Ukrajina traži od Meksika da uhiti Putina

Vladimir Putin
23 komentara

Ruski je predsjednik navodno pozvan na inauguraciju novog čelnika sjevernoameričke zemlje u listopadu

Ukrajina je pozvala Meksiko da uhiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako posjeti zemlju na inauguraciji novog čelnika. Sjevernoamerička država je navodno pozvala Putina da prisustvuje ceremoniji u listopadu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je tjeralicu za ruskim čelnikom 2023. u vezi sa sukobom u Ukrajini. Meksiko priznaje nadležnost tijela sa sjedištem u Haagu.

U priopćenju na društvenim mrežama u srijedu, Veleposlanstvo Ukrajine u Meksiku reklo je kako je “uvjereno” da će vlada te zemlje postupiti u skladu s nalogom ICC-a i “predati osumnjičenika” “sudskom tijelu” Ujedinjenih naroda, naizgled misleći Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

Novine Izvestia izvijestile su u srijedu da je Meksiko pozvao Putina na inauguraciju novoizabrane predsjednice Claudie Sheinbaum 1. listopada. Putin će odlučiti hoće li prisustvovati ili će umjesto toga poslati dužnosnika visokog profila da ga predstavlja, reklo je meksičko veleposlanstvo u Rusiji za publikaciju.

Veleposlanstvo Rusije u Meksiku potvrdilo je da je primilo poziv, navodi Izvestija.

ICC je poduzeo više koraka protiv Rusije od izbijanja sukoba u Ukrajini, izdajući naloge za uhićenje njezinih dužnosnika obrane i vojnih zapovjednika. Putin je optužen za “nezakonito deportiranje” ukrajinske djece u Rusiju. Kijev je pozdravio presude ICC-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u to vrijeme da je uhidbeni nalog za Putinom za Rusiju “pravno ništavan i nevažeći” jer Moskva ne priznaje nadležnost međunarodnog tijela. Vijeće sigurnosti također je opisalo nalog za uhićenje ICC-a za najvišeg ruskog sigurnosnog dužnosnika Sergeja Šojgua kao “element hibridnog ratovanja Zapada”.

Claudia Sheinbaum, kandidatkinja vladajuće stranke Morena, pobijedila je na predsjedničkim izborima 2. lipnja. Putin je čestitao Sheinbaum na pobjedi, istaknuvši da je Meksiko tradicionalno prijatelj i partner Rusije. Također je izrazio nadu da će se suradnja između dviju zemalja dalje razvijati tijekom Sheinbaumovog šestogodišnjeg mandata.

Sadašnji predsjednik te sjevernoameričke države Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da će Meksiko ostati neutralan u odnosu na ukrajinski sukob. Također je kritizirao susjedni SAD zbog pružanja pomoći Kijevu, te nije podržao međunarodne sankcije protiv Rusije. Izvestija je citirala stručnjake koji kažu da se pristup Meksika neće promijeniti pod njegovim novim vodstvom.

HapšenjaMeksikoPutinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

A ja od Njemačke Claudiju Schiffer.

Zvone
1 mjesec prije

Bolje bi bilo da ga ne uhvate jer ako dođe neko drugi na vlast umjesto Putina onda rusi neće više raditi sa zapadom u rukavicama.

hiber
1 mjesec prije

Ima Putin vaznijih problema od putovanja s obzirom da je zavrsio kurvin pir. Ukrainci slobodno koriste HIMARse i ostalu zapadnu tehniku duboko u ruskoj pozadini.

Dawor
1 mjesec prije

Preglup si Vladimiroviču
Stvarno si razočarao
Glumio “Alfa-mužjaka” umjesto da Janukoviču pomogne spriječiti prokleti “majdan”

Subaru avatar
1 mjesec prije

Šainbaum, prava meksikanka nema šta, zove brata Nosferatua buahahaha…….

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Sumnjam da će Putin toliko rizikovati, a za revanš bi mogao Meksiku dati sličan zahtjev za hapšenje ukrajinskih političara, pa da vidimo tko će završiti iza rešetaka.

Zagreb
1 mjesec prije

Kao prvo VVPutine nece letjeti u Mexico zato jer bi mu Amerikanci srusili avion iznad atlantskog oceana.

Josip
1 mjesec prije

A u pizdu materinu s glupim Ukrajincima, mis trazi da se uhiti macka. Zasto Rusi do sada jos nisu konknuli Zelenskog koji im lajfa i prosjaci po cijelom svijetu? Ili ga dali uhititi za zlocine koje je radio po Ukrajini prije nego li je Rusima dopizdio?

Karma
1 mjesec prije

Ukro Bandera kukasti

opetlazes
29 dana prije

Nece svoj na svoga, bez brige.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI