Ukrajina je tražila sporazum sa sirijskim teroristima

Ukrajina regrutovanje vojnika
10 komentara

Kijev je navodno obećao dati Hayat Tahrir al-Sham desetke dronova u zamjenu za oslobađanje čečenskih i gruzijskih ekstremista

Ukrajina je održala tajne pregovore sa sirijskim teroristima kako bi osigurala oslobađanje zatvorenih militanata koji će biti poslani na prvu crtu bojišnice protiv Rusije, izvijestio je u ponedjeljak turski list Aydinlik pozivajući se na lokalne izvore.

Prema novinama, ukrajinsko izaslanstvo otputovalo je u sirijsku pokrajinu Idlib u lipnju kako bi se sastalo s vođama terorističke organizacije Hayat Tahrir al-Sham (HTS), uz ekstremne mjere sigurnosti tijekom pregovora.

Aydinlik je tvrdio da je Kijev želio da HTS oslobodi džihadista gruzijskog porijekla Tarkhana Batirashvilija, također poznatog pod imenom Omar al-Shishani, kojeg navodno drži skupina, kao i neidentificirani broj čečenskih i gruzijskih ekstremista. U zamjenu je ukrajinska delegacija navodno HTS-u ponudila isporuku 75 dronova. HTS je uvjete prihvatio u kolovozu, dodaju iz novine, no napominju da za sada nema vizualnih podataka koji bi potvrdili da je posao realiziran.

Al-Shishani se prethodno borio protiv Rusije tijekom rata u Gruziji 2008. i bio je aktivan u sirijskom sukobu. Godine 2014. Ministarstvo financija SAD-a ga je dodalo na svoj popis globalnih terorista, navodeći njegov visoki položaj u Islamskoj državi (IS, bivši ISIS).

Aydinlik je istaknuo da Ukrajina ima značajan nedostatak ljudstva na bojnom polju i da traži različite načine za rješavanje tog problema. “U tom kontekstu, nije iznenađujuće da se Kijev, koji je prvo ispraznio vlastite zatvore, a zatim uspostavio bliske odnose s [kurdskom] terorističkom organizacijom PKK/PYD, također obratio HTS-u za istu svrhu”, navodi se.

Komentirajući izvješće, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ustvrdila je da Kijev već dugo održava kontakte s “terorističkim ološem” kako bi izvršili napade na Rusiju i organizirali operacije pod lažnom zastavom. Ukrajinsko se vodstvo, navela je, “pretvorilo u novu međunarodnu terorističku skupinu iza koje … stoje Washington i London.”

Godine 2023. Politico je izvijestio da se između 150 i 200 čečenskih boraca borilo za Ukrajinu protiv Rusije, od kojih su većina rođaci militanata koji su sudjelovali u čečenskim ratovima kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih.

U kolovozu je web stranica s vijestima usmjerena na vojsku War Zone također izvijestila da je više od stotinu etničkih Gruzijaca sudjelovalo u upadu Kijeva u rusku regiju Kursk kao dio takozvane Gruzijske legije. Potonji je optužen za mučenje i pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika na početku sukoba.

Hayat Tahrir al-ShamTeroristiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
6 dana prije

Tvorevine Mi6 i CIA: pravoslavni nacisti i islamski nacisti saradjuju.
Bilo bi cudo da ne saradjuju.

denis penis
6 dana prije

s kim bi nego sa svojima?

Max
6 dana prije

Time je rečeno sve o njima.

Outsider
6 dana prije

Rusija čisti ukrajinu trenutno.Kad još povećaju broj vojnika,krenut će čistiti EU i okolicu. Teško da planiraju svima dati vojne mirovine ili plaće. Sa druge strane EU zatvara granice,izgleda da se ide na koron a režim. Bit će hoćeš,nećeš moraš u rat.

trajko
6 dana prije

Hajde da pogađamo kamo će poletjeti prva atomska raketa. Ja mislim na jugozapad.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI