Trump pristaje na razgovor sa FBI-jem za istragu o pokušaju atentata

Trump i FBI
13 komentara

Bivši predsjednik SAD-a i predsjednički kandidat Republikanske stranke za 2024. Donald Trump rekao je da će sjediti na intervjuu s FBI-jem, u sklopu istrage o ovomjesečnom pokušaju atentata na njegov život, objavila je agencija u ponedjeljak.

Trump je za dlaku izbjegao smrt na skupu u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca, kada je pogođen u uho. Jedna osoba u publici je poginula, a dvije su ranjene.

FBI želi “da dobije njegovu perspektivu o onome što je primijetio, kao i svaki drugi svjedok zločina”, rekao je novinarima u konferencijskom pozivu specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek. On je objasnio da je ovakav razgovor standardna praksa za žrtvu krivičnog djela.

Više od dvije sedmice nakon pokušaja napada na Trumpa, istraga FBI-a još nije utvrdila motiv ubojice. Naoružani napadač, kasnije identificiran kao 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, ispalio je nekoliko hitaca u republikanskog predsjedničkog kandidata dok je 13. jula govorio usred govora na predizbornom skupu na otvorenom u Butleru u Pensilvaniji, okrznuvši Trumpovo uvo.

“Iako istraga FBI-a možda još nije utvrdila motiv, vjerujemo da je subjekt uložio značajne napore da prikrije svoje aktivnosti”, rekao je Rojek. Agencija vjeruje da njegovi postupci ilustruju “pažljivo planiranje uoči predizbornog skupa”, dodao je zvaničnik FBI-a. Napomenuo je da je Crooks imao mali društveni krug, koji je „izgleda ograničen na njegovu užu porodicu“ i da je imao „malo prijatelja i poznanika tokom svog života“.

Potencijalni atentator je koristio pseudonime za kupovinu vatrenog oružja i eksploziva, objasnio je Rojek. Ranije ove godine, Crooks je kupio “šest hemijskih prekursora putem interneta za kupovinu materijala korištenih za stvaranje eksplozivnih naprava pronađenih u vozilu i kući subjekta”, rekao je.

Neuspjeli atentat podstakao je široke kritike i pitanja o mjerama sigurnosti koje su uvedene prije događaja.

Prošle sedmice, direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da agencija neće ostaviti “kamen na kamenu” dok bude istraživala šta se dogodilo. Dan ranije, direktorica tajne službe Kimberly Cheatle dala je ostavku priznajući da njena agencija nije uspjela na pravi način zaštititi kandidata republikanaca.

FBISADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pusica
1 mjesec prije

Kad bi malo smrsavio I manje govorio, trump bi bio zgodan covjek
🥰🥰🥰

Josip
1 mjesec prije

FBI ce istrazivati gdje je pogrijesio u pokusaju atentata da iduci puta ne napravi gresku. Tjo jos normalan vjeruje odmetnutom FBI?

Subaru avatar
1 mjesec prije

Vrlo je jednostavno prepoznati da je netko podmetnut ljudskoj stoci da puši taj narativ, čim se netko vrti stalno po varanskim sredstvima obmane taj je stvorova kreacija za budale.

Ante
1 mjesec prije

Dali će istražiti zašto nisu reagirali 6 minuta kada su građani upozorili policiju da se na krov penje snajperist. Prije napada policija je spazila napadača koji hoda sa torbom i daljinomjerom u blizini skupa. To im nije bilo sumnjivo da netko hoda sa mjeračem udaljenosti oko mjesta gdje će s održati skup. Čak najveća tuka be reagirala ako zna što je daljinomjer i za što se koristi. Sada ispituju Trumpa, što će ga pitati baš me zanima? Gospodine Trump zašto ste okrenuli glavu udesno kada ste je trebali držati ravno??? Zašto ste se sagnuli gospodine tramp pa vas je snajperist promašio. Jel će to biti neka od pitanja?

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Ovo je sve teško glumatanje kroz tzv. BS (bikov drek) spiku.

Ico
1 mjesec prije

Postoji mogućnost da je “atentat” izrežiran, e da bi Trumpu podigao rejting u glasačima.

abc
1 mjesec prije

Očevidci kažu da mu je uho nedirnuto i čitavo. Bez ranice.

abc
1 mjesec prije

Američki političari, mediji i tajne službe glumataju spor između demonkrata i republikanaca, a ustvari se oni samo dopunjavaju u provođenju istih planova globalizacije odnosno preuzimanja cjelog sveta.
Sve je dobro režirani show za naivne mase.

Max
1 mjesec prije

Jasno.

pticopteris_pticoseris
1 mjesec prije

Dok god postoji “duboka država”, besmisleno je razgovarati o ičemu drugome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI