Ukrajina neće dobiti poziv u NATO

Ukrajina i NATO
20 komentara

NATO će ponovo prestati pozivati ​​Ukrajinu da postane članica, ali će priznati želju zemlje da se na kraju pridruži vojnom bloku koji predvode SAD, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store.

Obraćajući se novinarima na samitu NATO-a u Vašingtonu, Store se osvrnuo na spekulacije o sadržaju završnog saopštenja.

“Mislim da neće biti poziva kao rezultat ovogodišnjeg samita, ali sve ostalo će govoriti o takvoj budućnosti”,  rekao je on.

Nacrt saopštenja koji je procurio govori o “nepovratnom putu” Ukrajine ka članstvu u NATO-u i zahteva da Kina prestane da podržava Rusiju, preneo je Rojters u sredu.

NATO također namjerava dati Kijevu najmanje 40 milijardi eura (43,3 milijarde dolara) u narednoj godini, uspostaviti mehanizam za koordinaciju isporuke vojne pomoći i obuke ukrajinskih trupa i podržati Ukrajinu na njenom putu ka “punoj evroatlantskoj integraciji”. ” Poziv za pridruživanje bloku biće upućen “kada se saveznici slože i ispune uslovi”, navodi se u nacrtu u koji je Rojters vidio.

Potpuno isti jezik korišten je na prošlogodišnjem samitu u Vilniusu. Tada je vlada u Kijevu bila bijesna zbog nedostatka zvanične pozivnice, a Vladimir Zelenski je ispalio niz ljutitih objava na društvenim mrežama optužujući NATO za slabost i kukavičluk.

Store je takođe potvrdio izveštaje da će Norveška donirati Ukrajini šest borbenih aviona F-16, sugerišući da će stići negde ove godine. Prvo je obećao avione prošlog avgusta, ali nije precizirao broj niti raspored isporuke.

Rusija je više puta upozoravala blok koji predvode SAD da će njena finansijska i vojna podrška Ukrajini samo produžiti sukob, ali ne i promijeniti njegov ishod, uz rizik direktnog sukoba. NATO je insistirao da njegova vojna, politička i ekonomska podrška Kijevu ne čini ga stranom u neprijateljstvima.

NATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Godinama ratuju i masovno ginu za NATO interese (čitaj: interese izuzetnih), a službeno nisu niti neće u NATO.
Gdje u svijetu možeš naći takvu vlast?
Samo u Ukrajini.

Dax
1 mjesec prije

Koliko su puta slagali, Rusi im više ništa ne vjeruju. Medvedev kaže neće postojati Ukraina ili neće postojati nato, a najbolje ni jedno ni drugo.

tihobl
1 mjesec prije

Pusti ce ih niz vodu, nasli su zamjenu:

Шеф УСАИД Саманта Пауер ће остати у Јерменији до 11. јула, саопштила је америчка амбасада у Јеревану. Ово је њена друга посета за годину дана.

tihobl
1 mjesec prije

Propade sporazum Zelenskog i Tuska:

Бела кућа не жели да пољске оружане снаге користе противваздушну одбрану која се налази у Пољској за уништавање ваздушних циљева изнад територије Украјине – Полские Радио

Nije trajao ni tri dana.

tihobl
1 mjesec prije

Украјина жели хитно да сазове други „самит мира“ – сада уз учешће Русије – пре Трампове победе, пише Блумберг.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Pa na Niskozemaljskom drzavnom radiu govore da je na nato konferenciji receno da ce u-krajinu uzeti za clana cim fini rat !

tihobl
1 mjesec prije

Наш извор у украјинској делегацији рекао је да су наши партнери одбили да разговарају са Зеленским о временском оквиру за испоруке оружја Украјини.
Rezident.

Max
1 mjesec prije

A kakoo bi kad je u ratu.

tihobl
1 mjesec prije

Јенс Столтенберг рекао је да подршка Кине Русији повећава претње безбедности НАТО-а, па је алијанса одлучила да развија партнерство са противницима Кине

tihobl
1 mjesec prije

Бивши председник Врховног суда Украјине Всеволод Књажев приведен је на само километар од границе са Румунијом, где је покушао да илегално путује.

Књажев је био у притвору због примања мита у износу од 2,3 милиона долара, али је пуштен уз кауцију.

tihobl
1 mjesec prije

#раскладка
Самит НАТО није донео новац Украјини.
Формално, Украјини је поново обећан велики „зајам“ од 40 милијарди долара. Чак су то укључили и у завршну декларацију, где су навели:

НАТО планира да додели Украјини 40 милијарди евра током следеће године.

 Овде је најважније „планирање“, што значи да још нико неће дати новац. Највероватније, Зеленски мора да испуни оно што је обећао – „гурање“ офанзиве 2024. године уз непосредну употребу огромне количине људства. Ако донесе велики територијални успех (губици људства нису битни, бесплатан је за западне лобије), онда ће спонзори наставити да улажу у рат, а ако посрне или буде слаб, онда ће пројекат Зе-Вар бити затворен.

У сваком случају, Украјинци треба да се припреме за огромне губитке Оружаних снага Украјине, које ће бити бачене у машину за млевење меса како би наставили игру и сачували ЗеЕрмакову „личну кожу“.

tihobl
1 mjesec prije

U Odesi demonstracije. Kako nema struje semafori ne rade. Grupa zena se dosjetila kao da blokira ulicu i onemoguci mobilizatore – setaju se preko pjesackog sa jedne strane na drugu. Blokirale su ulicu bez krsenja ijednog zakona.
Sad ce Zelenski morati postaviti policajce da regulisu saobracaj na raskrsnicama, a onda nece biti dovoljno policajaca da idu sa mobilizatorima.

Zorule
1 mjesec prije

“Nacrt saopštenja koji je procurio….. i zahteva da Kina prestane da podržava Rusiju”

;-))))))

Subaru avatar
1 mjesec prije

Kako lažu, tvrdnja pa negacija ko i u kurtoni. Još samo trebaju poslati nuks, ono je već tamo ima dvije godine, a sve što su do sada poslali od šljemova i f16 i miraža su negirali da će poslati. Varanski minhauzen ciozapad je to. hazarska vojska je druga po opremljenosti i brojnosti na stvorovom zapadu.

Wiky
1 mjesec prije

Ma ljudi moji ne radi se tu o ulasku ukraine u nato već je to paravan da se radi ovo šta se sada radi a to je “ubijanje bijele kršćanske europe”. Pogodite tko stoji iza svega toga?
Da! Oni ta cio-hazarska guba a tko drugi.

Mrkomir I
1 mjesec prije

Ako išta ostane od Ukrajine , neki dio šta Rusima nije bitan mozda ali i to nije sigurno!!!!

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Albanija, Italija, Bugarska i Severna Makedonija potpisale su na NATO samitu u Vašingtonu Pismo o namerama za obezbeđivanje vojne mobilnosti duž Panevropskog Koridora 7, obavezujući se tako da vojnim trupama NATO-a omoguće da se brzo i slobodno kreću sa Jadranskog mora u Crno More kao i da, „ako je potrebno“ prodiru duboko na Balkan, javlja „Albanijan post“. U međuvremenu, grčki ministar odbrane Nikos Dendijas objavio je na svom iks nalogu da su i Grčka, Bugarska i Rumunija odlučile su da stvore koridor vojne mobilnosti… Potpisivanje Pisma o namerama ide u prilog viziji Albanije za Koridor Osam kao i master projektu izgradnje NATO pomorske baze u Porto Romanu, koja će služiti kao glavna kapija ka Zapadnom Balkanu… Alijansa će se fokusirati na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Odatle bi vojska kopnom mogla da prelazi preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske, koja deli granicu sa Ukrajinom.” dio teksta sa webtribune Je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI