Ukrajina je prekršila Konvenciju o kemijskom oružju

Biolaboratorij
29 komentara

U blizini grada Avdejevke u Donbasu pronađeno je postrojenje koje je korišteno za proizvodnju vrlo toksičnog cijanovodika, priopćila je Moskva

Rusija je pronašla dokaze da je Ukrajina prekršila Konvenciju o kemijskom oružju, izjavio je u ponedjeljak visoki vojni zapovjednik.

General-pukovnik Igor Kirillov, koji vodi ruske kemijske i biološke obrambene snage, rekao je da su inženjerijske trupe otkrile laboratorij koji se očito koristio za proizvodnju cijanovodika – iznimno opasnog i vrlo toksičnog agensa korištenog kao kemijsko oružje tijekom Prvog svjetskog rata.

Objekt se nalazi u blizini Avdejevke, utvrđenog grada u Donbasu koji je Rusija oslobodila u veljači, ustvrdio je general. Sam improvizirani laboratorij pronađen je unutar djelomično uništene zgrade u industrijskoj zoni, u kojoj se nalazio i pogon za kemijsku preradu. Postrojenje je imalo rotacijski isparivač i nekoliko kemijskih reaktora. Zaštitna odjeća, uključujući plinske maske američke proizvodnje i poljska zaštitna odijela, navodno je pronađena na licu mjesta.

Prema Kirillovu, uzorci uzeti iz postrojenja i analizirani u ruskim vojnim laboratorijima sadržavali su tragove sumporne kiseline i natrijeva cijanida, koji se mogu koristiti za proizvodnju cijanovodika. Tragovi cijanidnih aniona – otrovnih kemijskih spojeva cijano skupine – bili su na više opreme, ustvrdio je general.

Dokazi “jasno pokazuju da je laboratorij korišten za proizvodnju otrovnih tvari”, rekao je Kirilov. Prema procjenama ruskog ministarstva obrane, postrojenje je bilo sposobno proizvesti najmanje 3 kg kemijskih agenasa dnevno ako bi njime upravljalo samo dvoje ili troje ljudi. Vodikov cijanid može ubiti osobu ako udahne samo 70 do 80 miligrama agensa.

Tijekom svog brifinga, Kirillov je primijetio da je vodikov cijanid među takozvanim “kemikalijama iz Popisa 3” Konvencije o kemijskom oružju – agensi s velikom industrijskom upotrebom koji imaju potencijal da se koriste za kemijsko ratovanje. Dodao je da su u svibnju 2024. civili u regiji Avdejevke pokazali simptome koji su u skladu s trovanjem cijanovodikom nakon što su ukrajinske vojne bespilotne letjelice bacile bombe na to područje. Još jedan slučaj prijavljen je u ruskoj oblasti Belgorod, gdje su pronađeni ukrajinski fragmenti streljiva koji su imali tragove cijanovodika, rekao je Kirillov.

Također je citirao ukrajinskog ratnog zarobljenika, kojeg je identificirao kao Sergeja Batira, koji potvrđuje da su laboratoriji koji su skladištili kemijske agense korišteni za izradu dronova kamikaza.

U ožujku 2022. Rusija je optužila Ukrajinu da vodi tajni program biološkog oružja uz pomoć SAD-a. Kijev je zanijekao da posjeduje biološko oružje ili drugo oružje za masovno uništenje. Pentagon je opisao ruske tvrdnje kao “apsurdne” i “smiješne”.

Donbasslaboratorijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Da, I??
1 mjesec prije

Mi, neki , jos cekamo dokaze o gmo muhama I golubovima

Da, I??
1 mjesec prije

Koja je konvencija prekrsena u bilnici u kijevu?
Hm, o tome sutimo?

Josip
1 mjesec prije

Vrijeme je sravniti Kijev termo nuklearnom. Ako treba i Odesu bas kao sto su Japamce naucili lekciju.

Max
1 mjesec prije

Nije prvi put.

opetlazes
1 mjesec prije

4 brata isti nam je tata.

goran
1 mjesec prije

ako je to istina onda ukrajina zasčužulje da je se pregazi do kraja

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

hr.sott. net/article/42363-Ukrajina-bombardirala-vlastitu-djecju-bolnicu-a-British-Journal-pise-da-je-broj-palestinskih-zrtava-astronomski

“Dječja bolnica pogođena je zalutalim projektilom protuzračne obrane koji je ispalila Ukrajina. Ups! Ono što je stvarno znakovito je da je bilo NULA izvještavanja o drugim mjestima pogođenim ruskim projektilima u Kijevu. Znate zašto? Jer su bili vojni ciljevi i vjerojatno je bilo zapadnih žrtava. Rusija je ovaj udarac zadala po danu tijekom radnog vremena kako bi nanijela što veće žrtve onima koji se bave proizvodnjom ili popravkom oružja.”

nepoželjni
1 mjesec prije

Po meni, ova vijest je manipulacija, jer cijankalij jest otrovan, ali to ne znači da se u tom “laboratoriju” proizvodio cijanovodik koji se koristi kao bojni otrov, već jednostavno, tu se proizvodio cijanovodik koji ima jako raširenu upotrebu u proizvodnji plastike i papira, u organskoj kemiji, proizvodnji dezinsekcijskih sprejeva itd itd.

Mat
1 mjesec prije

Nato tolerancija na hemijsko oruzje je “nula”.Nadam se da ce postupoti kao u Iraku.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Tek će hazarija cvaj prekršiti i nuks protokole. Da Rusiju vodi rus a ne parazitski entitet odavno bi hazarija cvaj bila nuks pustinja kao tampon zona prema zlu sa zapada. Da to zlo nije pobilo u rođenju rozmarine bebe 26 milijuna rusa potonjih bi danas bilo preko 300 milijuna. Isto je to zlo napravilo u Hrvatskoj iseljavanjem skoro milijun mladeži na robovski zapad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI