Trump čini pogrešku koja bi ga mogla koštati predsjedništva

Trump - Izrael
100 komentara

Pretpostavlja se da je Trump protiv rata i intervencija, ali stalno čini upadljivu iznimku za Izrael

Kada je nedavno ukrajinski vođa Vladimir Zelenski stajao pored Trumpa u potrazi za podrškom protiv Rusije, izgledajući poput djeteta koje grdi ravnatelj škole, Trump ga je podsjetio da “za tango treba dvoje”. Ali, kada je riječ o Izraelu, Trump vidi samo solistu koji gleda svoja posla i neobjašnjivo izaziva gnjev svojih susjeda. I Trump se jednostavno ne može prestati oglašavati o tome.

To nije ono za što se njegova baza opredijelila.

Na godišnjicu događaja od 7. listopada 2023., kada su borci Hamasa iz Gaze napali izraelske civile na obližnjem glazbenom festivalu nakon godina protupalestinskoga ugnjetavanja, Trump je imao razne opcije. Njegova baza očekuje od njega uglavnom da se ne miješa i usredotoči na probleme koji utječu na svakodnevni život Amerikanaca – od kojih, suprotno percepciji, ne žive svi u Izraelu.

Trump se smatra takvim mirotvorcem u Ukrajini da je rekao kako bi taj sukob mogao riješiti u tren oka. Očito nema takve ambicije za Bliski istok. Umjesto toga, stavio je jarmulku i stao pored nekih divovskih ploča s hebrejskim natpisima te je improvizirao o tome kako će “ukloniti mrzitelje Židova” ako bude izabran u studenom, i kako je “veza između Sjedinjenih Država i Izraela snažna i trajna” te da će osigurati da bude “bliža nego ikad prije”.

Trump je pozvao Izrael da bombardira iranska nuklearna postrojenja. “Nije li to ono što biste trebali pogoditi? Mislim, to je najveći rizik koji imamo, nuklearno oružje,” rekao je Trump na nedavnom skupu, ignorirajući činjenicu da nuklearno oružje ima čaroban način izazivanja sveopćeg poštovanja, na isti način na koji to čini Trumpov voljeni drugi amandman u SAD-u.

Sama ta primjedba stavlja Trumpa u više proizraelski i proratni stav od Bidenove administracije, koja se izričito protivila izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja. On je također agresivnije proizraelski nastrojen od svoje demokratske protukandidatkinje, potpredsjednice Kamale Harris, koja barem rutinski daje usputne izjave o potrebi zaštite palestinskih civila s obzirom na izraelska bombardiranja i upadljivo je izbjegla odgovoriti na pitanje je li Izrael uopće saveznik.

Kome Trump uopće pokušava udovoljiti? Establišmentu? Zašto se uopće truditi? Odavno je izgubio njihovu podršku u svemu ostalom, i ovo ih sigurno neće vratiti na brod. Republikanski neokonzervativci? Isto.

Sigurno ne svojoj “MAGA” bazi, čiji je stav neintervencionistički i u korist neuključivanja u sukobe između zemalja na drugoj strani planeta. Nije bilo manjka onih koji su primijetili Trumpovo dodvoravanje 7. listopada i objavili na društvenim mrežama nešto u stilu “to je to, ja izlazim”.

Možda pokušava šarmirati američke birače, općenito? Novo istraživanje Pew Research Centera objavljeno ovog mjeseca pokazalo je da samo 31% njih ima povjerenja u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, dok je 75% njih sada zabrinuto da bi se američke snage nekako mogle uvući u metež. Istraživanje YouGova pokazalo je da samo 33% Amerikanaca simpatizira Izrael u odnosu na Palestince u sukobu u Gazi. Gallupovo istraživanje iz ožujka također je pokazalo da se većina američkih birača protivi izraelskim akcijama u Gazi. A to je bilo i prije nego što je pokrenuo slične akcije protiv Sirije, Libanona i “Hezbollahovih dojavljivača” koji eksplodiraju u blizini civila.

Što Trump iskreno misli da američke birače više zanima: gledati kako se njihov porezni novac troši na strane ratove poput onoga koji trenutno potpiruje govoreći kao da je trener koji ohrabruje svog borca u kutu boksačkog ringa – ili antisemitizam? Amerikanci su zapravo više zabrinuti zbog diskriminacije muslimana, prema istraživanju Pew Research Centera iz travnja. Ipak, Trump je govorio o tome kako će “ukloniti mrzitelje Židova” ako bude izabran. Na koga uopće misli? Smatra li se mrziteljem svatko čiji je stav samo pustiti Izrael da riješi svoje probleme bez uvlačenja cijelog svijeta u potencijalni treći svjetski rat?

Najveći problem s Trumpovim stavom vjerojatno je to što pristaše njegovog proturatnog stava stvarno ne mogu shvatiti što se s njim ovdje događa. Ne možeš biti protiv rata osim kada je riječ o Izraelu. Oni vide Trumpovu strast prema ovom specifičnom pitanju i kako ona tako drastično kontrastira s Harris-inim neutralnijim ponašanjem, do te mjere da riskira da joj da klin kojim bi mogla odvući neke republikanske ili nezavisne birače – posebno one koji bi mogli biti skeptični prema Trumpovim motivima. Harrisin stav je samo klasični washingtonski establišment, što je dovoljno loše. Ali Trump, nasuprot tome, čini se neobjašnjivo ushićen izraelskim ratovanjem.

Možda se najrazumnije objašnjenje može naći u Trumpovim sponzorima kampanje. Mogul Sheldon Adelson opisan je u Politicu 2021. kao “mega-donator koji je financirao proizelski zaokret GOP-a”. Nakon što je preminuo te iste godine, njegova udovica, Izraelka Miriam, “zadavala je muke predsjedniku Georgeu W. Bushu zbog nastojanja tadašnje državne tajnice Condoleezze Rice da ponovno pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces”. Premještanjem američkog veleposlanstva u Jeruzalem iz Tel Aviva, Trump je učinio ono što je Adelson dugo želio. U to vrijeme činilo se kao puno nepotrebne drame. I morate se zapitati koliko je još toga već financirano, zaključano i spremno u iščekivanju Trumpovog povratka u ured.

NBC News se referirao na “Adelsonove predizbore” – tradicionalni proces u kojem su se kandidati za republikanske predizbore sastajali s mogulom u nastojanju da pridobiju njegovu naklonost i njegov novac. New York Times je početkom ove godine evocirao “plan od 100 milijuna dolara njegove udovice za izbor Trumpa” kroz donacije političkom akcijskom odboru. Trump joj je 2018. dodijelio Predsjedničku medalju slobode. Sigurno to nije imalo nikakve veze s donacijama od 20 milijuna dolara njegovoj kampanji 2016., unatoč tome što ga je navodno podržala tek nekoliko mjeseci prije glasovanja.

Tijekom predizbornog događaja ovog ljeta, Trump je predstavio Miriam Adelson i referirao se na nagradu koju joj je dao, sugerirajući da je ona ekvivalentna Kongresnoj medalji časti za ranjene vojnike, samo bolja, jer je “ona zdrava, lijepa žena”, za razliku od vojnika “u vrlo lošem stanju jer su toliko puta pogođeni mecima ili su mrtvi”. Nije sigurno točno što se danas može kupiti milijunima u donacijama za kampanju, ali pretpostavljam da je to nešto više od pokušaja laskanja koje ne bi dospjelo ni na čestitku prodavanu u dolarskoj trgovini.

Prema izraelskom medijskom portalu i24 News, Trump je poludio ovog ljeta jer je smatrao da ne dobiva dovoljno novca od Adelsonove udovice, a njegov pomoćnik navodno je nazvao njezine suradnike “republikancima samo po imenu”.

Sve bi to svakako poslužilo kao objašnjenje zašto je pojačao glasnoću o Adelsonovoj jedinoj stvari u završnici kampanje – istom vremenskom okviru u kojem je Trump osvojio sav Adelsonov novac koji je pridonio njegovoj prvoj izbornoj pobjedi.

U svakom slučaju, to je loš izgled. Čini se da nešto upadljivo ne štima i postoji nedostatak transparentnosti o tome što stoji iza svega toga. Nije tajna da etablirani političari poput Harris udovoljavaju vojno-industrijskom kompleksu, što Trump rutinski osuđuje. Ali Trump među svojim pristalicama podiže mogućnost da iza njegovog dodvoravanja možda vreba nešto potencijalno još mutnije od toga. A rizik koji preuzima ustrajući u tome je da bi birači mogli ili ostati kod kuće ili odlučiti glasati za vraga kojeg poznaju.

Autor: Rachel Marsden

Donald TrumpIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 dana prije

Kakvu pogrešku? Trump polako raste, a Harris polako pada, u anketama i na kladionicama. Netanyhu je potpuno zagušio Ukrainu, a neumorno gura Trumpa ka pobjedi. Čak i pokazuje i neke uspjehe. Paradoksalno, najvise su Trumpa pogurali ajatolasi sa raketnim napadom na Izrael, a to im nikako nije bilo u interesu. Ne razumiju se baš u logiku izbora, a proxy su ih već proglašavali za izdajnike.

Warrior
7 dana prije

Trump je zionista prve klase!Kennedy jr. je tu negdje,baš su se lijepo našli.i može sada netko govoriti da oni nisu dio duboke države,ljudi podržavaju napade(rat)na Iran!!doveli bi svijet na rub općeg rata sa pjenom na ustima i izraelskom zastavom u pozadini dok bi netko u njima gledao spas!u Americi možeš birati između grozno i užasno.dakle,nema izbora!

glas koncila
7 dana prije

Nakon prijetnji 🇮🇷Irana🇮🇷 većinski Sunitskim Arapskim zemljama Perzijskog zaljeva koje su u dobrim odnosima s Anglocinistima da im ne pada napamet da dopuste napade na Iran sa svoje ili preko svoje teritorije POČELI su kako javljaju Arapski mediji žestoka lobiranja u USA da se spriječe napadi na Iran !!! Mašala😂

Lucija, prva
7 dana prije

Ovi židovi duše imaju, više nego ti.
Soba stidi se i ona kaje se.
A tebe je zar ne, baš briga.

Zeljko
7 dana prije

I will back with my nick name Desire !!

Уно
7 dana prije

“Политика председника САД, без обзира која је личност на положају, многим аналитичарима и публицистима делује нелогично, контроверзно и неразумно. Међутим, да би се она разумела треба узети у обзир само једну чињеницу, огроман број представника ортодоксне талмудске школе јудаизма Хабад-Љубавича у администрацији САД. Чини се да се да је у савременој Америци пролаз у све структуре власти обезбеђен чланством у Хабад. Ово је листа Јевреја Ашкеназа који су били у најближем окружењу председника Трампа. -Мајкл Коен, извршни потпредседник и специјални саветник „The Trump Organization“; -Гил Дејер, председник „Trump Dezer Development“; -Мајкл Дејер, оснивач „Trump Dezer Development“; -Алан Фишмен, председавајући „Ladder Capital“, највећи кредитор Доналда Трампа; -Алан Гартен, извршни потпредседник и генерални саветник „The Trump Organization“; -Мајкл Гласнер, заменик извршног директора и национални политички директор компаније „Donald J. Trump for President Inc“.; -Џејсон Гринвлат, извршни потпредседник и главни директор за правна питања „The Trump Organization“; -Карл Икан, власник и председник „Icahn… Čitaj više »

eks
7 dana prije

Svi znamo da američku spoljnu politiku odredjuju korporacije (Rokfeleri, Rotšildi i mnoge druge pohlepne psihopate …) , a posebno veliki uticaj ima vojnoindustrijski kompleks . Prema tome , niko to ne može suštinski značajnije promeniti , niti Tramp , niti Haris , niti bilo koji “treći” predsednik . USA je imperija u čijim temeljima su ratovi – pljačkanje i bogaćenje elite i korporacija koje suštinski vladaju .

Pero
7 dana prije

Ako su Židovi odlučili da Kamila bude predsjednica ona če i biti,pustimo sad njezinu tupavost ko da je to bitno,ionako se zna ko u pozadini o svemu odlučuje.P.S. koga su u Hrvatskoj odabrali,mala pomoč ko je ono rekao da če “burduš” biti predsjednik a u anketama je imao 1%.

7 dana prije

Godinama se vrti priča o “Trampu mirotvorcu” a svi ti koji to tvrde se prave ludi kad ih neko podseti na činjenicu: pri kraju predizborne kampanje kad je pobedio, američki razarač je uplovio do graničnih voda Kalinjihgrada gde su je dočekali ruski avioni i kao stršljenovi simulirali napad. Na to je Tramp rekao: “Rusima bi trebalo pokazati gde im je mesto!”

Tramp priča ono šta misli da mu je u interesu – ništa manje, ništa više.

Srećko
7 dana prije

Trumpov zet muž Ivanke Trump Kushner je Židov .Kushner, poduzetnik za nekretnine koji nije imao nikakvog iskustva u diplomaciji ili vanjskoj politici kada ga je bivši predsjednik izabrao za tu ulogu, govorio je o tekućem sukobu u Gazi tijekom intervjua na Harvardu ranije ovog mjeseca. “Obalna imovina Gaze mogla bi biti vrlo vrijedna… ako bi se ljudi usredotočili na izgradnju sredstava za život”, rekao je, dodajući da bi Izrael trebao “učiniti sve od sebe” da “iseli ljude i onda to očisti”. Kushnerove komentare prenio je The Guardian u utorak. Kushner je rekao da će one u Gazi “preseliti” u pustinju u južnom Izraelu, te da bi “diplomacijom” mogli biti preseljeni u Egipat. Ispitivač se činio iznenađen idejom da bi stanovnici Gaze mogli biti preseljeni u južni Izrael. “Trenutno sjedim u Miami Beachu, gledam situaciju i razmišljam: Što bih učinio da sam tamo?” odgovorio je Kushner. Kushner je također ustvrdio da… Čitaj više »

7 dana prije

@JoeP – odgovor na sinoćnje pitanje, pojašnjenje komentara. “Razmisli o sledećem: posle Hladnog rata Poljska se neverovatno razvila (slično kao Nemačka posle WW2) a Srbija samo tonula! Da li su Poljaci pametniji, marljiviji, sposobniji… od Srba? Hint – u vezi čega se danas najviše priča o Poljskoj? A šta se priča o Srbima na istu temu?” Zašto se Poljska ekspresno razvila iako nema ništa bolje od ostatka Istočne Evrope koja se “pozapadnila”? U stvari ima nešto… Najviše zaslužna za ravoj Poljske je Nemačka a Nemačka je… šta? Nemačka je američka kuja. Poljaci su toliko zahvalni Nemcima da sve češće potežu pitanje ratne odštete – čudno neko savezništvo? Ali zato ni jednom rečju se ne suprotstavljaju američkim zahtevima. U stvari, nema ni potrebe da se suprotstavljaju jer žele isto – napad na Rusiju! Na toj želji sve počinje i sve se završava. Amerika je razvijala Poljsku iz istog razloga kao i… Čitaj više »

tihobl
7 dana prije

Hiberu citaj i placi:

Позитиван спољнотрговински салдо Руске Федерације за јануар – август 2024. године повећан је у односу на претходну годину за 15,87 одсто, на 100 милијарди долара, показују објављени подаци Федералне царинске службе Русије.

Извоз је у посматраном периоду повећан за 2 милијарде долара и достигао 278 милијарди долара, док је увоз смањен за 12,3 милијарде долара, на 178 милијарди долара.

tihobl
7 dana prije

Rusi su ispresjecali kursku oblast. Dva kotlica su zatvorili a iz treceg ukropi panicno bjezr prije potpunog zatvaranja. Rusi su docekali jesenjske kise i blato kad je NATO tehnika zaglibljena i neupotrebljiva.

tihobl
7 dana prije

#Инсайд
Наш извор у Генералштабу рекао је да Оружане снаге Украјине не могу да зауставе контранапад руске војске у Курској области, за то нема резерве ни опреме. Сирски је хитно отишао у Сумску област да управља ситуацијом.

Mesar Sirski cim preuzme komandovanje ukropi su gotovi.

tihobl
7 dana prije

Курска авантура Зеленског се ближи свом логичном крају, а Оружане снаге Украјине као резултат тога нису постигле ништа у овој операцији, али су изгубиле више опреме и резерви него током контраофанзиве 2023. Ако узмемо у обзир чињеницу колапса Источног фронта, онда је Сирски направио стратешку грешку, коју Залужни није желео да направи прошле године када су Зеленски и Пентагон извршили притисак на њега.
резидент_уа

tihobl
7 dana prije

#слухи
Наш извор извештава да данашња турнеја Зеленског више личи на туристичко путовање. Долетео сам, фотографисао, попио чај у Лондону, појео кроасан у Паризу, али није било резултата осим буке информација.

У овом тренутку Оружане снаге Украјине трпе губитке у области Курск, где су Руси покренули широку офанзиву, која многим јединицама Оружаних снага Украјине прети опкољењем.

Schwarze Hunderte
7 dana prije

I koštati će ga ! Israei lobby in the US je rascjepljen na dva djela i došlo je do smjene generacija . To će Trumpa u konačnici i odvesti u … Mirovinu . Garantiram ⚡ ! Ništ od njega i tu je kolega Željko bio u pravu ! Trump NEČE dobit , očekivanu i DOVOLJNU podršku , Američkih Židova ! Živi bili pa vidjeli za koji dan 😉 ! Na drugu ruku je da čovjek mora bit totalni moron ⚡ pa izgubiti od nekoga poput Kamala Harris 🙄 ..

tihobl
7 dana prije

Након протеривања британских дипломата из Русије због шпијунаже, општа пажња је скренута на чињеницу да су запослени у британској амбасади, између осталог, координирали пројекте за страно мешање у миграциону политику Руске Федерације.

Нарочито, дипломата Џесика Девенпорт је надгледала страну агентицу Светлану Ганушкину , чије су јавне активности биле уско везане за либерализацију миграционог законодавства, увоз странаца у земљу и њихово илегално насељавање у Русији. Британци су финансирали пројекте Светлане Ганнушкине.

Међу спонзорима пројеката су познати донатори револуција у боји као што су Светска банка и Одељење за међународну сарадњу и развој УК.

Max
7 dana prije

Time pokušava osigurati pobjedu i izbjeći atentat.

Name*
7 dana prije

Slušam ove na jubitou i konstanto se vraća ista fraza: Orange is the new black! U prevodu bi to značilo da trump mijenja krvoločnog psihopata i mrzioca slobodnog svijeta obamu kao br. 1 u ratovima protiv muhamedovaca!

tihobl
7 dana prije

I veceras pogodjena luka u Odesi. Ovo je peti dan za redom.

tihobl
7 dana prije

Оружане снаге Јемена извеле су две војне операције

Прва операција била је усмерена на амерички нафтни танкер OLYMPIC SPIRIT.

Брод је гађан у Црвеном мору са 11 балистичких пројектила и две беспилотне летелице и директно је и тешко погођен.

Другу операцију извеле су ракетне снаге са крилатом ракетом која је гађала брод (ST.JOHN) у Индијском океану и погодак је био директан.

7 dana prije

Gledate rat iz daleka, ne osjećate  bol za one koji pate,
ne misleći da će posljedice rata na ovaj ili onaj način pogoditi cilo čovječanstvo.
Smijeh će biti izbrisan s vaših lica kada se nekoliko zemalja uključi u ovu ljudsku ludost rata,
a čovječanstvo bude visilo o niti. Vi se uopće ne obraćate. Ne budite budale!

7 dana prije

Ovi ratovi su prouzročili  veliko zlo i prouzročit će još boli.
Scenarij Trećeg svjetskog rata je narastao, neće se zaustaviti!

Lucija, prva
7 dana prije

“АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден рекао је да је уверен у правичност и транспарентност предстојећих председничких избора у САД, али да 👉не зна да ли ће се завршити мирнo.

      На брифингу у Белој кући додатно је прецизирао ову своју позицију:

      „Уверен сам да ће избори бити слободни и поштени, али не знам да ли ће бити мирни.
Оно што је изјавио Трамп, као и оно што је рекао прошли пут када му се није допао изборни резултат, веома је опасно“.

      Нагласио је да је забринут због могућих поступака републиканаца, пошто је кандидат Републиканске партије за потпредседника, Џеј Ди Венс, већ рекао да неће прихватити резултате избора ако победи актуелна потпредседница Камала Харис.

      Трамп је 9. августа саопштио да неће правити никакве проблеме ако на фер начин изгуби изборе.”

Crni Golf 4 vrata
6 dana prije

.. metodom “kuhane žabe”, zločinačka ološ najgore vrste – dnovinari, zvjerad NWO-a, program-ira šupljoglave majmunske hibride pokušavajući ih natjerati da glasuju za CABAALA Haris na “proziran” način kojim su prije nekoliko mjeseci pokazivali “ankete” u kojima Donald J Trump ima “blagu prednost” pred CABAALOM, da bi polako “kuhali” jučerašnje “izjednačenje” u “anketi”, koja se naravno nikada nije ni dogodila, a onda će pred izbore ta ista “anketa” “pokazati” kako je CABAALA “ispred Trumpa” i kako “pobjeđuje”…. ha, ha, ha ‼️ Tragi-komičan primjer “kuhanja žaba” uz pomoć “media” zvjeradi…
Ovo demonsko illuminatsko đavolje klaunovsko stvorenje, ‘Bijeli Pope’ nije htio primiti Donalda u illuminatski 🇻🇦 Vatikan, ali vražju Khazarsku narko-svinju Vladimira Zelenskog prima što vam pokazuje tko su i što su demonski klaunovi 🤡 u illuminatskom Vatikanu i za koga rade…. Ako do sada niste shvatili, nećete nikada…

Agron Dark
4 dana prije

pas ne grize ruku gospodaru

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI