Turska aplicira za pridruživanje BRICS-u

BRICS
27 komentara

Turska je službeno zatražila da se pridruži ekonomskom bloku BRICS-a, jer nastoji stvoriti nove veze izvan svojih tradicionalnih zapadnih saveznika, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Prema pisanju lista, Ankara je podnijela zahtjev za pridruživanje grupi prije nekoliko mjeseci.  “Razdori” između članice NATO-a Turske i drugih država članica vojnog bloka oko ukrajinskog sukoba su navodno bili među razlozima za prijavu Ankare za BRICS.
Od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva 2022. godine, Ankara poziva na diplomatsko rješenje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je kritizirao strategiju svojih saveznika u pružanju vojne pomoći Ukrajini i izjavio da Turska “neće biti strana u ovom ratu”.

Ankara je održala bliske veze s Moskvom uprkos sukobu u Ukrajini, napomenuo je Bloomberg. Tursko rukovodstvo također je navodno sve frustrirano zbog izostanka napretka u svojoj višedecenijskoj nastojanju za pridruživanje Evropskoj uniji, dodaje agencija. Turska je proglašena zemljom kandidatom 1999. godine. Međutim, Evropski parlament je suspendovao pristupne pregovore sa tom zemljom 2019. zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo odbili su Bloombergu komentirati prijavu kandidature za pristupanje BRICS-u. Najviši diplomata zemlje Hakan Fidan rekao je u junu da je Ankara zainteresovana da se pridruži grupi.

BRICS su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. Rusija trenutno predsjedava blokom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da je Ankara zaista zainteresirana da postane članica BRICS-a. Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se grupi ranije ove godine.

BRICSrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
14 dana prije

Kukavičje jaje !!!

Noname
14 dana prije

Turska je službeno podnijela zahtjev za članstvo u asocijaciji BRICS, što ukazuje na želju Ankare da ojača svoju poziciju na svjetskoj sceni i diverzificira međunarodne veze, javljaju mediji.
Kako piše Bloomberg , pozivajući se na izvore, turske vlasti poslale su službeni zahtjev za pridruživanje skupini najvećih svjetskih gospodarstava u razvoju. Očekuje se da će pitanje širenja BRICS-a postati jedna od ključnih tema na nadolazećem summitu organizacije koji će se održati u Kazanu krajem listopada, javlja TASS .
Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Rusija pozdravlja interes Turske za rad BRICS-a i da će podržati tu želju.

Rudar
14 dana prije

Mda, Turska bi svuda, u EU, u NATO, u BRICS, u qracpalac !
a da se malo srede, prvo u svom dvorištu a onda neka sanjaju Bosnu i Carstvo do Beča !

Schwarze Hunderte
14 dana prije

Bravo 🍸

DZuro DZak_ovic
14 dana prije

Turki-Churki

Mane
14 dana prije

Turska levitira izmedju ali babe i 40hajduka i briksa.pametna igra ali koliko ce alibaba biti strpljiv videćemo.ojacali su i obogatili se kroz NATO,Morace to da plate,kako i kada pokazaće buducnost

Max
14 dana prije

Očekivano.

onaj najglu...Dalton
14 dana prije

Homer – Trojanski konj…
Erdogan – Trojanska stolica…

P.S.
Kad će Turska u EU…
EU se pravi da je hoće primiti, a Turska se pravi da hoće ući…
Srbija također.

milo
14 dana prije

Svijet se mijenja a NATO-vci nista ne shvacaju, samo zelu ratove i kaos.

Tысяча = Tisuća
14 dana prije

Mnogo zemalja zelu uci u BRICS
Medjutim iz BRICS su porucili da se novi clanovi nece primati, da ce se pauzirati.
Nista nije uklesano u kamenu, uz pristanak postojecih clanova ipak se netko novi moze primiti.
Primiti jednog ili dva nova clana u Kazanu nije rjesenje.

Rjesenje je napraviti novi kruga novih clanova, nesto kao prikljucni clanovi koji ne bi bili u BRICS a u necemu sto ih veze bili bi povezani. To bi radilo i tako ce se nesto napraviti.

Svi koji su u EU nemaju Euro.
Netko brze a netko sporije odbacuje svoj suvernitet.

Noname
14 dana prije

Dvije su prepreke na putu Ankare prema sudjelovanju u BRICS-u: nedavno širenje organizacije i proturječja između članstva Turske u NATO-u i sudjelovanja u nezapadnoj udruzi, kaže politolog Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa “ Rusija u globalnim poslovima”. BRICS je trenutno u procesu prilagodbe nakon najnovijeg širenja, naveo je Lukjanov u Telegram kanalu “Rusija u globalnim poslovima” . “Udruga nakon prošlogodišnjeg proširenja treba osmisliti kako će dalje funkcionirati i koje će si zadatke postaviti. I jedno i drugo još nije do kraja razjašnjeno. Prije pristupanja četiriju zemalja mogla se opisati bit BRICS-a – približno, ali relativno jasno (velike, samodostatne zemlje koje ne ovise o drugima u svojoj političkoj liniji)”, napisao je. Prema njegovim riječima, sada takav opis nije primjenjiv na sve zemlje sudionice, nema formalnih kriterija, a donošenje odluka, naravno, postaje sve kompliciranije kako se sastav povećava. Stoga, prema Lukyanovu, nova proširenja prije nego što se riješe posljedice prvoga “ne bi se trebala… Čitaj više »

Trirex3
13 dana prije

Ako BRICS odluči da primi tu pogan od države i naroda, propast te organizacije je neminovna.

Beirut
13 dana prije

Citam da Alzir nije dio BRICS a usao je u BRICS banku , to vrijedi i za neke druge zemlje. A ovo javlja WSJ…The Last Days of Pokrovsk: Ukrainians Dig Trenches and Say Goodbye to Their City as Russians Close In….Koji k” su zeljeli rat? Zar nisu Ukri mogli zivijeti u miru?

Alex Keller
13 dana prije

Malo -po-malo,pa će se i zemlje EU početi pridruživati BRICS -u…poštena trgovina bez prava jačeg.

HRvoje
13 dana prije

Turska se inače uvijek pokazala kao odano i korisno pseto tzv. zapada(protiv kojega je kao nekoliko stotina godina ratovala, a jedino su je Hrvatska i Hrvati spriječili da rašire svoje izobličene gene i krivovjerje dalje od današnje masonske paradržave, vjerne sljedbenice osmanlija srbije) i trojanski konj, koje samo laje na svoje zapadne gospodare, a u stvari radi sve u njihovu korist(protiv ljudi) , dok ju ti isti stvorovi drže na okupu. Ta se nakupina raznih sluganjskih potomaka neće još dugo održati, te će se raspasti kako je i predviđeno od njihovih gospodara, da unese još veći razdor i nemir u svijetu . A samo slijepi ne vidi uši, nos i opći izgled dobroga djela turaka, židova i tzv. srba, sve je to ista krv i isti čobanski geni. Ne veli se bez veze krv nije voda. Zna se dobro koga služe

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI