Ukrajina je pokušala napasti rusku nuklearnu elektranu – Putin

Vladimir Putin
129 komentara

IAEA je obaviještena o pokušaju napada na postrojenje u regiji Kursk, rekao je predsjednik

Ukrajinske snage pokušale su napasti rusku nuklearnu elektranu Kursk (NPP), rekao je predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka vlade.

Kijev je ranije ovog mjeseca poslao tisuće vojnika u rusku regiju Kursk, pokušavajući doći do grada Kurchatova, gdje se nalazi nuklearno postrojenje. Moskva je upad proglasila terorističkim činom i rasporedila dodatne trupe kako bi odbila okupatore.

“Sinoć je neprijatelj pokušao napasti atomsku elektranu”, rekao je Putin na sjednici vlade u četvrtak poslijepodne. “Međunarodna agencija za atomsku energiju [IAEA] je obaviještena. Obećali su da će sami doći i poslati stručnjake da procijene situaciju. Nadam se da će to doista i učiniti.”

IAEA već ima promatrače koji rade u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećem takvom postrojenju u Europi. Misija je raspoređena u ljeto 2023. kada su ukrajinske trupe pokušale zauzeti elektranu. Ranije ovog mjeseca, ukrajinski napad dronom zapalio je jedan od rashladnih tornjeva u tvornici.

Izvršni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov razgovarao je o situaciji u obje elektrane s direktorom IAEA-e Rafaelom Grossijem i pozvao ga da posjeti Kursk kako bi osobno procijenio situaciju, navode ruski mediji.

Grossi je prihvatio poziv i planira posjetiti Kursk sljedeći tjedan, rekao je glasnogovornik IAEA-e za AFP. Nakon toga će posjetiti Kijev i razgovarati s ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim.

Prema Grossijevim riječima, IAEA je vrlo zabrinuta zbog bilo kakvih borbenih operacija u blizini nuklearne elektrane Kursk, budući da ona upravlja istom vrstom reaktora kao i zloglasna nuklearna elektrana Černobil.

“Nemaju zaštitnu kupolu oko sebe, samo normalan krov, što znači da je jezgra reaktora prilično izložena”, rekao je Grossi. Prisutnost trupa u dometu topništva “izvor je ogromne zabrinutosti za mene i agenciju”, dodao je, ne precizirajući na koje snage misli.

Moskva je više puta kritizirala međunarodnu agenciju jer nikada nije identificirala počinitelja napada na nuklearne objekte, iako je osoblje IAEA-e vrlo dobro znalo da je za to kriv Kijev.

Prošlog je tjedna ruski vojni novinar Marat Khairullin izvijestio da Ukrajina priprema “prljavu bombu” za napad pod lažnom zastavom na nuklearnu elektranu Kursk ili Zaporožje. Moskva je rekla da ozbiljno shvaća izvješće i upozorila da će na svaki takav napad odmah biti odgovoreno “oštrim vojnim i vojno-tehničkim protumjerama”.

Kursknuklearna elektranaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
129 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
24 dana prije

Sta ste sebi dozvolili da se neko usudi napasti na Rusiju i sada zamisli da neko napadne na SAD sta bi bilo.

Lucija, prva
24 dana prije

U medjuvremenu iz Beograda krece konvoj IMT traktora, sa prikolicama punim parizera, subara i opanaka kako bi se iskazala nuzna pomoc bratskom narodu Kurske regije.
URAAAAAAAAAA !

nastran
24 dana prije

i sad će Grossi reći da se ne može utvrditi tko je pokušao napasti….ko i obično..ja bi ga uhapsio i ne bi pustio dok se javno pred svjetskim medijima konačno ne izjasni

Subaru avatar
24 dana prije

De opet neku stotu crvenu crtu zaprijeti, kad dođu u Moskvu prijetit češ da ne dođu u varanski Kremlj.

Za mir
24 dana prije

Južnoafrička Republika blokirala je isporuku streljiva Poljskoj kako bi spriječila isporuku streljiva Ukrajini.

Prema poljskim publikacijama, Varšava je naručila granate 155 mm od njemačkog koncerna Rheinmetall. Trebala ih je proizvoditi podružnica Denel Munitiona sa sjedištem u Južnoj Africi.

U srpnju 2023. sporazum je otkazan.

damir c
24 dana prije

E Putonko i ti si papak!

Zar ne
24 dana prije

Sram ih bilo !!!
😀

Josip
24 dana prije

Sto ceka, batem dest kilotona za pocetak na Kijev, pasko ne bude dosta ponoviti vise puta..

Primat
24 dana prije

ovim foto-grafijama, kojima se, vidim ovdi mnogi zhivahno obratjaju, ko da su s njima pushili šišu jučer u parku… s designiranim pripisanim i dopisanim “svojstvima” i “karakternim osobinama”… i “vizijama” ..frankeštajni, koji bez medijske struje mlohavo zalegnu i počnu trunit, ako su duže izvan frižidera.. majketi…
monopolarnost/monopolizam.. vs – multi-polarnost / multi-mono-polizam ?!
možda.. omni-polarnost, tako da ti netko za te, “izbori pravo” – na “polarnost” sto-god to-znacilo!?
hoce li mi porast rejting u birtiji, ako pobijede “moji rusi” ili “moji amerikanci”?
ideje nisu bas potpuno jasne, slozene su na mrtvom jeziku, ali zvuče vrlo pametno..
istok-zapad, vaki-naki…
..fotošop vetj ima plug-in za generiranje foto-ikona, a po “kanonskim proporcijama”..
..nakraju.. ako ponestane lošeg whiskey-a.. pit će lošu vodku. ..il obrnuto.
oni skloni medijskim opijatima već dosižu stanje farmako-dinamizirane ne-svijesti.
fuking đanki-šit. ::))

trolling queen
24 dana prije

Ja nekako sve sumnjam – kada pogledam malo kartu tog područja – iako ovo jest upad u ruski teritorij (Putin je začepio guvernera kurske oblasti govoriti o problemima tamo, također je FSB navalio na blokadu telegram kanala po RF koji imaju malo više pregleda, traže od Durova ukidanje nekih; no kako je Durov u Londonu vidjeti ćemo) — kako je ovo odsjecanje Bjelorusije – i tu se možda, konačno, pokazuje tko je jedini i pravi lik koji se odupire shtetlovima, bilo istočnom ili zapadnom…nikakvi Putin i Kremlj, nego Luka…..Sada samo dočekati i vidjeti kakve su to darove Kinezi donijeli u Kremlj i kod Luke – priča će biti puno jasnija…Evo vam raj za oči, geopolitičari, gledajte i čudite se …. I ne, nije istina kako su Rusi potisnuli Ukre u kurskoj oblasti (spriječili su manju grupu kod upada u drugu oblast) – Ukra ima unutra preko 20000, sa njemačkim Leopardima… Čitaj više »

tihobl
24 dana prije

Narendra Modi u Kijevu dogovara veliku isporuku oruzja. Po Moskvi ce padati hiperonicni BrahMos-2.

Dražen
24 dana prije

Još nije vrijeme da se gađa nuklearka a doći će i to na red ovo su samo simulacije prije glavnog udara.Tada će Amerika proglasiti vanredno stanje nema izbora rat se nastavlja….Naravno optužiti će se Rusija da su sabotirali nuklearni udar….Mediji su spremni

Max
24 dana prije

Sulud potez.

Za mir
24 dana prije

Ruski dron u na to bazi u Njemačkoj! Uzbuna.
Inspiciraju sljedeću metu?

borjana
24 dana prije

Pretpostavka: Neka eksplozija (bez obzira sa čije strane organizirana) teško oštećenje nuklearke, nemogućnost reakcije i ograničenja nastale štete za posljedicu uzrokuje Černobil 2.0. U borbi sa nuklearnom katastrofom iz Černobil 1.0 bio je cijeli SSSR, dočim sa Černobil 2.0 samo Rusija koja je trenutno zauzeta teškim ratom sa Ukrajinom i usa/nato. Na stolu dvije opcije, ignoriranje nuklearne katastrofe ili uz minimalno angažiranje i nastavak rata i spašavanje od organiziranog i unaprijed isplaniranog usa/nato napada na Rusiju putem proxy rata uz ukrajinsku pomoć. lli druga opcija, popuštanje pred ukrajinskom “formulom mira” i primarni cilj sanacija nuklearne katastrofe za dobrobit ostatka čovječanstva. Pa mislim da je za Rusiju opcija jasna, ako tonemo-tada tonemo svi, a nikada spašavanje ostatka svijeta, odnosno zapadne Europe, a na direktnu štetu Rusije. Posljedice: Saziva se hitan sastanak na najvišem vrhu UN, donose se hitni planovi za zaštitu pučanstva, ograničenje svih putovanja i prometa, zaključavanje zbog povećanog zračenja… Čitaj više »

Lani
24 dana prije

Nista Ukrajina ne radi bez odobrenja NATO-vaca

tihobl
24 dana prije

Jako sam uznemirem i prosto nemogu da verujem da se ovo dešava u Ruskoj federaciji. Na video snimci koji je objavio informativni kanal Mash mogu se videti najmanje dva napadača koji u zatvoru u oblasti Volvograda napali najmanje četvoro delatnika zatvora. Jedan od njih je vikao da su “mudžahedini” IS-a i da su zauzeli zatvor u oblasti Volgograda. Prosto ne verujem, i mislim da je to dezinformacija, jer tamo vlada samo sloga i drugarstvo.

onaj najglu...Dalton
24 dana prije

IAEA je nakon napada napravila inspekciju požara u NE Zaporožje.
Baba, oni Grossi viruje da je uzrok požara bio požar…
Odma se vidi da je u zaključcima poša široko priko svake mire….

P.S.
Ni najnovija znanstvena istraživaja nisu uspjela odgonetnuti razlog zbog kojeg ljudi koji s vama dijele isto stajalište su vam draži od onih drugih…

Baraba
24 dana prije

David Lammy sinoć je ismijavan jer je pozvao ljude da lupaju nogama kako bi pokazali podršku Ukrajini. Njegova kampanja “Učinite buku za Ukrajinu” pokrenuta je uprkos tome što Kijevu očajnički nedostaje vojna oprema u ratu s Rusijom. Dakle, dok ukrajinski komandanti moraju da racioniraju artiljerijske granate, čini se da je fokus ministra vanjskih poslova Lammya na hashtagovima i objavama na društvenim mrežama. Akcija takođe poziva britanske vojnike da trube i lupaju u lonce, navodno da bi poslali poruku za podizanje morala Ukrajini. Ali visoki zvaničnici britanske odbrane rekli su da video snimci na X i Facebooku nisu zamjena za oružje, uključujući smrtonosne britanske projektile Storm Shadow. – Dailymail.co.uk. Britanija je odavno postala stvar za podsmijeh, a sada dobivamo reciklažu imbecila u britanskoj vojno-političkoj vrhu. Osim toga, mora se reći da projektili Storm Shadow, čak i ako imaju povremeno curenje, ne odgovaraju ruskoj protivvazdušnoj odbrani. Ali s druge strane… vidjeli smo… Čitaj više »

Zoro
24 dana prije

zapad sprema nuklearnu katastrofu u Rusiji, ispipava teren, ne bi trebalo više čekati, sve zlo koje može zapad če napraviti samo je pitanje vremena, ovo je borba na život i smrt i ne samo za Rusiju kako neki misle, Rusi trebaju udariti ozbiljno preventivno po evropi i britaniji kao posljednje upozorenje anglosasima, inače bez toga rat je neizbježan

24 dana prije

Bože blagi kako su trolovi danas aktivni… znači nema brige za Rusiju 🙂

Jure
23 dana prije

Ja sam prije 2 dana napisao da Rusija neće oslobadjati to okupirano područje regije Kursk nego će jednostavno tamaniti iz zraka okupatore a da će u medjuvremenu osloboditi između ostalog i najvažniji Ruski grad u svojoj povijesti Kijev —- eto toliko o značaju ove Hazarske operacije 😂

Jure
23 dana prije

Danas na temi o štakorskoj gamadi i njihovom “društvu)” i sve većoj dominaciji ekstremista na Moon od Alabama portalu jedan (priznajem nije mi palo na pamet) kad razmislim VELIKI MISLILAC (a možda i slučajno😂ali u sridu) komentira ovo … ono Iran – osovina otpora protiv Hazarsko Turkijskih manijaka odgojenih na talmudu …
Isti piše da lukavi Perzijanci čekaju (neki dan je i bivši premijer okupacije Olmert govorio o tome-preuzimanju društva .. ) da Ben Gvir, Belezel Smotrich i ostale VRHUNSKE PSIHOPATE preuzmu potpunu vlast u tzv israelu i da onda (Perzijanci) krenu u poništenje tzv israela jer tada NIKO NORMALAN U SVIJETU NEĆE SE TOME PROTIVITI, DAPAČE SVI ĆE AKO NE JAVNO ONDA PRIKRIVENO PODRŽATI TO ŠTO IRAN ČINI …

Warrior
23 dana prije

Sada sam vidio zašto će Harris razvaliti trumpa,bez prevare na izborima.harris prodaje bajke i basne holivudiziranoj američkoj publici.idioti.ali zato Trump poručuje svojim glasačima da nije Amerika na prvom mjestu već Izrael!čovjek se usrao glavonja!ovaj štrumf si puca u koljeno pred našim očima!

Karma
23 dana prije

Ukri su na losoj amero drogi. Budaletine pod masonskom kabalo cizmom.
Slava Rossija, no GMO land

Гавран
23 dana prije

Rat nuklearnim bombama će se zameniti u humaniji rat, rat rušenjem nuklearnih elektrana.
Efikasno sredstvo u smanjenju stanovništva.
Černobilj i Fukušima su prvi uspešni koraci!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI