat. Putin je takođe izjavio da će narediti prekid vatre i započeti pregovore sa Ukrajinom čim se ona obeća da neće tražiti članstvo u NATO-u i povuče svoje trupe sa svih ruskih teritorija, uključujući republike Donjeck i Lugansk, i regione Herson i Zaporožje. .

SADTrumpukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
1 mjesec prije

Hahaha, moč se personificira u ovakovim glumcima tame da bi ljudska stoka povjerovala ovima kad otvaraju usta glumeći zvućnike a da bi pojačalo ostalo skriveno ljudskoj stoci.

Darko
1 mjesec prije

Sad ni baš Rusi jedva čekali dogovor kada je kapitulacija Ukrajine na vidiku a zatvor za Zelenskog neizbježan?

tihobl
1 mjesec prije

Parlamentu istice mandat 29.8.
Nakon toga u ostatku Ukrajine niko nema legitimtet ko Tihanovska.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

HALO!!
GOVORITI ĆU GLASNIJE,JER KAŽU DA IMAŠ PROBLEMA SA UŠIMA!!!

P.S.
U telefonskom razgovoru predstavio se kao predsjednik Ukrajine…
Pitao Trumpa za podatke o njegovoj bankovnoj kartici.

nastran
1 mjesec prije

koji seronja:Zelenski je ponovio da njegova vlada traži potpunu pobedu u sukobu sa Rusijom ..otkud mu ta ideja..on traži pobjedu koja je fantazija? koji vrag?

Zmaj, najpraviji
1 mjesec prije

Evo dokaza da nisu svi Englezi gamad. —————- Rodžer Voters: Ukrajince šalju u topovsko meso da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje Stotine hiljada nevoljnih Ukrajinaca će biti poslati u “topovsko meso” kako bi Zelenski mogao da se penzioniše, kazao je muzičar i aktivista Suosnivač čuvene rok grupe “Pink flojd” i aktivista za ljudska prava Rodžer Voters izjavio je da će Kijev regrutovati još stotine hiljada muškaraca za “topovsko meso”, kako bi Vladimir Zelenski mogao da kupi još jedno imanje u Toskani i penzioniše se. “Čujem da se u Ukrajini sada mobiliše još 100.000 ili 200.000 duboko nevoljnih ukrajinskih muškaraca i mladića da budu ubijeni i da se koriste kao topovsko meso. Zašto? Da bi Zelenski mogao da kupi još jedno imanje okruženo čempresima u Toskani ili negde (drugde) i da se penzioniše sa svojim milijardama, što će se uskoro dogoditi”, rekao je Voters na podkastu “Sirova politika”… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Kratko i žestoko.

Babilon
1 mjesec prije

Sve je to igrokaz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI