Tramp vodi ispred Harris

Izbori SAD Trump i Harris
10 komentara

Utjecajni američki izborni analitičar Nate Silver stavio je šanse republikanskog kandidata Donalda Trumpa da pobijedi potpredsjednicu Kamalu Harris na izborima u novembru ove godine veće nego u bilo kojem trenutku otkako je Haris objavila svoju kandidaturu u julu.

Uprkos tome što ankete stalno pokazuju da Harris ima neznatnu prednost u odnosu na Trumpa, Silver je u srijedu tvrdio da je demokrata u nedavnim istraživanjima podbacila i da Trump sada ima 58,2 posto šanse da pobijedi na izborima, u poređenju sa Harisovim 41,6 posto. U ovo vrijeme prošle sedmice, Silverov model je Trumpu dao 52,4% šanse za pobjedu, a Harisove šanse dao je 47,3%.

Silverova predviđanja redovno citiraju američki mediji i smatraju se među najutjecajnijim izbornim prognozama u zemlji. Njegova metodologija uključuje uzorke anketa, ekonomske podatke, vjerovatnu izlaznost i druge faktore – uključujući „odskakanje“ nakon konvencije koje obično podstiče kandidata nekoliko sedmica nakon zvanične nominacije.

Demokrate su potvrdile Harris kao kandidatkinju svoje stranke na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu prije tri sedmice. Međutim, Harris nije imala “odskakanje” kao što to inače čini većina kandidata, objasnio je Silver. Ankete CNN-a provedene nakon konvencije pokazale su da su Harris i Trump izjednačeni u tri od šest bojnih država i vode za oko pet bodova u još tri, dok je istraživanje YouGova pokazalo da je demokrat vodeći za dva boda u cijeloj zemlji.
S obzirom da su ove ankete obavljene tako brzo nakon konvencije, Harris je trebao imati veće vodstvo, tvrdi Silver.

Predviđanja Silvera su u suprotnosti od strane drugih anketara. FiveThirtyEight, analitička organizacija koju je osnovao Silver, tvrdi da, ako se izbori održe danas, Harris ima 55% šanse da pobijedi, a Trumpova vjerovatnoća pobjede iznosi 44%. Dok FiveThirtyEight i Silver koriste istu metodologiju, FiveThirtyEight stavlja veći naglasak na glasanje kako se dan izbora bliži.

Međutim, pojedinačne ankete mogu zavarati. Prošlomjesečna anketa New York Timesa pokazala je da je Haris pobijedio Trumpa za 50 do 46 posto u swing državama Viskonsin, Pensilvanija i Mičigen. Međutim, anketa je dala preveliki uzorak demokrata, a kada se prilagodila, pokazala je da su Harris i Trump statistički mrtvi u sve tri države.

I za Harrisa i za Trumpa, pobjeda ili Pensilvanije i njenih 19 elektorskih glasova, ili ukupnih 25 glasova Michigana i Wisconsina, bit će od suštinskog značaja za pobjedu na izborima. Silverov model prikazuje Trumpovu pobjedu u Arizoni, Džordžiji, Pensilvaniji, Nevadi i Sjevernoj Karolini, s tim da su dva kandidata izjednačena u Michiganu i Harrisu sa blagim vodstvom u Wisconsinu.

“Nepotrebno je reći da su se dešavale čudnije stvari od pobjede kandidata koji je zaostao u anketama”, upozorio je Silver. “A u polariziranoj političkoj klimi u Americi, većina izbora je blizu i kandidat rijetko izlazi iz utrke.”

Kamala HarrisSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
markac
10 dana prije

svaki put kad čujem za Trumpa i Muska, potjera me na WC

Schwarze Hunderte
10 dana prije

I to bi trebalo bit uspjeh 🤔?! Pa ta Deva ( Kamila ) bi morala bit pobijeđna i od MAGARETA kao protu – kandidata !!! E moj Trump … Slab si mi ti … Preslab … Na koncu i zemlja kojom kaniš vladati je u totalnu k.u . Uživaj ….

SOX
10 dana prije

Od samog pocetka bila je u prednosti s onolikim postotkom, kolikim je prehlada bila ozbiljna!!!!
0.05 %

Herc
10 dana prije

Ko ne glasa za Trumpa glasat će za drugu stranu makar tamo bio bilo ko pa i Harris ,žena bez i kakvog pedigrea ,rezultata i svoje djece. Mješanka crnca i indijke,prva generacija rođena u USA,udata za židova i sve što je postigla preko kreveta kao ljubavnica. Od Bidena boljeg nijesu imali ,poznati političar od zanata porijeklom Irac i lažni vjernik katolik,ostalo krađa ,namještaljke i rezultat se zna. Gospođa od toga svega nije ništa,ako ne bude krađe ,gospođa bi trebala doživjeti potop .čak u državama kojima su demonkrati dosad dominirali

Herc
10 dana prije

Ma kakve lažne i napuvane ankete, ima vam na RCP ankete Clinton,Trump ,Biden i Harris ,za 16,20 i 24godinu , osvrnuo bih se na Clinton čije ankete su ubjedljivo pobjeđivale Trumpa u R i swing državama sa 5-10%na kraju se dogodilo obratno ,Trump je razvalio upravo u tim državama jer su ga podcijenili. Sad su lopovi oprezniji sa anketama jer znaju da im je Harris niko i ništa, ako sve bude pošteno Trump će rasturit

blebko
9 dana prije

Ni blizu istine..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI