Ukrajinska kontraofanziva je ‘samoubilačka’

Ukrajinska vojska
3 komentara

Hiljade ukrajinskih vojnika se šalju u smrt u “samoubilačkoj” kontraofanzivi koju Kijev koristi da zadrži zapadne dobrotvore u svojim ogromnim programima pomoći, tvrdi najviši ruski diplomata u Ujedinjenim nacijama.

“Kijev šalje vojnike na klanje samo kako bi uspješno izvijestio zapadne partnere kako Ukrajina može pobijediti Rusiju”, rekao  je Vasilij Nebenzja , stalni predstavnik Moskve pri Ujedinjenim nacijama, u petak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Dodao je da je kontraofanziva toliko uzaludna da je u ukrajinskom društvu poznata kao „zaporoški mlin za meso“ .

Kampanja, koja je počela ranije ovog mjeseca, već je koštala ukrajinske snage desetine hiljada žrtava i stotine oklopnih vozila koje je isporučio Zapad, prema ruskoj misiji UN-a. Zapadni mediji sugeriraju da će apetit zapadnih vlada da pošalju više pomoći Kijevu barem dijelom ovisiti o ishodu dugo odgađane kontraofanzive.

Čak i ako ukrajinski pristalice nastave da isporučuju oružje kako bi olakšali njihov zastupnički rat protiv Rusije, Kijev nema beskrajne zalihe trupa koje bi mogao da pošalje u bitku, rekao je predsednik Rusije Vladimir u četvrtak. „Čini se da su zapadni saveznici Ukrajine zaista spremni da vode rat do poslednjeg Ukrajinca“, dodao je on.

Nebenzjin najviši zamjenik u UN-u Dmitrij Poljanski upozorio je u petak da bi režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog mogao izvesti napad lažnom zastavom na nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP) kako bi pokrenuo direktnu intervenciju NATO-a u sukobu. On i njegovi slijepi rusofobni sponzori mogu lako žrtvovati cijelu Evropu, rekao je Polyanskiy na Twitteru. “Nemojte reći da vas nismo upozorili.”

Nebenzya je pozvao zapadne vlade da blokiraju Kijev da organizira takvu operaciju.

SAD su se u petak pridružile Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Albaniji u izdavanju zajedničkog saopštenja u kojem zahtijevaju od UN-a da istraže navodnu rusku upotrebu iranskih bespilotnih letjelica u Ukrajini. Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. zabranjuje prijenos takvog oružja iz Irana.

Ruski zvaničnici su više puta negirali navode o korištenju ukrajinskih dronova. “Mi to kategorički odbijamo”, rekao je Nebenzja novinarima u petak. “Ovo su neosnovane optužbe i očigledni pokušaji da se namjerno obmane međunarodna zajednica.”

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
1 godina prije

Ovako, kad čitam, nekako mi izgledate kao glasnik Ministarstva ruskih specijalnih vojnih operacija. Čak se i Putinu obračate nekako prisno. Rečenica “predsjednik Rusije Vladimir”, bez prezimena vise djeluje kao bilten LGBTQ, ili je Mišo možda Šojgu.🤣🤣🤣

tatamata
1 godina prije

evo nam sendvicara opet .nikako da nauce

Max
1 godina prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI