Uhapšen organizator bruklinskog ortodoksnog jevrejskog protesta protiv zaključavanja, optužen za „podsticanje na pobunu“

Uhapseni Heshy Tischler
10 komentara

Jevrejski aktivista Heshy Tischler uhapšen je i optužen za podsticanje na pobunu i „nezakonito zatvaranje“. Njegove optužbe potiču iz ortodoksnog jevrejskog protesta protiv politike guvernera New Yorka Andrew Cuomoa protiv koronavirusa.

“Harold ‘Heshy’ Tischler optužen je za podsticanje na nerede i nezakonito zatvaranje u vezi sa napadom na novinara”, izvijestila je u nedelju policijska uprava New Yorka.

Na video snimku Tischlerovog hapšenja kasno u nedjelju vidi se kako nekoliko policajaca na ulici vodi aktivistu zajednice Brooklyn i radijskog voditelja.

To jedva da je iznenadilo, jer je sam aktivista izazivao svoje hapšenje u videu objavljenom na društvenim mrežama. Međutim, Tischler je nagovijestio da će biti uhapšen u ponedjeljak, a ne tokom vikenda.

 

Geoffrey A. Davis, predsjednik neprofitne fondacije James E. Davis Stop Violence, objavio je u nedjelju da “postoji jasno razumijevanje” da će se Tischler predati u ponedjeljak i da bi trebalo da ga isprati do stanice.

“Njegovo hapšenje večeras bilo je nisko i beskorisno”, tvitnuo je Davis.

Tischler je rekao da će se predati policiji zbog optužbi da je u srijedu nagovorio učesnike svog skupa protiv zaključavanja u Brooklynu da napadnu ortodoksnog jevrejskog novinara – Jacoba Kornbluha.

Tischler je više puta optužio Kornbluha da je „cinkaroš“ zbog skretanja pažnje vlasti na kršenje ograničenja koronavirusa od strane zajednice.

 

Na mitingu u srijedu, Tischler se još jednom suočio sa Kornbluhom u napetoj borbi. Na video snimku protesta vidi se kako su Kornbluha napadali i ispitivali demonstranti, nazivajući ga ‘mozerom’, što je termin za Jevrejina koji obavještava o drugom Jevreju, dok Kornbluh moli demonstrante da ga ne pljuju.

Kornbluh je tvrdio da je na protestu „pogođen u glavu i šutnut nogom od strane bijesne gomile“.

Tischler je negirao optužbe, optuživši novinara Jewish Insidera da laže da je „brutalno napadnut“ i da je promijenio svoj narativ.

Ubrzo nakon što se proširila vijest o Tischlerovom hapšenju, grupa demonstranata, neki sa zastavama kampanje Trump / Pence, pojavili su se u Borough Parku u znak protesta zbog njegovog hapšenja.

 

U međuvremenu, nekoliko desetina demonstranata pohrlilo je u, kako se vjeruje, Kornbluhov stan, uzvikujući: „Sram vas bilo!“

Hapšenje dolazi nakon što je guverner Cuomo napao predsjednika Donalda Trumpa zbog navodnog podsticanja ortodoksne jevrejske pobune na osnovu zafrkancije u kojoj je pomenuto Tischlerovo ime. Pozivatelj je pozvao demonstrante da se pojave na protestima protiv zaključavanja sa natpisima “Cuomo je ubio hiljade” koji bi trebali biti “što veći”.

Trumpova kampanja i Tischler negirali su umiješanost u poziv. Tischler je rekao da je kontaktirao pozivaoca, koji mu je rekao da je postavio zvučnu poruku na WhatsApp da bi podvalio svojim prijateljima, i nije značila ništa zlokobno.

Heshy TischlerJevrejprotestuhapšenZaključavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Jesu li ga optužili i zbog antisemitizma. To je uvijek moderno.

nekoime
3 godine prije

-Kako se hrvatski kaže Kornbluh ?
-Puhovski.

3 godine prije zadnji put uredio nekoime
Alex
3 godine prije

Za razliku od Njemačke,USA nema problema sa hapšenjem Židova. Ili bilo koga drugog, ako treba.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Zivjeli dobri ljudi bez obzira na vjeru, naciju ili rasu a onim losima taj pridjev ni netreba,dovoljno je znati da su zlikovci!

Zoki
3 godine prije

Pravda za Tischlera!

Max
3 godine prije

To nas čeka sve. Evo kojekakvi “stručnjaci” na televiziji optužuju antvaksere za radikalnost.

Kkk
3 godine prije

Podrska pobunjenicima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI