Ukrajina upozorava Bjelorusiju da povuče svoju vojsku sa granice

Bjeloruska vojska
12 komentara

Bjelorusija je prikupila veliki broj vojnika na granici, saopćilo je u nedjelju ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući Minsk da ne pravi “tragične greške”.

Pozivajući se na obavještajne izvještaje, ministarstvo je saopštilo da Oružane snage Bjelorusije “koncentrišu značajan broj osoblja”, uključujući tenkove i artiljeriju, u Gomelskoj oblasti “pod maskom vježbi”.

“Zabilježeno je i prisustvo plaćenika bivšeg Vagnerovog PMC-a”, navodi se u saopštenju ministarstva na svojoj web stranici. Dalje se tvrdi da održavanje vežbi u blizini nuklearne elektrane Černobil „predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine i globalnoj bezbednosti uopšte“.

Ministarstvo je upozorilo Minsk “da ne pravi tragične greške” i pozvalo susjednu zemlju da “prestane s neprijateljskim akcijama i povuče snage s ukrajinske državne granice na udaljenost veću od dometa gađanja bjeloruskih sistema”.

“Ukrajina nikada nije preduzela i neće preduzeti nikakve neprijateljske akcije protiv bjeloruskog naroda”, tvrdi ministarstvo, naglašavajući da Ukrajina zadržava pravo da se brani u slučaju napada. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije je optužio Kijev za opasno vojno nagomilavanje, tvrdeći da je Kijev okupio više od 120.000 vojnika na svojoj sjevernoj granici. “Kada smo vidjeli njihovu agresivnu politiku, rasporedili smo naše trupe u određena područja blizu naše granice”, rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku radionicu VGTRK ovog mjeseca. “Bio sam primoran da rasporedim skoro trećinu [bjeloruske] vojske da pojačam postojeće snage.” On je dodao da su trupe spremne da brane Bjelorusiju ako izbije rat.

Početkom avgusta Lukašenko je rekao da su snage protivvazdušne odbrane oborile nekoliko “dronova za napad” koji su poleteli u Ukrajini i narušili vazdušni prostor Belorusije.

Minsk je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se vrate za pregovarački sto, upozoravajući da bi nastavak borbi mogao dovesti do “eskalacije koja bi rezultirala uništenjem Ukrajine”. Bjelorusija ima odbrambeni pakt sa Rusijom i na njenoj teritoriji je stacionirano rusko nuklearno oružje.

Ukrajina je 6. avgusta započela upad u rusku Kursku oblast, tvrdeći da namerava da uspostavi „tampon zonu“ na ruskom tlu. Moskva je odgovorila slanjem dodatnih snaga za odbijanje osvajača i organizovanjem evakuacije civila iz pogođenih područja. Predsjednik Vladimir Putin obavijestio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je Ukrajina “pokušala udariti” nuklearnu elektranu Kursk.

BjelorusijaLukašenkorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
21 dana prije

svašta oni zatjevaju

Darko
21 dana prije

O jebote što sebi ukrajinski majmuni dozvoljavaju. Vrijeme je da se i Bjelrusija aktivira i zatuče tu ukrajijnsku gamad.

Dokurčilomi
21 dana prije

Što bi smo onda mi Zelenskom trebali poručiti zbog drona u glavnom gradu?

Max
21 dana prije

Lukašenko je poduzeo obramnene mjere kako bi spriječio možebitni napad Ukrajine.

Grozozo
21 dana prije

Lukašenko se jedini na planeti nije povinovao globalističkoj plandemiji, a oni očekuju da se ovde povuče, ludog li sveta.

Subaru avatar
21 dana prije

Luki ispali ono što si dobio od Nosferatua pošto ta zdapi nesmije.

Herc
21 dana prije

Bjelorusija može sa svojom vojskom što hoće pa je normalno da čuvaju granice ,kako su sve vojske čuvale pa ne bi uljezi ,te razni doktori i inžinjeri sa čakijama prelazili kako im se ćefne
Stoj.stoj pucaću i pucam tako je bilo nekad dok nije zavladala kvazi demokratijaipederluk

Protiv Sistema
21 dana prije

Brko jedan od posljednjih pravih lidera i ljudi koji brine o narodu i državi. Brko na podguzne muhe kao ukrajina ne obraća pažnju.

Za mir
20 dana prije

Možda se spremaju preko Bjelorusije ući u Rusiju, jer sjeverno i južno od Kurske oblasti više ne prolazi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI