Ukrajina bi mogla ući u NATO bez gubitka teritorija od Rusije

NATO i Ukrajina
29 komentara

Predsjednik Petr Pavel je sugerirao da bi savez mogao primiti Ukrajinu s “privremenim” granicama

NATO bi mogao dopustiti Ukrajini da postane članica čak i bez potrebe da ponovno preuzme cijeli svoj teritorij od Rusije, rekao je češki predsjednik Petr Pavel.

Ukrajina je službeno podnijela zahtjev za pridruživanje bloku pod vodstvom SAD-a u rujnu 2022., navodeći kao razlog svoj tekući sukob s Rusijom. Savez je odbacio primanje Ukrajine dok se sukob ne riješi, odlučivši se za bilateralne sigurnosne paktove između Kijeva i pojedinačnih država članica. Ovi paktovi nemaju snagu članka 5. Povelje NATO-a, koji propisuje da se napad na jednu članicu mora tretirati kao napad na savez u cjelini.

Pavel, koji je vodio Vojni odbor NATO-a od 2015. i 2018., međutim, ustvrdio je da Kijev možda ne mora ponovno osvojiti sav svoj izgubljeni teritorij kako bi postao član.

“Ne mislim da je potpuna obnova kontrole nad cijelim teritorijem preduvjet. Ako postoji razgraničenje, čak i administrativna granica, onda možemo ovu administrativnu granicu tretirati kao privremenu i primiti Ukrajinu u NATO s teritorijem koji će tada kontrolirati”, rekao je Pavel za novinsku web stranicu Novinky.cz u ponedjeljak.

Kao primjer, Pavel je ukazao na Zapadnu Njemačku, koja je ušla u NATO 1955., kada “zapadne države nisu prihvatile podjelu Njemačke”, a Istočnu Njemačku “okupirao je Sovjetski Savez”. Njemačka se na kraju ponovno ujedinila nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog bloka.

“Dakle, mislim da postoji rješenje i tehnički i pravno da se Ukrajini omogući pridruživanje NATO-u bez dovođenja NATO-a u sukob s Ruskom Federacijom”, ustvrdio je češki predsjednik.

Pavel je u prošlosti zauzeo jastrebov stav prema Rusiji, zalažući se za strože sankcije protiv Moskve i govoreći da ne bi trebalo biti “gotovo nikakvih ograničenja” u tome koje oružje zapadne zemlje šalju Ukrajini.

Kijev je inzistirao da Rusija mora predati kontrolu nad pet bivših ukrajinskih regija, uključujući Krim, koji je odabrao vlast Moskve tijekom referenduma koje su Ukrajina i Zapad odbili priznati. Moskva je u međuvremenu naglasila da se Ukrajina mora odreći svih teritorijalnih zahtjeva kako bi bilo kakvi budući mirovni pregovori uspjeli.

Rusija se dugo protivila nastavku širenja NATO-a prema istoku i navodila je težnje Ukrajine da se pridruži savezu kao jedan od ključnih izvora trenutnog sukoba. Prema uvjetima koje je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, Ukrajina mora službeno postati neutralna zemlja i ograničiti veličinu svoje vojske.

ČeškaNATOPetr Pavelukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
27 dana prije

Koja budala, taj ludak bi stvarno hteo treći svetski rat.

Гавран
27 dana prije

Da, Vltava je obečavajući predlog za prirodnu granicu!

ebemnenadumamuuusta
27 dana prije

eh pa kada to kaze petr kao predsjednik jedne svjetske oruzane i ekonomske sile češke,tada ostatku svijeta nish ne preostaje drugo nego klimoglav za suglasnost.
nema zaebancije kad petr nesh kaze.hehe.hvala

Dragan
27 dana prije

A u Rusiji su se prepali zbog te mogucnosti.

Reuf
27 dana prije

Nikad neće ući ni u EU ni u NATO. Stari recept nejestive mrvke na dugom štapu za gladnu sirotinju koja trči za mrkvom i nada se obroku kojeg nema.

Mačak ispod haube
27 dana prije

Zašto je naslov teksta u svađi sa sadržajem? Jel se to pjesniku omaklo ili mu je kronično još od malena?

nastran
27 dana prije

ludi lutak!

Mrčikola
27 dana prije

“Piter”, da je normalan (..?) 😁 i moralan (..?)😁 Čeh, snimao bi “porniće”…profesionalne ili “kućne”, sasvim svejedno…ne bi se bavio političkom prostitucijom koja je krajnje degradirajuća.😁

Grdi
27 dana prije

Petr Pavel !? … uahahaha ……. korisni muppet zapada ….. he is a joke ! …… kak to vele ameri ….

Protiv Sistema
27 dana prije

Pavel član komunističke partije Čehoslovačke o nato savezu. Kamo će se pavel okrenuti kad ne bude nato saveza – mora da je Trump noćna mora takvih bezveznih apartčika.

Schwarze Hunderte
27 dana prije

Pa primite ih … I branite 😁

Ziv je Geza
27 dana prije

Znaci onih 100 metara Rusije sto su Osvojili ukri u regiji Kursk, ulazi u nato?

Eto sada su i Rusi uslu u nato,sada ce nicati kuce od cokolade sve sa prozori od marmeljade.

Josip
27 dana prije

Idiot

eks
27 dana prije

Bivši novinar “Intercept-a” , Ken Klipenštajn , objavio je publikaciju “Američki rat senki u Ukrajini” . On kaže : “Dok rat u Ukrajini ulazi u svoju najopasniju fazu , USA vode formalni odred za “osetljive aktivnosti” , koji je aktivan u pružanju direktne vojne podrške NATO-Ukro snagama . Ovim odredom, koji nikada ranije nije otkriven, upravljaju američke snage za specijalne operacije , a podršku pruža direktno na bojnom polju. Bajdenova administracija je uvek tvrdila da nema “američkih čizama” na terenu u Ukrajini. To je netačno.”

Ico
27 dana prije

Kakav gubitak teritorija, Putin, za dobrobit Ukrajinaca, treba cijelu tzv državu Ukrajinu ( i tzv državu u pokušaju BiH) treba inkorporirati u sastav Ruske Federacije.

Max
27 dana prije

Teško.

Ico
27 dana prije

Česi u genima imaju umnu retardiranost. Češka nema atribute države, treba je isključiti iz korumpiranog i kompromitiranog UN-a.

jojo
27 dana prije

Uzebali se ti cesi nesto, mogli bi opet gledati ruske tenkove po Pragu.

xyz
27 dana prije

Ušli ili ne ušli, Rusi če Ukrajinu opet vratiti pod svoje okrilje. NATO je prešao sve crvene linije i Rusi če iči u direktnu vojnu konfrontaciju. A nastradat če sva Evropa.

goran
26 dana prije

nemate vi nikakva prava primati ukrajinu u nato dok se rat ne završi.

Zoro
26 dana prije

kada nastupi mir nikakvi nato više neče postojati, prešli su granice koje se ne smiju preči napali su Rusiju njihove bombe su ubivale Ruse, nema povratka na staro, nato če djelit sudbinu napoleona i nacističke njemačke

Miro
24 dana prije

Treba uvažavati Pavela svaka sličnost sa dobrim vojnikom Švejkom ni-je slučajna.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI