U izraelskom zračnom napadu na Siriju ubijeno je 14 ljudi

Sirija i Izrael
4 komentara

Navodno je cilj napada bila pokrajina Hama u zemlji

Više od desetak ljudi je ubijeno, a mnogi drugi ranjeni u izraelskom zračnom napadu na Siriju, izvijestila je državna novinska agencija Sana.

Izraelski borbeni zrakoplovi napali su nekoliko ciljeva u blizini grada Masyafa u pokrajini Hama u zapadnom središtu zemlje kasno u nedjelju, rekao je vojni izvor agenciji.

Neke od projektila, koje su ispalili avioni iz libanonskog zračnog prostora, oborila je sirijska protuzračna obrana, dodao je izvor.

Udari su oštetili glavnu cestu između Masyafa i grada Wadi al-Uyun i izazvali veliki požar u drugom području, Sana je citirala izvor.

Prijavljeni broj poginulih stalno je rastao u satima nakon zračnog napada. U ponedjeljak ujutro, ravnatelj nacionalne bolnice Masyaf, dr. Faisal Haidar, rekao je agenciji da je broj mrtvih dosegao 14, s 43 drugih ranjenih, uključujući šest u kritičnom stanju.

Sana je objavila i fotografije na kojima se vidi ranjene ljude na bolničkim krevetima i požar u šumi.

Times of Israel tvrdi da je ciljano područje korišteno kao baza iranskih snaga i proiranskih milicija. U njemu se nalazi Centar za znanstvene studije i istraživanja (CERS ili SSRC), za koji Izrael vjeruje da ga Teheran koristi za proizvodnju preciznih projektila zemlja-zemlja, dodaju novine.

Izraelske obrambene snage (IDF), koje ne raspravljaju o svojim operacijama izvan zemlje, nisu komentirale napad.

Početkom travnja, ono za što se smatra da je izraelski zračni napad uništio je iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, ubivši sedam časnika iz iranske elitne jedinice Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), uključujući dva visoka generala. Teheran je uzvratio nekoliko tjedana kasnije lansiranjem masivne baražne rakete i dronova na izraelske vojne objekte.

Izrael je opetovano napadao sirijski teritorij od izbijanja građanskog rata u susjednoj zemlji 2011. godine, s ciljem smanjenja prisutnosti svog najvećeg rivala Irana. Teheran – zajedno s Moskvom – pomaže Damasku u borbi protiv terorističkih skupina.

Tijekom svog prethodnog mandata kao izraelski premijer, Benjamin Netanyahu je u jednom trenutku priznao da su se tijekom godina dogodile “stotine” takvih napada.

Sirijske vlasti osudile su izraelske napade i pokrenule to pitanje u UN-u, inzistirajući da zračni napadi krše suverenitet zemlje i međunarodno pravo.

IZRAELsirijazračni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
7 dana prije

Da li bi Sirija bila terorizirana da joj Nosferatu nije uništio kemijsko. Da li bi Rusija bila terorizirana da joj isti nije dao arhetip neprijatelju 30.000 taktičkog nuksa i da nije uništio kemijsko a dao braći u siti koliko ono tona zlata za papir a taj siti je kolovođa uništavanja rusa i Rusije.

Valdemar
7 dana prije

Hebe se Izraelu za međunarodno pravo…

Max
6 dana prije

Takvi napadi se moraju spriječiti- Poginuli su vjerojatno radili na nekom oružju najvrojatnije raketama.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI