Ukrajina otpisuje milijarde dugova

Ukrajina novac dolari
14 komentara

Ukrajina je postigla načelni dogovor sa grupom stranih investitora o restrukturiranju svog duga od 20 milijardi dolara, jer Kijev pokušava zadržati pristup međunarodnim tržištima, objavila je vlada.

Vlasnici obveznica – uključujući američke finansijske gigante BlackRock i Pimco, kao i francuski menadžer imovine Amundi – odobrili su Ukrajini dvogodišnje zamrzavanje duga u februaru 2022. kada je izbio sukob s Rusijom.

Komitet vlasnika obveznica, koji kontroliše 25 odsto obveznica, pristao je da prihvati gubitke od 37 odsto ili 8,7 milijardi dolara po nominalnoj vrednosti njihovog duga, navodi se u saopštenju sa uslovima sporazuma objavljenom na Londonskoj berzi. .

Međunarodni monetarni fond (MMF) je navodno potvrdio da je sporazum kompatibilan s parametrima paketa pomoći Kijevu vrijednog 122 milijarde dolara. I MMF i kreditori zemlje, među kojima su SAD i Pariski klub, potpisali su ga, navodi se u saopštenju.

Kijev očekuje da će popust pomoći da uštedi desetine milijardi u plaćanjima u narednim godinama.

“Ovo je važna faza u procesu restrukturiranja duga, koji će uštedjeti 11,4 milijarde dolara na servisiranju duga u naredne tri godine i 22,75 milijardi dolara do 2033.”, napisao je premijer Denis Šmigal u ponedjeljak na Telegramu, dodajući da će sporazum osloboditi resurse za odbranu. Kijev se već oslanja na stranu pomoć kako bi vladina odjeljenja ostala otvorena i državni službenici plaćeni. Ukrajinska vojska gotovo u potpunosti ovisi o stranom finansiranju, a zemlja je izbjegla bankrot tek nakon što je američki Kongres odobrio paket pomoći od 61 milijardu dolara u aprilu.

Saopštenje Ukrajine dolazi nešto više od nedelju dana pre isteka sporazuma o suspenziji duga i to je prvi put da je neka zemlja krenula u restrukturiranje duga usred sukoba. Kijev je prošle sedmice usvojio zakon koji mu omogućava da propusti plaćanje i uđe u neizmirivanje duga, dok je sporazum o restrukturiranju sa investitorima finaliziran.

Predloženim prijedlogom, povjerioci su se dogovorili da se postojeća potraživanja pretvore u dvije serije obveznica. Prva standardna serija obveznica počela bi da isplaćuje kupon od 1,75 posto od 2025. godine, a dostizat će čak 7,75 posto, a otplate kapitala će početi 2029.

Druga serija koja čini 23% nepodmirenog potraživanja će ponuditi veća plaćanja ako ukrajinska ekonomija nadmaši očekivanja MMF-a 2028. godine, prema uslovima preliminarnog sporazuma.

Vlasnici obveznica će glasati o prijedlogu u narednim sedmicama.

dugobaveznicerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
2 mjeseci prije

propalitet

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Guraju Ukrajinu u još veća zaduženja, kamate će u nebo, a kada dođe do nemogućnosti otplate glavnice, tada će sve što vrijedi postati vlasništvo davatelja kredita.

Što im teritorijalno ne oduzmu Rusi, financijski će Zapad.

A oni i dalje ginu za sveti cilj financijskog i teritorijalnog uništenja vlastite države.
Svakim danom rata sve više tonu u živo blato.

Rijetko pametan narod.

Max
2 mjeseci prije

Ukrajina je otpisana.

Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Izgleda da je ukraincma naj bolja opcija uvatiti velike vođe i predati ih putinu skupa s ukrainom u zamjenu za mir…. Jer ovak su i robovi i u ratu, nako će bar biti robovi….

tihobl
2 mjeseci prije

Kijev je trebao bankrotirati 1.8.
Odlozili su bankrot za 3 mjeseca.

Pratite malo sta prenosim sa ukrajinskih kanala, suituacija je zanimljiva.

Bosanac
2 mjeseci prije

Na kraju ce se Ukrajinci dobrovoljno predat Rusima da ne moraju otplacivat dugove.

Rover70
2 mjeseci prije

Slutim da će kupci ukrajinskih obveznica biti i hrvatski mirovinski fondovi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI