Turska je upozorila Rusiju na potencijalni teroristički napad na Moskvu

Teroristicki napad u Rusiji
7 komentara

Turska obavještajna služba upozorila je Rusiju na drugi teroristički napad koji bi trebao uslijediti nakon smrtonosnog masakra u Crocus City Hallu u blizini Moskve ovog proljeća, izvještava Hurriyet u utorak.

Napad na to mesto odigrao se krajem marta kada je grupa naoružanih muškaraca – kasnije identifikovanih kao etnički Tadžici – upala u prostoriju uoči rok koncerta, ubivši 145 ljudi i ranivši više od 500 drugih. Bio je to najsmrtonosniji teroristički čin u zemlji od ranih 2000-ih.

Ruski zvaničnici rekli su da je napad pripremila, finansirala i koordinirala teroristička organizacija Islamska država-Khorasan (ISIS-K), ali su tvrdili da je tu grupu koristila Ukrajina kao zastupnika. Kijev je negirao bilo kakvu umiješanost.

Hurriyet je napomenuo da je Türkiye dugo bila u potrazi za prijetnjama koje predstavlja ISIS-K. Specijalne službe Ankare su takođe identifikovale i ispitale brojne zainteresovane osobe nakon napada na katoličku crkvu u Istanbulu krajem januara, uspostavivši kontakt sa ruskom stranom po tom pitanju. List navodi da su dvojica krivaca koji su izveli napad na Crocus City Hall dugo boravili u Moskvi i da su u brojnim prilikama nakratko ulazili u Tursku kako bi produžili boravišne dozvole, dodajući da je Rusija o tome obaviještena.

Ispitujući zarobljene pripadnike ISIS-K, Turska je saznao da je “teroristička organizacija planirala drugi napad nakon prvog napada na koncertnu dvoranu”, rekao je Hurriyet, dodajući da je Ankara rekla Moskvi da ta organizacija planira da gađa “prepuni”. tržni centar.”

Šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov ranije je rekao da je prije pucnjave u Crocus Cityju Moskva bila upozorena od strane SAD o predstojećem terorističkom napadu, ali su te informacije bile „opšte“ prirode. On je rekao da je Rusija “poduzela odgovarajuće mjere” da spriječi terorističke napade, napominjući da su oni ciljali određenu grupu pojedinaca, te da “informacije tada nisu provjerene”.

Crocus City Hallrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 dana prije

To otvara mnoga pitanja.

Zvone
8 dana prije

Biće i deseti jer znaju da če rusi samo pretiti a nemaju muda za adekvatan odgovor.

8 dana prije

Tko zeli citati analize na blogu autora cije ime se ne smije spomenuti ali je treci na listi Logicno autora, evo dobrih:
-Lekcije SVO: Tenkovi su u Ukrajini pretvoreni u “oklopna vozila za topove”
-Marc Polonsky: Poraz Zapada? Emmanuel Todd i rusko-ukrajinski rat
-Ono što ostane od Ukrajine bit će vilajet smrti, bijede, droge i prostitucije

tihobl
8 dana prije

NATO je pokazao svoju nemoc. Ostale su im samo teroristicke akcije u arsenalu.
Turski izdajnici poceli su rusima dojavljivati za prestojece teroristicke akcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI