Ukrajina bi mogla pozvati Rusiju na sljedeće mirovne pregovore

14 komentara

Kijev je otvoren za učešće Moskve na narednoj mirovnoj konferenciji, rekao je šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.

Jermak je kasno u utorak razgovarao s novinarima i otkrio da radne grupe već pripremaju nastavak sastanka, nakon događaja u centru Ukrajine koji je održan tokom vikenda u odmaralištu u Lucernu, u Švicarskoj.

“Sve će to biti dio ovog zajedničkog plana, koji će podržati niz zemalja” na sljedećem sastanku, rekao je Jermak , prenosi Bloomberg. “Mislimo da će biti moguće pozvati predstavnika Rusije.”

Dok Kijev uživa podršku SAD i Zapada u cjelini, Zelenski je dugo tražio odobrenje od više zemalja za svoju „formulu mira“.

Konferencija u Švicarskoj je u tom pogledu bila neuspješna, jer su neki od učesnika odbili da potpišu konačno saopštenje, a drugi su povukli svoje potpise.

Više zemalja – ponajprije Kina – odbilo je uopće prisustvovati konferenciji jer Rusija nije bila pozvana, uz obrazloženje da to čini besmislenom bilo kakvu ideju o mirovnim pregovorima. Vlada Zelenskog zabranila je bilo kakve razgovore sa sadašnjim ruskim rukovodstvom. Jermak je insistirao da je švicarska konferencija bila uspješna i rekao da će sljedeći sastanak biti “reprezentativniji”. Ukrajina je “realna” i nastoji da ujedini “odgovorne zemlje” u podršci formuli Zelenskog, dodao je.

Moskva je odbacila mirovni plan koji je Kijev predložio kao nerealan, pa čak i smiješan, budući da je predviđao da Rusija odustane od Krima, da plati reparacije i da se, između ostalog, podnese sudu za ratne zločine. Uoči švicarske konferencije, ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je skup preduslova Moskve za mirovne pregovore, počevši od Kijeva priznavanja ruskog suvereniteta nad Krimom, Donjeckom, Luganskom, Hersonom i Zaporožjem.

Prema riječima ruskog ambasadora u SAD-u Anatolija Antonova , švicarska je konferencija zaista imala za cilj da ublaži sumnje u legitimnost vlade Zelenskog, “koja je već dugo bankrotirala, i politički i ekonomski”.

Mandat ukrajinskog predsjednika je zvanično prestao 20. maja, a ustav zemlje ne predviđa način da se on produži. U međuvremenu, neki ukrajinski zvaničnici su se žalili da je Yermak bio prava moć u Kijevu i da su njegove čistke protiv suparničkih zvaničnika narušile povjerenje Zapada.

Andrej Jermakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
biber
6 dana prije

Kasno Marko na kosovo stiže….

Max
6 dana prije

Bez toga ne ide.

zbljuvvv
6 dana prije

niti jedna vojska ne vraca mirno ono sto je osvojila borbom i ako to ne priznaju, znaci da zele i dalje ratovati

Joe
6 dana prije

Konferencije se rade nakon što jedna strana kapitulira, Bečka 1815 , Versajska itd… Ništa od konferencija ni palamuđenja, idu pregovori USA-Rusija face-to-face , tek nakon toga ide međunarodna sigurnosna konferencija.

rin tin tagi din
6 dana prije

paternalistička asambleja u Swicarskoj pokazala je svu bjedu, čemer i nemoč nekada uvažene Europske diplomacije koja više ne služi ničemu čak ni “karnevalu demokracije” kad se ispale korjandoli iz muškete kao u završnom činu Commedia dell’arte 

Ico
6 dana prije

Ukrajinci, stanite u red i svi popušite Qrac Putinu!

Ico
6 dana prije

Andrej Jermak ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna!

Ico
6 dana prije

Ukrajince je višestranačje dovelo do propasti, Ukrajinci su na izborima glasali za svoj put u propast. To je demokracija.

Gad
5 dana prije

Samo paziti da se nebi još smanjili u međuvremenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI