Trump čestitao Putinu na “sjajnom dogovoru”

Donald Trump
7 komentara

SAD je izvukao kraći kraj u nedavnoj razmjeni zarobljenika s Rusijom, ustvrdio je bivši predsjednik

Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je dogovor predsjednika Joea Bidena o razmjeni zarobljenika s Moskvom, sugerirajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio bolji dio pogodbe.

SAD i Rusija razmijenile su ukupno 26 zatvorenika držanih u nekoliko zemalja ranije ovog tjedna, u najvećem takvom dogovoru od kraja Hladnog rata. Dopisnik Wall Street Journala Evan Gershkovich i bivši američki marinac Paul Whelan – obojica su osuđeni za špijunažu u Rusiji – poslani su na Zapad, kao i 14 drugih stranih agenata, oporbenih aktivista i kriminalaca.

Zauzvrat je u Moskvu poslano deset ruskih državljana, među kojima su navodni obavještajci i kibernetički kriminalci. Najistaknutije ime na popisu bio je Vadim Krasikov, agent FSB-a koji je osuđen za ubojstvo bivšeg zapovjednika čečenskih militanata u Njemačkoj 2021. godine.

“Želio bih čestitati Vladimiru Putinu što je napravio još jedan veliki posao”, izjavio je Trump na predizbornom skupu u Gruziji u subotu. “Jesi li vidio dogovor koji smo sklopili? Oslobodili su neke od najvećih ubojica bilo gdje na svijetu, neke od najzlobnijih ubojica koje su imali.”

“Vratili smo svoje ljude, ali sklapamo neke užasne, užasne poslove”, nastavio je, dodajući da je “lijepo reći da smo ih dobili natrag, ali je li to loš presedan?”

Prije zamjene, Trump je tvrdio da samo on može osigurati oslobađanje Gershkovicha. U objavi na svojoj platformi Truth Social u svibnju je napisao da će novinar Wall Street Journala “biti pušten gotovo odmah nakon izbora, ali definitivno prije nego što preuzmem dužnost”, te da SAD “neće ništa platiti” za njegov povratak.

Nakon što se Gershkovich vratio u SAD, Trump je promijenio ton, tvrdeći da su Biden i potpredsjednica Kamala Harris – koja se natječe za predsjednicu protiv Trumpa – nesposobni pregovarači koji su platili previsoku cijenu za njegovu slobodu.

“Imamo 59 talaca, nikad nisam ništa platio”, rekao je svojim pristašama u subotu. Međutim, dok je Trump bez ikakvih ustupaka osigurao oslobađanje desetaka američkih zatvorenika tijekom svog predsjedničkog mandata, trgovao je zarobljenicima u više navrata. Među tim poslovima bile su dvije zamjene jedan za jedan s Iranom i razmjena 2019. Amerikanca i Australca za trojicu visokih talibanskih vođa koji se drže u afganistanskom zatvoru.

Donald TrumpPutinRazmjena zarobljenikarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Trump je teški se*onja. Bio i ostao.
Toliko je duboko uronio u predizbornu kampanju sa poštapalicama na temu nesposobne sadašnje administracije i “da sam ja bio na vlasti…” da je izgubio kompas, racionalnost.

abc
1 mjesec prije

Sa USA upravljaju psihopate, kreteni i židovsko-bankirske podguzne muhe. Sve to se prenosi na sluge iz EU, bez da se itko pobuni.

Max
1 mjesec prije

Baš mu je pametno hvaliti Putina.

Zoro
1 mjesec prije

ovi žuti štrumpf bi se moga pokazati ekstremniji od ostarjelog binduna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI