Ukrajinci igraju igrice o pregovorima

Sergej Lavrov
12 komentara

Rusija ne obraća mnogo pažnje na tvrdnje Kijeva da je spreman za mirovne pregovore, jer je poznato da po tom pitanju promijene mišljenje, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Obraćajući se novinarima u Vientianeu u Laosu, gdje prisustvuje samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Lavrov je zamoljen da prokomentariše nedavne izjave visokih ukrajinskih zvaničnika, uključujući Vladimira Zelenskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebu, o otvorenosti prema angažman sa Rusijom.

Zelenski je ranije ovog mjeseca signalizirao da želi okončati sukob “što je prije moguće” i da je spreman razgovarati s Rusijom bez obzira na to ko je na čelu zemlje. Ovo je u suprotnosti s predsjedničkim dekretom koji je Zelenski potpisao u jesen 2022., a kojim su zabranili svi razgovori sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi. On je uveo zabranu nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

U međuvremenu, Kuleba je ranije ove sedmice nakon retkog sastanka sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem insistirao na tome da niko ne može natjerati Kijev na pregovore. Komentarišući Kulebin komentar, Lavrov je rekao da “ovo nije prvi put da to govori, a ponekad je govorio i potpuno suprotno”. Ministar je priznao da ih “ne slušam, da budem iskren”, misleći i na Kulebu i na Zelenskog.

Lavrov je dodao da ga je Vang Ji informisao o razgovorima sa Kulebom. “Vjerujemo da pozicija Kine ostaje nepromijenjena… a to je fokusiranje na korijenske uzroke sukoba”, rekao je on.

Ukrajina od 2022. promovira svoju ‘formulu mira’ koja zahtijeva da Rusija povuče svoje trupe sa svih teritorija za koje Kijev tvrdi da su svoje. Moskva je to odbacila kao slijepu ulicu i odvojenu od stvarnosti.

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da je Rusija otvorena za razgovore s Ukrajinom, ali mnoga pitanja – uključujući legitimitet Vladimira Zelenskog kao šefa države i uplitanje Zapada – moraju biti riješena da bi bilo kakav suštinski razgovor započeo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da je Moskva spremna odmah otvoriti mirovne pregovore s Ukrajinom nakon što povuče trupe iz Donbasa i dva druga bivša regiona i obaveže se na neutralni status, odbacujući ambicije da se pridruži NATO-u. Moskva tradicionalno gleda na širenje bloka predvođenog SAD-om kao na egzistencijalnu prijetnju, nazivajući želju Kijeva za članstvom jednim od ključnih razloga za sukob.

Larovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Odugovlače i lažu.

tihobl
1 mjesec prije

17 маринаца УАФ се предало на острвима у делти реке Дњепар због чињенице да нису имали воде и где да се повуку. Један од украјинских војника рекао је да су морали да пију из мочваре.

„Команда ме је напустила, рекли су да ће ме одвести, али ме никада нису одвели“, додао је затвореник.

1 mjesec prije

A gdje su f16?

anik
1 mjesec prije

Sa Rusijom ne žele pregovarati. I Lavrov to zna. Zapad žele samo kapitulaciju rusa.

nastran
1 mjesec prije

MA..MULJAŽA OPET

Ico
1 mjesec prije

Kuleba je ratni profiter, pa mu odgovara da Ukrajinci što duže ginu na frontu. Kupio je vilu na Floridi, tik do vile Jeljcinovog minustra vanjskih poslova Kozirjeva.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Lavi ne rise kvake šesterokrake, što tvoj brat varan nije napravio nuks pustinju ko tampon zonu od hazarije cvaj, ne smije, mora dati drugoj stvorovoj čerki miljenici prednost u svemu.

Red Dog
1 mjesec prije

Je.
Kad je gusto hoce pregovore. Inace, smrtna kazna za svaku pomisao o pregovorima.
Rusi su naseli prosli put, pa su se povukli sa severa u znak dobre volje. Ovog puta ne ide vise.
Mogu oni „pregovarati“ jos godinu-dve, dok ne popune skladista i redove, pa onda ponovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI