Turski tok u Srbiji gotov do kraja godine – Mađari s nestrpljenjem čekaju prve isporuke

Turski tok
36 komentara

Kako prenose RIA Novosti, dionica plinovoda Turski tok u Srbiji je, uz primjenu najmodernijih tehnologija, uspješno položena ispod rijeke Dunav.

Kao što je poznato, Srbiji je potrošač i tranzitna ruta za ruski plin i tamo se gradi plinovod od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, koji bi trebao transportirati „plavo gorivo“ energiju iz plinovoda Turski tok. Ukupna dionica je duga 402 kilometra i kapaciteta 12,87 milijardi kubnih metara plina godišnje.

„Na dnu Dunava je položen dio plinovoda Turski tok koji prolazi kroz Srbiju, koristeći najnovije tehnologije, rekao je ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko“, ističući da je to dobra uvertira za predstojeći sastanak predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Ruski veleposlanik posjetio je i dio interkonektora u izgradnji “Bugarska granica – Mađarska granica” na mjestu gdje plinovod siječe rijeku Dunav u blizini Smedereva.

“Pokazali su nam sve brojke i statistike koji potvrđuju da je projekt jedinstven. Pokazali su nam i dokazali da je to jedinstvena konstrukcija. Na taj način će se izgraditi ovaj dio glavnog plinovoda, što je naš veliki projekt koji će osigurati opskrbu plinom Srbije i Europe. Mi sigurno gledamo u budućnost, a ovaj projekt dio je naše snažne bilateralne suradnje. Mislim da će i bugarski dio biti izgrađen u roku, svi signali trenutno idu u tom smjeru”, rekao je ruski veleposlanik u Srbiji tijekom obilaska objekta.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je u studenom za RIA Novosti da će kompresorska stanica za dovod plina iz Turskog toka u Mađarsku biti dovršena 2020. godine, a izgradnja dionice plinovoda u Srbiji ide prema planu i trebala bi biti završena ove godine. Infrastruktura u Bugarskoj za primanje plina iz Turskog toka trebala bi biti izgrađena u prvoj polovici 2020. godine.

Projekt Turski tok uključuje izgradnju plinovoda koji će se sastojati od dvije linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara plina u obalnom dijelu. Prva linija namijenjena je opskrbi ruskog plina turskim potrošačima, druga za opskrbu plinom u zemljama južne i jugoistočne Europe. Puštanje u rad Turskog toka za turske potrošače je planirano prije kraja ove godine.

Gazprom je u utorak rekao da se puštanje u pogon predviđa prije nego što plinovod bude završnoj fazi, kako bi obje linije Turskog toka bile napunjene plinom, tako da kada se dovrši dio u Bugarskoj, Srbiji, te konektor s Mađarskom, kreću isporuke.

Mađarska i Turski tok

Krajem prošlog mjeseca, tijekom susreta u Budimpešti mađarskog premijera Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Putinom, čelnik Kremlja je rekao „kako je u smislu osiguranja energetske sigurnosti zemlje i povećanja uloge u europskom energetskom sektoru sudjelovanje u Turskom toku od velikog interesa za Mađarsku. Ruska Federacija može samo pozdraviti mađarske partnere koji se pridruže ovom projektu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orban.

“Što se tiče vremena pridruživanja Mađarske Turskom toku, kako mislim, a premijer će me ispraviti, ako se varam, za Mađarsku je sudjelovanje u ovom projektu od velikog interesa u smislu osiguranja njegove energetske sigurnosti i povećanja njegove uloge, u europskom energetskom sektoru u cjelini. Pozdravit ćemo ako se to dogodi”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbanom.

Mađarski premijer Orban je odgovorio kako će se njegova zemlja pridružiti projektu „što je prije moguće“.

“Važno nam je da plin ulazi na teritorij Mađarske iz različitih pravaca. Što se prije budemo mogli pridružiti Turskom toku, to bolje, tako da nećemo biti ranjivi u tom pogledu”, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Napomenuo je da je proces rezervacija budućih kapaciteta već došao do druge faze.

“Nadam se da će čim završi druga faza, započeti treća, kada već bude moguće distribuirati kapacitete plinovoda. Volio bih da se to dogodi što prije. Kao što je gospodin predsjednik rekao, to će biti već početkom sljedeće godine. Nadam se da ćemo se moći pridržavati tih vremenskih okvira i da ćemo što prije objaviti fazu podnošenja otvorenih zahtjeva”, rekao je mađarski premijer Orban.

Srbija i Turski tok

Nakon najnovije izjave o izgradnji ključnog dijela Turskog toka pod Dunavom, situaciju s ruskim plinom je komentirao i novi veleposlanik Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski.

Srbiji je potreban plin iz Turskog toka zbog neizvjesne budućnosti tranzita plina kroz Ukrajinu, izjavio je Lazanski u intervjuu za RIA Novosti.

“Što se tiče plina, treba napomenuti da srpska industrija uglavnom koristi ruski plin. Međutim, pitanje plinovoda koji prolaze kroz Ukrajinu još uvijek nije riješeno. Upravo zbog toga moramo se osloniti na plinovode koji prolaze kroz Tursku i Bugarsku, odnosno Turski tok. Na to se fokusiramo i za nas je ruski plin strateško pitanje. Ali ne samo za nas, jer čak i njemačka industrija radi na ruskom plinu“, rekao je Lazanski.

Prije toga su u Beogradu potvrdili da će dio Turskog toka preko Srbije biti završen do kraja ove godine.

RIA Novosti

GazpromPlinovodTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

Sale praviš ražanj a zec je u šumi jer od toga nema ništa!! Bugarska će sve stopirati, opet!!
U.S. President Donald Trump will raise the possibility of exporting gas to Bulgaria when he meets the country’s leader next week, as Washington seeks to reduce Russia’s energy dominance in Eastern Europe. 25. of November 2019.

Alex
4 godine prije

Ameri će svoj plin prodavati samo Poljskoj i Hrvatskoj…Poljaci će kupovati i od Ukrajine,a mi ćemo skupo platiti dozvolu da ližemo američke gi*ice.

Tomi
4 godine prije

A bugari?! Pa ovi kazu da nista od tog da niste vi malo prebrzi sa takvim clancima, ja u to nista ne verujem zasad…

Trt
4 godine prije

LNG terminal u Hrvatskoj gotov – ko zna kad.

Alxx
4 godine prije

Ako bi neko hteo da zabrani Bugarskoj da zarađuje na tranzitu plina, onda bi morao da kompenzuje to…

Jean Valjean
4 godine prije

Svaka cast srbiji, ako ovako nastavi za 10-tak godina presisat ce hrvatsku po BDP-u. Jedva cekam da dozivim taj dan, da cujem sta ce rvatine rec na taj podatak

Ivo
4 godine prije

Tako to rade suverene države, sviđalo se nama ili ne. A čini se da bi i bugari mogli uskoro zaokrenuti prema Moskvi.

Max
4 godine prije

Jedan od stupova državne neovisnost jest energetska neovisnost.

PPP
4 godine prije

Kada sam vidio kako Erdogan promijeni stranu, shvatio sam da je sve moguće. Bugarska će se leći kada dođe vrijeme. Taj moment je sve bliži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI