Trump otkriva plan za zaustavljanje dedolarizacije

Donald Trump
36 komentara

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je da će damping američkog dolara biti izuzetno skup za strane zemlje koje vode takvu politiku, dodajući da će se suočiti s neviđenim uvoznim porezima za trgovinu koja nije u dolarima.

Obraćajući se svojim pristalicama tokom predizbornog skupa u Wisconsinu u subotu, bivši američki predsjednik obećao je da će zadržati status dolar kao svjetske rezervne valute, ističući da je “pod velikom opsadom” jer se sve veći broj država okreće drugi načini poravnanja obrta.

“Ostavljate dolar i ne poslujete sa SAD-om, jer ćemo uvesti 100% carinu na vašu robu”, rekao je Tramp.

Široki trend korištenja nacionalnih valuta umjesto dolar dobio je zamah nakon velikih ekonomskih ograničenja koje su protiv Rusije uvele SAD i njeni saveznici nakon eskalacije ukrajinskog sukoba u februaru 2022. Nakon što su bili odsječeni od zapadnih finansijskih sistema, Moskva se okrenula alternativnim opcijama za nagodbu, a neki od stranih partnera Rusije su ih pratili. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da Rusija nije vodila politiku dedolarizacije, ali da je bila prisiljena tražiti druge opcije nakon niza mjera bez presedana, uključujući isključenje ruske centralne banke iz transakcija u dolarima, zabranu transfer američkih novčanica u zemlju i zamrzavanje deviznih rezervi zemlje.

Prema Putinovim riječima, Moskva i njeni partneri iz BRICS-a sada koriste nacionalne valute u 65% međusobnih trgovinskih poravnanja.

Članovi Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) planiraju da razgovaraju o prelasku na obračun u lokalnim valutama umjesto u američki dolar, euro, jen i funta sterlinga. Zajednički BDP ekonomskog bloka, koji uključuje Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam, navodno iznosi 4 biliona dolara.

Prošle sedmice, predsjednički kandidat je obećao da će značajno smanjiti upotrebu sankcija od strane Washingtona ako bude ponovo izabran u novembru. Govoreći u Ekonomskom klubu New Yorka, Trump je priznao da su ograničenja koje su SAD uvele drugim državama štetne za dolar.

DolarrusijaTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
7 dana prije

Kasno.

nepoželjni
7 dana prije

“… jer ćemo uvesti 100% carinu na vašu robu”
U globaliziranom svijetu to je pucanj u vlastitu nogu. USA niti ima dovoljno svojih resursa, niti sve sama proizvodi, dapače ovisna je o uvozu najviše iz zemalja koje bježe od dolara, pa će uvođenje carina na uvoz najviše naštetiti vlastitom stanovništvu (!)
…ali to i jest trend u cijelom zapadnom svijetu – oslabiti, osiromašiti i natjerati vlastito stanovništvo na skromniji život. (skromniji život-manje djece-depopulacija)
Njemačka je to učinila tako što je odrezala dotok sirovina i energenata iz Rusije i vlastitu industriju bacila na koljena a sa time i vlastito stanovništvo, koje je do sada imalo super standard življenja.

…ova turistička sezona u RH je pokazala baš to što govorim, posjetitelji iz Njemačke (i drugih iz EU) su osjetno siromašniji u odnosu na samo 5 godina unazad. (ako se po jutru dan poznaje…….)

Subaru avatar
7 dana prije

Oa ovaj varanski klovn se ne pita ni što će ujutro doručkovati.

Drago
7 dana prije

Donald zivi u virtualnom svijetu.

anik
7 dana prije

Ne znamo šta če Trump uraditi. Ali ameri neče samo stati i gledati. To budite uvijereni.

Na kraju če jim ostati nosači aviona s kojima uvjeravaju ostale nacije.

Red Dog
7 dana prije

Yes! Yes! Do it, Donnie. Do it!
I sta ce napaceni americki konzumenti bez jeftine strane robe? A kad krecu cene, krece i inflacija. I kamate na kredite kojima amerikanci jedva odrzavaju nos iznad vode.
Do it, Donie. Do it! Pretvori ih sve u lumpenproletere da im se budi klasna svest 🙂
Donnie, mi te volimo.

tihobl
7 dana prije

Papa kupuje rublje naveliko. Koce li uvesti carine Vatikanu?

Max
6 dana prije

Nisam baš siguran.

6 dana prije

“Izvinjavam se, ne možemo im naplatiti 100% carinu… jer smo već zabranili uvoz njihove robe” 😉

MNK
6 dana prije

Tako treba.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI