Ukrajina planira ‘nehumani’ napad pod lažnom zastavom

Ukrajina i Rusija
47 komentara

Kijev priprema operaciju lažne zastave, u kojoj bi dječja bolnica ili vrtić mogli biti pogođeni navodnim ruskim raketnim udarom, tvrdi ruska obavještajna služba (SVR).

“Nehumanu provokaciju” planiraju čelnici ukrajinskih obavještajnih službi i vojske po savjetu “američkih rukovatelja”, navodi se u saopštenju u ponedjeljak. Cilj je izazvati veliki broj žrtava i objaviti događaj putem međunarodnih medija, dodala je agencija.

Kijev se nada da će njegova zavjera pomoći da se opravdaju udari dugog dometa upotrebom zapadnog oružja duboko u Rusiji, smatra SVR. SAD bi tada iskoristile incident da pojačaju pritisak na Iran i Sjevernu Koreju zbog navodnog isporuke balističkih projektila Rusiji, navodi agencija.

Kijev je 8. jula optužio Moskvu da je namjerno gađala dječju bolnicu Okhmatdet u centru Kijeva tokom velike raketne baraža. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko izvijestio je da su u incidentu poginule dvije odrasle osobe, a da su povrijeđene 32 osobe, uključujući djecu. Moskva je negirala optužbe Ukrajine, ponovivši da nikada ne gađa civilne objekte. Ruska vojska je sugerirala da su za to krivi ukrajinski operateri protivvazdušne odbrane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da Kijev koristi tragediju da potakne učešće ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog na samitu NATO-a u SAD. On je ukazao na obrazac incidenata visokog profila, sličnih bombaškom napadu u Okhmatdetu, koji su se dogodili prije sastanaka Zelenskog s visokim stranim zvaničnicima.

“Klika Zelenskog zanemaruje živote ukrajinske djece koje dovodi u opasnost”, rekao je SVR. Navodi se niz “krvavih provokacija” tokom sukoba, dodajući da nakon njih “malo ljudi u svijetu vjeruje da je Moskva ‘podmukla”, a Kijev ‘nevin’.

Zelenski će otputovati u SAD kako bi se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom i dvojicom predsjedničkih kandidata za novembarske izbore – potpredsjednicom Kamalom Harris i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. On namjerava s njima podijeliti svoj takozvani “plan pobjede”, mapu puta u četiri tačke za koju vjeruje da će omogućiti Ukrajini da okonča sukob s Rusijom pod vlastitim uslovima. Smatra se da su stalna američka vojna podrška i dozvola za izvođenje napada duboko unutar Rusije zapadnim oružjem ključni za njegov plan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva sve takve napade smatrati direktnom agresijom članica NATO-a i reagovati će u skladu s tim. Moskva smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 dan prije

Bullshit

denis penis
1 dan prije

daj mi pušku i dozvolu za ubijanje

denis penis
1 dan prije

Zelenski nasnuo na poljsku delegaciju: ‘Dajte mi više oružja i obarajte ruske projektile’……dajte se tucite da bih ja pobijedio..to je njegov “plan pobjede” …….tuđim po plotu udarat

tihobl
1 dan prije

Markale su upalile pa racuna da ce i ovo njegovo i da ruse NATO bombardovati i tomahavciti.

Max
1 dan prije

Ni prvi ni zadnji pokušaj.

Subaru avatar
1 dan prije

Bit će lažnjak da zarati stvorova vojska sa Rusijom.

tihobl
1 dan prije

Poljaci su proljetos najavili obuciti i opremiti brigadu od izbjeglica. Juce su priznali da od toga nema nista, nemaju ljudstva.
Nije im jasno – stalno su po EU proukrajinske demonstracije, onoliki ulicama marsiraju noseci plavo-zute zastave, a niko nece pusku u ruke.

1 dan prije

Lol , nije valjda da misle da to još može proći !? Koji fliperi..

tihobl
1 dan prije

Grad Ukrajinsk oslobodili rusi do kraja.
Kad oslobode i selo Mala Ukrajinka doci ce do sloma nacistickih armija.
Ja ocekujem da ce Mala Ukrajinka pasti do zime.

Zar ne
1 dan prije

Jel to ista sluzba koja je izvalila da srbija dobija rafale uz uvijet da 27 MiG ova 29 salje ukajini !!??

Protiv Sistema
1 dan prije

Nacisti u ukrajini i nelegitimni predsjednik su totalno prolupali. Majko moja uništili su jedan narod i državu – samo da to zlo ostane u karanteni zvanoj ukrajina

gigi pinna
17 sati prije

Kako niste predvidjeli napad iz Latvije na ogromno skladište Iskander i balističkih raketa? Pravit ćete se da je napad došao iz Ukrajine, jer bi inače morali eskalirati?

Nesko
14 sati prije

Nacista je skroz siso sa uma. Prvo Rusija nije Srbija, tako da je nemozes nikako kazniti, kao što mogu malim državama činiti, sta im je volja. On na sve načine želi uvući NATO u direktnu konfrontaciju sa Rusijom. Možda će mu i uspeti da dobije projektile dugog dometa i šta će učiniti. Pogodice u dubini neku zgradu ili već pobiti nešto Rusa i time izazvati ruski bes. Onda će ovi zaista sravniti nešto u Ukrajini sa zemljom,a verovatno Možda upotrebe čak i prvu takticku. Mada ne mislim da će toliko daleko otići, ali Rusi bi onda mogli početi smanjivati sa zemljom NATO baze u okruženju, po bliskom istoku, a možda čak i neku u Rumuniji,Poljskoj pa čak i Ramstajn u Nemačkoj. Pa ako i to ne umiri naciste, onda podići ulog i recimo taktickom NUK sravniti neki veći grad na zapadu naći Ukrajine, Jer tamo nema Rusa, pa se može… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI