Trump bi mogao prekinuti širenje NATO-a

Trump i NATO
16 komentara

Kandidat za predsjednika SAD-a navodno razmatra opcije za zaustavljanje sukoba u Ukrajini

Donald Trump navodno razmatra dogovor s Rusijom da ne širi NATO na Ukrajinu i Gruziju, bude li ponovno izabran za predsjednika SAD-a, navodi se u članku lista Politico pozivajući se na anonimne izvore.

Trump je vjerojatni republikanski protukandidat sadašnjem predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom. Njegova kampanja još nije imenovala tim za nacionalnu sigurnost niti objavila novu agendu za NATO, ali Politico Magazine sastavio je moguću u priči objavljenoj u utorak.

“Kao dio plana za Ukrajinu o kojemu se dosad nije izvještavalo, pretpostavljeni kandidat GOP-a razmišlja o dogovoru prema kojem se NATO obvezuje da se neće dalje širiti prema istoku – posebno u Ukrajinu i Gruziju – te pregovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinskog teritorija Moskva može zadržati”, navodi se u priči, citirajući dvojicu “stručnjaka za nacionalnu sigurnost povezanih s Trumpom”.

Jedan anonimni izvor koji je navodno upoznat s Trumpovim načinom razmišljanja rekao je da je on “otvoren za nešto što bi spriječilo širenje NATO-a i da se ne bi vraćao na granice iz 1991. za Ukrajinu”, ali nije isključio nijednu drugu opciju, “uključujući isporuku velikih količina oružja” Kijevu.

Iako je “malo vjerojatno” da će Trump odmah izaći iz NATO-a, on će vjerojatno temeljito revidirati blok pod vodstvom SAD-a kako bi njegove europske članice preuzele više odgovornosti – nešto za što se Politicovi izvori brinu da one zapravo nisu sposobne.

Europske članice bloka koje ne troše najmanje 2% svog BDP-a na vojsku “ne bi uživale obrambenu moć i sigurnosno jamstvo” SAD-a, prema jednom anonimnom izvoru koji je povezan s Trumpom.

SAD “nemaju dovoljno vojnih snaga da zaobiđu”, rekao je za Politico Elbridge Colby, Trumpov pomoćnik ministra obrane za strategiju. “Ne možemo lomiti koplja u Europi protiv Rusa kada znamo da Kinezi i Rusi surađuju, a da su Kinezi opasnija i značajnija prijetnja.”

Europske članice bloka “trebaju proizvoditi borbeno vjerodostojne snage da se nose s ruskim napadom, kao sada”, dodao je Colby.

Kao dio “radikalne preorijentacije” NATO-a pod Trumpom, SAD bi zadržao svoje zračne i pomorske baze u Europi, ali bi ostavio “glavni dio pješaštva, oklopa, logistike i topništva” na upravljanje kontinentalnim saveznicima.

Prema Politicu, zemlje EU-a “očito nisu spremne ispuniti dramatično proširenu vojnu ulogu u skorije vrijeme”, dok je kontinent “gospodarski slabiji i više nego ikad prije ovisi o američkim opskrbama energijom”.

“Važno je napomenuti da sva ova mišljenja nisu od Donalda Trumpa”, rekao je Richard Grenell, njegov bivši vršitelj dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe, na X (bivši Twitter) kao odgovor na članak Politica. Trumpova kampanja nije odgovorila na zahtjeve medija za komentar.

Donald TrumpNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

Ovdje su prikazani rezultati i poboljšanja u Rusiji od 1999. do 2023., za vrijeme od 24 godine vlasti Putina:

t. me/pernar/17717

Apsolutno sve je višestruko napredovalo – inflacija je smanjena 10,4 puta, dug je smanjen 4 puta, mirovine su narasle 15,6 puta, plaće su narasle 15,4 puta.

Koja
2 dana prije

Pa naravno, ne može Bajdenova administracija to učiniti, zato i dolazi neka druga! Ovce misle da će Bajden popušiti, radovaće se “promenama” hehehehe… be, bee, beee…

NOME
2 dana prije

……eto još jednog lutka iz izloga globalista….mr. “warp speed”…. mr “frozen” je svoju rolu odigrao…..

vrlodrag
2 dana prije

Opet djeluju Vovan i Leksus. Ovaj put naložili Hillary Clinton koja se isprovaljivala misleći da razgovara sa Petrom Porošenkom.

Naložili babu a ona se raspričala.

Max
2 dana prije

S njim se nikad ne zna.

Veliki Super Prvi Pravi Zmаj
2 dana prije

Sigurno da bi mogao. Isto kao što je bio mogao da isuši močvaru.

Trump je kapitalist, a kapitalisti su superfini i superpošteni, i nikada ne lažu, a dobrobit naroda im je smisao postojanja.

Rudar
2 dana prije

Trump, da ima mooda, ako slučajno opet postane slućajni POTUS prvo bi napravio da raspuisti NATO, da sve vojnike raštrkane po svijetu povuće u USA, tko ne želi neka ide u ukrajinu ili Rusiju.
Nakon toga da se pokrene amrička ekonomija ali ne ratna.

Josip
2 dana prije

A bilo bi i vrijeme da se tim fasistickim okupatorskim svinjama stane na kraj. A vrijeme je da se to smece istjera iz cijele Europe.

2 dana prije

😛 Super Turbo 🤒😛

Schwarze Hunderte
1 dan prije

Nema potrebe … Već sad je ne učinkovit i postoji samo na papiru i … Priopćenjima . Što je dobro u biti 🍸

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI