UK će isporučiti 650 projektila ukrajinskoj protuzračnoj obrani

Ukrajinske rakete
14 komentara

Ova objava dolazi nekoliko tjedana nakon što je Vladimir Zelenski kritizirao UK zbog slabe isporuke smrtonosne pomoći

London će isporučiti Kijevu višenamjenske projektile Martlet u vrijednosti od 162 milijuna funti (213 milijuna dolara), a prva bi isporuka trebala stići do kraja godine, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane u priopćenju za javnost.

Ovo se događa nakon dva tjedna ruskih napada na ukrajinski vojni industrijski i energetski sektor, dok Rusija napreduje u Donbasu.

Ova objava također dolazi nakon bilateralnog sastanka između britanskog ministra obrane Johna Healeya i njegovog ukrajinskog kolege Rustema Umerova ranije ovog tjedna, navodi se u izjavi za medije. Ujedinjeno Kraljevstvo će početi isporučivati ​​topničko streljivo u vrijednosti od 300 milijuna funti, kao i 650 sustava lakih višenamjenskih projektila (LMM), a prve se isporuke očekuju do kraja 2024., stoji u priopćenju za javnost.

UK, koji je među najvećim ratnim sponzorima Ukrajine, pružio je Kijevu više od 8,92 milijarde eura vojne pomoći od početka rusko-ukrajinskog sukoba 2022., prema njemačkom institutu Kiel.

Međutim, prošlog mjeseca Zelenski je kritizirao UK zbog “usporenog” tempa u pružanju oružja. “Inzistirat ćemo na potrebi za hrabrim koracima, hrabrim odlukama”, rekao je u obraćanju.

Isporuka projektila LMM namijenjena je jačanju zračne obrane Kijeva od napada poput ovotjednog ruskog napada na Poltavu, rekao je Healey.

Moskva je pogodila “179. centar za združenu obuku Oružanih snaga Ukrajine” s dvije balističke rakete Iskander u najsmrtonosnijem napadu ove godine, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane. Strani instruktori pripremali su ukrajinske stručnjake za komunikacije i elektroničko ratovanje, kao i operatere bespilotnih letjelica u objektu, dodalo je ministarstvo. Prema ukrajinskim dužnosnicima, u napadu je ubijeno najmanje 55, a ranjeno još 328 osoba.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, naglasio je da ruska vojska gađa samo vojne ciljeve, dok Ukrajina koristi kazetnu municiju protiv civila. Rusija postaje sve bolja u udaranju stranih vojnih instruktora i plaćenika u Ukrajini, rekao je, dodajući da je “izravna upletenost stranih država u sukob evidentna”.

Moskva je upozorila da isporuka zapadnog oružja Ukrajini, kao i obuka ukrajinskih trupa od strane stranih vojnih instruktora, čini sponzore Kijeva izravnim sudionicima u sukobu. Isporuke oružja, međutim, neće promijeniti tijek sukoba, već samo rezultirati većim brojem žrtava, rekla je Rusija.

ProjektiliukrajinaVelika Britanijavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Protiv Sistema
10 dana prije

UK koliko je ljudi pobilo to zlo s otoka ? Za očekivati od divljaka s otoka

tihobl
10 dana prije

Znaci projektil koji kosta 30.000 funti isporucice za 250.000 funti.

tihobl
10 dana prije

Пет ракета ,,Искандер” погодило је Павлоград, преноси украјинско ратно Ваздухопловство.

tihobl
10 dana prije

Министарство одбране Украјине је остало без новца за борбена плаћања Оружаним снагама Украјине за септембар, изјавила је председница Одбора за буџет Врховне раде Роксолана Пидласа.

Max
10 dana prije

Bit će za preprodaju.

FELIX
10 dana prije

VEROVATNO TO RUSIMA ODGOVARA INACE BI OZBILJNO ZAPRETILI ENGLEZIMA KOJI NAORUZAVAJU UKRANICE, RUSI BI MORALI BAREM ZAPRETITI ENGLEZIMA I NATU DA BI MOGLI DA SNOSE POSLEDICE ZA NJIHOVO MESANJE U SUKOB SA RUSIOM NA STRANI UKRAINE. RUSI IMAJU MOGUCNOST DA ZAPRETE BRITANCIMA KOJI SU SVESTNI STA JIH CEKA AKO SE RUSI ODLUCE DA JIM SPRECE DOBAVU ORUZJA I DOBROVOLJACA UKRAINI.

denis penis
10 dana prije

to budu spucali u 3-4 ture i opet cvilili

lole ribar
9 dana prije

kakav iskander u poltavi ! zvekno kinđal zato nisu ni stigli prdnut

Makedonec
9 dana prije

Nek posalju i UK instruktore. Rusin ce im vratiti te istruktore kao one shvedske.

FELIX
3 dana prije

NEZNAM DALI BI DOSLO DO ISPORUKA PROTIV ZRACNIH PROJEKTILA UKRAIN AKO SE RUSI SA TIM NEBI SLAGALI. JER BI INACE SAMI ENGLEZIMA TREBALI TI PROJEKTILI ZA ODBRANU PROTIV RUSKOG NAPADA KAO OBMAZDE ENGLEZIMA ZA DIREKTNO UMESAVANJE U RAT NA STRANI UKRAINE.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI