UK će naoružavati Ukrajinu koristeći ruski novac

Engleska
7 komentara

Velika Britanija će osigurati Ukrajini zajam od 2,26 milijardi funti (2,94 milijarde dolara) za njezine ratne napore protiv Rusije kao dio šireg programa kreditiranja G7, prema izjavi ministrice financija Rachel Reeves.

Najava dolazi uoči okupljanja ministara financija G7, koje će se održati tijekom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Washingtonu ovog tjedna.

“Ovo novo financiranje je u britanskom nacionalnom interesu jer je prva crta naše obrane – obrane naše demokracije i zajedničkih vrijednosti – u ukrajinskim rovovima,” izjavila je Reeves u ponedjeljak.

U lipnju su zemlje G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara, koji potječe od neočekivane dobiti od ruskih sredstava. Inicijalno se očekivalo da će SAD i EU doprinijeti po 20 milijardi dolara svaki, dok bi UK, Kanada i Japan pokrili ostatak. Početkom ovog mjeseca, EU je ratificirao do 35 milijardi eura (38 milijardi dolara) prema zajmu G7, ali bi mogao doprinijeti manje ako SAD osigura punih 20 milijardi dolara, prema Reutersu.

Zapadni sponzori Kijeva pokušavaju ubrzati pregovore oko zajma kako bi osigurali financiranje prije kraja godine, usred zabrinutosti da bi Donald Trump mogao prekinuti američku pomoć Ukrajini ako se vrati u Bijelu kuću, izvijestio je Financial Times prošlog tjedna. Republikanski predsjednički kandidat izrazio je skepticizam prema nastavku financiranja Ukrajine.

Zajam će biti otplaćen koristeći dobit od procijenjenih 300 milijardi eura ruske imovine zamrznute u zapadnim financijskim institucijama od početka sukoba 2022. godine, što je Moskva osudila kao “krađu”. Gotovo 197 milijardi eura (214 milijardi dolara) tih sredstava je imobilizirano u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear. Imovina je generirala 3,4 milijarde eura kamata u prvoj polovici 2024. godine, kako je izvijestila financijska institucija u srpnju.

Unatoč pritisku SAD-a, MMF se do sada protivio potpunoj zapljeni zamrznute ruske imovine zbog zabrinutosti da bi to moglo potkopati povjerenje u zapadni financijski sustav.

“Ono što ne radimo je konfisciranje te imovine za financiranje ovog zajma,” rekla je Reeves u ponedjeljak. “Mi koristimo izvanrednu dobit od imovine, i zato smo uvjereni da to možemo učiniti unutar odgovarajućih pravnih okvira.”

Moskva je više puta naglasila da “krađa” njezine suverene imovine potkopava globalno povjerenje u cijeli zapadni financijski sustav.

krađaRatRuski novacukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kazalište lutaka
3 sati prije

Nek spreme i vojnike na čelu s čupavim Borisom jer njima samo novac nije dovoljno!

Ziv je Geza
3 sati prije

Evo bas citam kako nato prevozi oruzje i municiju na poligon Slunj, bit ce regulacija prometa, kazu da nije strasno te da se vjezba odnosi na brzo prebacivanje nato komande blize prve crte obrane.

Znaci u rvackoj ce se sudariti nato sa rusima i kinezima, obecavajuca perspektiva.

Plenkosenko kaze da smo duzni postivati naredbe jer smo “svojevoljno” usli u nato Kavez,ursula mu ovih dana jako drma kavez, bit ce da je neka zurba?

3 sati prije zadnji put uredio Ziv je Geza
Sparkling
3 sati prije

Od Kolumba do dana današnjeg ništa se drastično nije promijenilo u anglo saksonskoj filozofiji iskorištavanja i pljačkanja. Samo je danas stvar sofisticirana ali metode su potpuno iste.
Neće ovo na dobro završiti. Na kraju na.ebat ćemo svi mi a najviše oni koji su najmanje krivi.
Lp

eks
1 sat prije

Englezi su smislili novi plan za destabilizaciju i ugrožavanje Rusije. Plan koji pripremaju podrazumeva stvaranje zajednice turskih naroda , pod nazivom “Veliki Turan” . U Rusiji postoji tradicija negovanja normalnog verskog islama. Englezi pokušavaju da ubace “politički” islam , koji treba da uništava normalni islam i destabilizuje i uništi Rusiju. Usmeren je na stvaranje secesionističkih pokreta i organizacija Tatara , Baškija, Jakuta i drugih . Zlo uvek dolazi od Londona i Vašingtona .

eks
1 sat prije

Godine 2017. profesor koledža “Patrik Henri” , Stiven Baskervil , govorio je :”Uništiti porodicu u nekoj zemlji znači držati tu zemlju u stalnom siromaštvu i zavisnom položaju prema onima koji daju novac i drugu pomoć. Većina NVO koje se finansiraju od fondacija i od vlada zapadne Evrope i severne Amerike promovišu feminizam i radikalne seksualne ideologije . Obamina administracija , na čelu sa Hilari Klinton je intenzivno gurala nakaradne ideologije i seksualni radikalizam, a za to vreme je širila priču o ruskom malignom uticaju .”
To govori da je ovo što se radi danas kontinuitet politike koju vode američke psihopate.

Max
1 sat prije

t ipično britanska otimačina.

eks
38 minuta prije

U Ukrajini ima sve više onih kojima je razum ispario i ludilo preovladava . Lider partije “Bratstvo” , Dmitrij Korčinski , kaže . “Mobilizacija dece od 14 godina bi mogla biti dozvoljena , tj. moguća je. Znamo da se u mnogim progresivnim zemljama centralne Afrike bore deca od 12 – 14 godina.”
Pre 4 meseca Zelenski je potpisao zakon o kombinovanoj obuci školaraca . Na mrežama su se pojavili snimci o obuci ukrajinske dece kako se rukuje oružjem .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI