Ukrajina je držala u tajnosti operaciju Kursk

olaf scholz
40 komentara

Ukrajinska vlada nije se konsultovala s Njemačkom prije nego što je započela svoj upad u rusku oblast Kursk, rekao je novinarima kancelar Olaf Scholz.

Nekoliko hiljada vojnika prešlo je rusku granicu ranije ovog mjeseca, u potezu koji je Moskva opisala kao “teroristički čin”. Rusija je odgovorila intenzivnim vazdušnim i artiljerijskim napadima na osvajače.

„Ukrajina je vrlo tajno i bez ikakvih povratnih informacija pripremila svoju vojnu operaciju u Kurskoj oblasti, što je svakako posledica situacije“, rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Moldaviji.Nije želio reći da li je Njemačka dozvolila Ukrajini da koristi svoje donirano oružje u prekograničnom upadu, rekavši da samo Berlin “pomno prati” situaciju.

“Ovo je vrlo ograničena operacija u smislu prostora, a vjerovatno i vremena”, dodao je Scholz. “Ali u ovom trenutku ne bismo trebali to dalje komentarisati. Svakako možemo sve procijeniti kada prođe dovoljno vremena.”

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao je novinarima da Kijev nije obelodanio pripreme za svoju ofanzivu na Kursk jer bi njegovi zapadni pristalice možda pokušali da je zaustave kao prelazak ruskih “crvenih linija”. On je tvrdio da je upad dokazao da takve linije zapravo ne postoje i pozvao SAD i njihove saveznike da Kijevu daju više novca i oružja.

Rusija je pozvala američkog izaslanika da objasni navodnu ulogu američkih izvođača u ukrajinskom upadu, kao i američkog novinara, kojeg je Moskva optužila da pruža “propagandno izvještavanje” o Kijevu. Ruska spoljna obavještajna služba (SVR) je u srijedu saopćila da su SAD, Britanija i Poljska pomogle u obuci ukrajinskih jedinica uključenih u operaciju koja je u toku.

Scholz  je tokom vikenda komentarisao izveštaje nemačkih medija da će Berlin prestati da finansira Kijev, obećavajući da će nastaviti da podržava ratne napore Ukrajine.

“Podržavaćemo Ukrajinu dokle god bude potrebno. I mi ćemo biti najveći nacionalni navijač Ukrajine u Evropi. Samo SAD čini više kao velika svjetska sila”, rekao je.

njemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
25 dana prije

Baš ce Šolcu, ruskoj pudlici to pricati
Njemački I austrijski politicari lijepo zivjeli 25 godina sa ruskim dzeparcem

onaj najglu...Dalton
25 dana prije

Kaplar Scholz nema pojma tko je digao u zrak Sjeverni tok 1 i 2…

P.S.
Adam je dobio erekciju tek nakon što je pojeo jabuku…

S koliko godina se Hans može pretvoriti u Marlen bez pristanka roditelja?

tihobl
25 dana prije

Tek vidjeh desavanja po rusiji i da ne povjerujem koliko je ruska PVO losa pa ulaze dronovi po cijeloj Rusiji evo i aerodrom u Vogograd unisten , ne ovo je nesto mocnije od Ukrajine to je sigurno

eks
25 dana prije

Kakva Ukrajina, to ne postoji. NATO je preuzeo sve poluge upravljanja takozvanom Ukrajinom, kao što je preuzeo i upravljanje i učestvovanje u ratu protiv Rusije. Rusi ne odstupaju od svoje taktike i plana i ne podižu lestvicu, iako NATO čini sve kako bi rat eskalirao do nepredvidivih posledica. Pitanje je koliko će Rusija uspeti da “trpi” ovo “maltretiranje” , jer ne treba sumnjati da Rusija ima i oružje i moć koje drži u rezervi i može ga upotrebiti. Samo, onda je , verovatno, svima “laku noć” .

ogo
25 dana prije

Hawk tuh politicar

Subaru avatar
25 dana prije

Rusi, ako ukradete od varana nuks prvo opalite po teutoncima da ih stigne brke kletva, a onda po redu sve gotovo za pola sata….

Ico
25 dana prije

Čuo sam da Olaf Scholz iz dna duše mrzi Slavenski narod, i to sav Slavenski narod! Zašto Olaf Scholz iz dna duše mrzi Slavenski narod?!?

Darko
25 dana prije

Ima li još netko toliko glup da vjeruje još itko bilo što lažljivim i pokvarenim Ukrajincima?

Darko
25 dana prije

Zato sada budaletina Šolc plaća danak svojem lakovjernom povjerenju spram pokvarenih Ukrajinaca. Doveo je Njemačku na prag bijede pomažući ukrajinske fašiste i odričući se saveza s Rusijom za američke interese. Preveslali su ga i Amerikanci i Ukrajinci ko malog majmuna i još nije došao k pameti.

Protiv Sistema
25 dana prije

njemačka nije faktor koji o nečemu odlučuje da bi trebala biti informirana. njemačka je tu da bude poslušni vazal i slijepo izvršava sve što joj gospodar s druge strane Atlantika naredi

Tupko Glupko
25 dana prije

Ne zna on ništa o ničemu.
Kao što ne zna niti dvije godine nakon sabotaže tko mu je rasturio Sjeverne Tokove.
Izgleda postavljen od izuzetnih da rasturi Njemačku.

FELIX
25 dana prije

PRIVREMENI RATNI USPESI UKRAINNE U BORBI SA RUSKOM FEDERACIJOM SU U STVARI USPESI NATA, SVE CE TO NA KRAJU UKRAINA PLATITI I ZVOTIMA UKRAINSKIH VOJNIKA, SAV OVAJ PROBOJ RUSKIH LINJA I ULAZAK NA RUSKU TERITORIJU OD STRANE UKRAINSKE VOJSKE PODPOMOGNUTE NATO JE MOZDA DOBRO SMISLJENA RUSKA KLOPKA IZGLEDA DA CE NA KRAJU ZAVRSITI ISTO KAO I WERMAHT. RUSI DOBRO IGRAJU SAH.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI