Ukrajinci se moraju pripremiti za “tešku zimu” – ministar

Drva za ogrjev
14 komentara

Nadolazeći hladni mjeseci bit će izazovniji nego što su bili prošle godine, upozorio je nositelj državnog energetskog portfelja

Građani Ukrajine moraju se pripremiti za zimu s kojom će biti teže nositi se nego prošle godine, upozorio je u subotu ministar energetike te zemlje German Galuščenko u televizijskoj izjavi.

Prema Galushchenku, postoje planovi za obnovu i izgradnju dodatnih objekata za proizvodnju energije i uspostavu decentraliziranog sustava opskrbe energijom za stanovništvo. Međutim, sugerirao je da bi to moglo biti premalo, prekasno, ističući da su ruski zračni napadi imali značajan utjecaj na ukrajinsku energetsku mrežu.

“Moramo se pripremiti za tešku zimu. Nažalost, doista će biti teži od prethodnog. Ipak, moramo pokušati uspostaviti autonomne sustave opskrbe energijom”, rekao je Galuščenko, dodajući da ćemo “s naše strane učiniti sve da to ne bude potrebno”.

Ranije ovog mjeseca, povjerenik EU za energetiku Kadri Simson rekao je za Financial Times da se procjenjuje da su energetski kapaciteti Ukrajine smanjeni za nevjerojatnih devet gigavata, ili polovicu električne energije potrebne za zimu.

“Na niskim zimskim temperaturama, neka mjesta u Ukrajini mogu jednostavno postati nepogodna za život”, napisao je Simson, navodeći da će “sljedeća zima vjerojatno testirati otpornost ukrajinskog naroda na način koji nije viđen na našem kontinentu od Drugog svjetskog rata.”

U lipnju je Vladimir Kudritsky, čelnik Ukrenerga, nacionalnog operatera elektroenergetske mreže, također upozorio da se očekuje pogoršanje proizvodnje električne energije u Ukrajini, dijelom zbog potrebnih radova na održavanju nuklearnih elektrana.

Upozorio je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije neće u potpunosti obnoviti do zime, navodeći da će hladni mjeseci biti “jako teški”.

“Ako sada imamo nestašice, potrošnja je obično 35% manja nego zimi, onda je očito da će zima donijeti još više problema vezanih uz pokrivanje deficita energije”, objasnio je Kudritsky.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ranije je izvijestio da je do 80% energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugljen i hidroelektrane, oštećeno ili uništeno usred sukoba s Rusijom. Zelensky je zatražio od zapadnih pristaša više sustava protuzračne obrane kako bi zaštitili nacionalnu energetsku infrastrukturu.

električna enargijaukrajinazima
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
22 dana prije

Putin- heroj a ne zločinac

Putinoljupci- sramota ljudskog roda

Max
22 dana prije

Nego što.

Koja
22 dana prije

Lepo je to neko nazvao “specijalna operacija”

R M
22 dana prije

Dolazi zima..duga i hladna…ima neka bese pesma. Posle ovako dugog i pretoplog leta i globalnog “zagravanja” mora da dodje i globalno zahladjenje….

hiber
22 dana prije

Ne ceka ni ruse bas laka zima. Dronovi ce im pounistavati svu dalekovodnu i trafo prijenosnu infrastrukturu, a ionako im je sve u komi. I do sada je jug Rusije zbog opskrbe Krima i Donbasa bio u redukcijama.

nastran
22 dana prije

pa, za sve su sposobni..vidimo da pobjeđuju..to im ne bi smio biti neki problem uz inteligentnog predsjednika?

Josip
22 dana prije

Jebat ce im sve zivo ove zime..

ime
21 dana prije

nije ni eu daleko od toga, evo anemični najavljuje “malo” povečanje cijena.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI