Turska službeno podnosi zahtjev za pridruživanje BRICS-u

BRICS
10 komentara

Kandidaturu će razmotriti države članice skupine, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika

Turska je službeno podnijela zahtjev za pridruživanje BRICS-u, rekao je u srijedu pomoćnik ruskog predsjednika Yury Ushakov, potvrđujući da će države članice grupe razmotriti kandidaturu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan također je prihvatio poziv Kremlja da prisustvuje summitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanu, koji će se održati od 22. do 24. listopada, prema Ushakovu. Rusija trenutno predsjeda organizacijom.

“Turska je predala zahtjev za punopravno članstvo. Razmotrit ćemo to”, rekao je Ushakov novinarima.

Bloomberg je u ponedjeljak izvijestio da je Ankara podnijela zahtjev za članstvo u BRICS-u “prije nekoliko mjeseci”, djelomično potaknuta “raskolima” između Turske i ostatka NATO-a oko sukoba u Ukrajini.

Turska je prva država NATO-a koja traži članstvo u nezapadnoj skupini BRICS.

Glasnogovornik Erdoganove vladajuće stranke AK, Omer Çelik, kasnije je potvrdio da je proces prijave u tijeku i da je Erdogan izjavio “nekoliko puta” da Turska teži postati članica BRICS-a.

“Naš zahtjev po ovom pitanju je jasan. Ovaj proces je u tijeku. Ali nema konkretnog razvoja događaja u vezi s tim”, rekao je Çelik novinarima. “Naš predsjednik je jasno rekao da Turska želi sudjelovati u svim važnim platformama, uključujući BRICS.”

BRICS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika se pridružila 2011. Grupa se proširila ove godine kada su Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati postali punopravni članovi. Više od 30 zemalja već je službeno podnijelo zahtjev za pridruživanje, prema Ushakovu.

U međuvremenu, zahtjev Turske je izazvao zabrinutost u EU. Glasnogovornik Unije Peter Stano navodno je rekao tijekom konferencije za novinare u utorak u Bruxellesu da Ankara kao kandidat za pridruživanje EU-u mora poštivati ​​vrijednosti EU-a i vanjskopolitičke preferencije, unatoč tome što ima pravo birati kojim će se međunarodnim organizacijama pridružiti.

Turska je proglašena zemljom kandidatom za članstvo u EU 1999. i u pregovorima je o pridruživanju od 2005. Međutim, Europski parlament je 2019. suspendirao pristupne pregovore s tom zemljom zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Tursko vodstvo je navodno sve više frustrirano zbog izostanka napretka u svojim desetljećima dugim nastojanjima, navodi Bloomberg.

BRICSkandidaturarusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
11 dana prije

Пашињан у Украјину преноси оне гранате и оружје које није дао Карабаху 2020!

tihobl
11 dana prije

Египат: генерални директор компаније “Рособоронэкспорт” Александар Михејев изјавио да Русија заједно са својим стратешким партнерима ради на пројекту стварања потпуно новог авиона на бази вишенаменског ловца 5 генерације Су-57.

Max
11 dana prije

Ako se ne predomisle.

Protiv Sistema
11 dana prije

Stari lisac i prevrtljivac Erdogan shvaća da je vrijeme Amerike i EU koje je počivalo na štampariji dolara i eura na steroidima došloi kraju pa na vrijeme mijenja stranu. Napušta gubitnike SAD i EU a priklanja se BRICS. Erdogana ne podnosim ali mora se priznati da izvlači maksimum za Tursku – kad bi barem naše seronje u EU bile takve i brinule za interes svojih država i građana. Mi imamo anemičnog ratnika.

abc
11 dana prije

Istok postaje sve jači i neovisniji od dolarske diktature USA. Bit če još zanimljivo.

Schwarze Hunderte
10 dana prije

To ujedno znači i potpuni otklon od EU integracija i Europskih vrijednosti te i samo članstvo unutar NATO stavlja na stand by …

10 dana prije

Ja Turcima nikada ne bih verovao. Sa njima se nikada ne zna. Očas posla se potpuno preokrenu. Jedino u šta se izdam je da ni ovi iz BRICS-a nisu sisali vesla.

Gad
10 dana prije

Ovi sjede ne na dvije, nego na pet stolica istovremeno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI