Ukrajinska sigurnosna služba tvrdi da je osujetila ‘pokušaj državnog udara’

SBU uhapsio osumnjicenog za pokusaj drzavnog udara
14 komentara

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) tvrdi da je pritvorila grupu osumnjičenih koji su navodno planirali izazvati nemire i izvršiti državni udar u Kijevu.

Neodređeni broj “provokatora” planirao je organizirati nerede u ukrajinskoj prijestolnici nakon Dana ustava 28. juna, navela je agencija, koja je nasljednica sovjetskog KGB-a u Kijevu, u saopštenju na Telegramu u ponedjeljak.

Prema SBU-u, pokušaj državnog udara bio je zakazan za nedjelju pod krinkom takozvanog ‘veča’, narodne skupštine, u centru Kijeva. Organizatori su navodno planirali objaviti smjenu trenutnog vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine, a zatim pokušati zauzeti zgradu parlamenta i blokirati rad Vrhovne Rade, dodaje se.

Ukrajinski i strani mediji, koje SBU nije imenovao, trebali su distribuirati informacije o nemirima u Kijevu, navodi se u saopštenju. Kroz ove akcije, osumnjičeni su “nadali se da će narušiti društvenu i političku situaciju unutar naše države, što bi išlo u korist Rusiji,” tvrdi SBU. Grupu je navodno predvodio “sufinansijer jedne nevladine organizacije, koja je poznata po svojim anti-ukrajinskim akcijama od 2015. godine.” Prema agenciji, neimenovana osoba imala je saučesnike iz Kijeva, Dnjepropetrovska (poznatog kao Dnjepar u Ukrajini) i drugih dijelova Ukrajine.

Tokom pretresa na imanjima povezanima s osumnjičenima zaplijenjeno je oružje, municija, računari i komunikacijski uređaji, navodi se. Pritvoreni su optuženi za poduzimanje radnji i pozive usmjerene na nasilno rušenje ustavnog poretka ili preuzimanje vlasti, navodi SBU. Prekršaj nosi kaznu do deset godina zatvora uz konfiskaciju imovine, dodaje se.

Mandat Vladimira Zelenskog kao predsjednika Ukrajine službeno je završio 20. maja nakon što je odlučio otkazati izbore, pozivajući se na ratno stanje uvedeno zbog sukoba s Moskvom.

Državni udarukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
2 dana prije

Što soješ to i ženješ . Mogao bi se Majdan ponoviti , ali ovaj put kako bi smijenili Zelenskog .

tihobl
2 dana prije

Vec sam pisao o ovome i prenio sta kaze rezident.
Penzioneri su pokusali da naprave demonstracije u Kijevu protiv samozvanog predsjenika i sve gorih uslova zivota. SBU ih je pokupio i odveo u nepoznatom pravcu, kao sto je uradio i sa svim novinarima u poslednje dvije godine koji su kritikovali Zelenskog.

Kad iz Brisela kazu da se u Ukrajini brani demokratija i evropske vrijednosti zapitajte se sta to znaci.

onaj najglu...Dalton
2 dana prije

Počeli smo užasno a onda smo naglo popustili. – rekao je jedan osumnjičeni…

P.S.
Na Maldivima je uhićen ministar okoliša, klimatskih promjena i energije zbog “crne magije” protiv predsjednika…
“Zaboravila sam umočiti nož u pijetlovu krv”, rekla je angažirana lokalna vještica.
Objašnjavajući zašto je ritual odsijecanja glave i nogu kolačića u obliku predsjednika pošao krivo…

Dokurčilomi
2 dana prije

UPS. Rušenje ustavnog poretka koji je zasjeo na vlast zahvaljujući naoružanim teroristima.

Josip
2 dana prije

Bio bi to spas za Ukrajinu..

Lucija, prva
2 dana prije

“PO FINANCIJSKIM poslovnim izvješćima za 2023. godinu koje je objavila Financijska agencija (FINA), Fortenova grupa najveći je gubitaš među tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj. Naime, oni su prošle godine zabilježili gubitak od čak 443 milijuna eura.

Zanimljivo je i kako se među 22 tvrtke s najvećim minusima nalaze i 4 tvrtke u vlasništvu Mate Rimca – Rimac Technology, Bugatti Rimac, Rimac Group i Project 3 Mobility, koje zajednički imaju više od 100 milijuna eura gubitka.”

??? Po’vatati Borgovce odma’.

Viđe Rimca… 😄😄 A robotaxiji eno na veliko…

Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

Da li je to bio “pokušaj državnog udara” ili pokušaj udara na umreženu mafiju?

Max
2 dana prije

ili osujetilo pokušaj spašavanja države.

tihobl
2 dana prije

Билт: Украјинска избегличка влада имаће седиште у Варшави

Biti-ili-ne-biti
2 dana prije

U Ukrajini postoje fabrike beba, i Ukrajinke su prisiljene rađati bebe kako bi ih predale Švajcarskoj biotehnološkoj firmi. Primer je klinika „BiotexCom” u Kijevu, gdje možete kupiti dete za 43.000 dolara. Jedna je od 20 ustanova te vrste u Kijevu. Neke su žene prisiljene roditi tri bebe za redom. Na sajtu klinike možete vidjeti da se BEBE nude LGBTQ osobama itd. i svima ostalima, bez pitanja. Starija deca također se uzimaju iz sirotišta i sa ulica širom Ukrajine i prodaju po prosečnoj ceni od 150.000 dolara. Budući da je više od 700.000 ukrajinske dece nestalo od početka rata, to znači da bi gangsteri u Ukrajini, da su sva deca prodata, zaradili 105 milijardi dolara od njihove prodaje. Rusi procjenjuju da kriminalni Ukrajinski režim od prodaje organa zarađuje dve milijarde dolara godišnje. Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji dopušta vađenje organa, bez pristanka vlasnika organa. “Organi se uzimaju ne samo od… Čitaj više »

Hogar strasni
2 dana prije

Ukra je vec GMO zombie uzas. Rusi su im blagoslov

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI