Turska blokira Instagram

Instagram
2 komentara

Dužnosnici su optužili platformu da sprječava korisnike da objave izraze sućuti zbog smrti šefa Hamasa Ismaila Haniyeha

Turske vlasti blokirale su Instagram nakon što su dužnosnici u Ankari optužili platformu za “cenzuru” nad ubojstvom političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

Prema Turskoj upravi za informacijske i komunikacijske tehnologije (BTK), pristup platformi društvenih medija blokiran je u petak. Nije dat službeni razlog za taj potez, niti bilo kakve naznake koliko će zabrana trajati.

Fahrettin Altun, šef komunikacija u zemlji, ranije ovog tjedna oštro je osudio mrežu u vlasništvu Mete zbog njezine reakcije na ubojstvo Haniyeha. Politički čelnik Hamasa ubijen je u bombaškom napadu u Teheranu u srijedu, a palestinska militantna skupina i Iran optužuju Izrael da je orkestrirao napad. Zapadni Jeruzalem nije niti zanijekao niti potvrdio umiješanost, ali je više puta obećao da će uništiti islamističke “teroriste” koji prijete židovskoj državi.

Altun je “oštro osudio” Instagram, tvrdeći da je “spriječio ljude da objavljuju sućut zbog Haniyehovog mučeništva bez navođenja razloga”.

“Ovo je vrlo jasan i očit pokušaj cenzure”, ustvrdio je, obećavši da će Ankara “nastaviti braniti slobodu izražavanja protiv ovih platformi, koje su više puta pokazale da služe globalnom sustavu izrabljivanja i nepravde.”

Od veljače 2024. broj korisnika Instagrama u Turskoj – zemlji s populacijom od 83 milijuna – iznosio je oko 58 milijuna, prema Statisti. Jedna osoba može kreirati više računa na platformi.

Turska je nekoliko puta u prošlosti privremeno zabranila razne društvene mreže. Godine 2014. vlasti zemlje blokirale su Twitter i YouTube na dva tjedna, odnosno dva mjeseca, nakon što su procurili video snimci koji navodno pokazuju korupciju na najvišim razinama vlasti postali viralni.

Wikipedia je također blokirana od strane Turske 2017. i 2020. godine, zbog članka koji je opisao zemlju kao državnog sponzora nekoliko terorističkih skupina. Godine 2019. Ustavni sud zemlje presudio je da se tim potezom krše ljudska prava i naredio da se zabrana ukine.

CenzurainstagramturskaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Manje sisa i guzica.

Ico
1 mjesec prije

Pozdrav bivšoj petorici klaunova, pardon, premijera, na čelu vlade Velike Britanije, koji su Britajnere uveli u govna do jaja. E, pa, Britajneri, želim vam dobar tek!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI