Ukrajinska zastupnica tvrdi da je F-16 oborio Patriot

Izbugljeni ukrajinski pilot
181 komentar

Zastupnica vjeruje da vojska možda skriva pravi uzrok incidenta

Ukrajinska zastupnica Mariana Bezuglaya optužila je vojsku da pokušava umanjiti značaj gubitka borbenog zrakoplova F-16 koji je isporučio zapad, rekavši da je možda uništen prijateljskom vatrom.

Kijev je potvrdio gubitak F-16 zajedno s pilotom, ne otkrivajući uzrok.

“Prema mojim informacijama, F-16 kojim je pilotirao Aleksey ‘Moonfish’ Mes pogođen je protuzračnim raketnim sustavom Patriot zbog nekoordinacije između jedinica”, napisala je Bezuglaya na Telegramu, napominjući da sva dosadašnja službena izvješća inzistiraju na tome da je on samo “ izgubio kontrolu.”

“Rat je rat, takve epizode su moguće. Ali kultura laži… dovodi do sustava upravljanja vojnim odlukama koji se ne poboljšava na temelju istinite, dosljedno prikupljene analitike, nego se pogoršava i čak urušava, kao što se vidi u smjeru Pokrovska,” dodala je, govoreći o nedavnom napredovanju Rusije prema Donbassu gradu Pokrovsk.

Prema glavnom stožeru Ukrajine, incident s borbenim avionom dogodio se kada su F-16 raspoređeni “zajedno s jedinicama protuzračnih raketnih snaga” kako bi odbili koordinirani ruski napad ranije ovog tjedna. U nekom trenutku “komunikacija s jednom od letjelica je izgubljena” prije nego što je potvrđeno da se “srušila”.

Ministarstvo obrane u Kijevu osnovalo je posebno povjerenstvo za istragu incidenta.

Izvor unutar ukrajinskih zračnih snaga rekao je za Glas Amerike da potencijalni uzroci koji se ispituju uključuju pogrešku pilota, tehnički kvar i “prijateljsku vatru” ukrajinske protuzračne obrane. Drugi izvor rekao je za CNN da ukrajinske obrambene snage ne vjeruju da je uzrok greška pilota.

Rusija je u ponedjeljak izvela “masivni napad visoke preciznosti” koristeći oružje dugog dometa iz zraka i mora i bespilotne letjelice, gađajući energetska postrojenja ključna za ukrajinski obrambeni industrijski kompleks, kao i nekoliko zračnih luka u kojima se skladišti streljivo sa Zapada, prema navodima ministarstvo obrane.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo tvrdilo je da je pali pilot Aleksej Mes, s pozivnim znakom ‘Moonfish’, koji je bio jedan od rijetkih obučenih na Zapadu za letenje F-16, uspio oboriti “tri krstareće rakete i jednu udarnu bespilotnu letjelicu”. Zračne snage također su šutjele o uzroku incidenta.

Na pitanje postoji li “ikakva šansa da je ovaj F-16 oboren prijateljskom vatrom jedne od ukrajinskih raketa Patriot”, zamjenica tajnice za tisak Pentagona Sabrina Singh odgovorila je: “To bi doista bilo nešto što bi Ukrajinci trebali riješiti.”

“Od Sjedinjenih Država nije zatraženo sudjelovanje u bilo kakvoj istrazi o ovom incidentu”, dodala je Singh. “Dakle, u smislu je li ovaj pilot ubijen kao rezultat prijateljske vatre, jednostavno ne mogu govoriti o tome.”

Bezuglaya je članica stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog i obnaša funkciju zamjenice predsjednika parlamentarnog pododbora za nacionalnu sigurnost. Njezino opetovano kritiziranje visokih vojnih dužnosnika donijelo joj je mjesto na ozloglašenoj ukrajinskoj web stranici Mirotvorets, koja se često naziva “popisom za ubijanje”.

F-16incidentPatriotukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
181 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
17 dana prije

Eto kakvi su rusi – umjesto da posadi patriota posalju 15 miliona rublji za oboreni F-16 oni im posalju Kindzal koji daleko vise vrijedi. Ruska velikodusnost.

Warrior
17 dana prije

Želio bi samo čestitati i ponuditi punu podršku svakome tko je pročitao cijeli ovaj članak.samo hrabro naprijed!🤪

Гавран
17 dana prije

Poznato je da je da u drugom raketnom napadu, ukr. odbrana nije oglasila uzbunu.
Ruski izvori kažu da je avion sa pilotom uništen na pisti.

Гавран
17 dana prije

Van teme:
Платформа највећег израелског гасног поља Левијатан гори у Средоземном мору.

Baraba
17 dana prije

Hajde da je tako, ali čitam da su još dva od ukupnih šest nestala

Moje Ime AD 1995
17 dana prije

R.I.P. Aleksey.

F-16 avioni koji su prebačeni Ukrajini ranjivi su na ruske protivzračne sisteme, a ukrajinski piloti nemaju dovoljno iskustva u upravljanju ovim lovcima, napisao je The Wall Street Journal.

P.S. Nisu trenirali izbjegavanje Patriot raketa!

tatamata
17 dana prije

Eto sta se desi kad dades Djuri profesoru da puca iz patriota

DEDA
17 dana prije

Čuda su za budale.

Zorule
17 dana prije

Da li ona Ruska nagrada za prvo obaranje F16 vrijedi i za posadu Patriota?

Kurcina
17 dana prije

To uopste nije moguce, jer patriot prepoznaje americke avijone, i sa patriotom nemozes srusiti americki (savaznicki) avijon.
Pa bas zbog toga je Erdogan kupijo S400 od Rusa, posle onog puca.

Leti kokoš,letiš i ti.Za kokoš znase, a šta ćeš ti
17 dana prije

Garant’ mu mrski Rusi “podmazali” kočnice.
Pozdravi BaMderu.

Josip
17 dana prije

A oprostite im, nisu zni da je nevidljiv :):):)

Shumadinac
17 dana prije

Ma spustio se nisko pa ga neki Rus omlatio lopatom.

avnoj
17 dana prije

Ukratko – rusko oruzje je bolje nego zapadno i superiornije od americkog.

JoeP
17 dana prije

Ovo je izvrsna tema za sveopću zajebanciju čin se osin vijesti o padu F16 počinje gatat ka u fundaču crne kave pa ovo je reka ovi, ono je reka oni, ovo piše ovde, ono poše onde 🙂 Osnovana je komisija za istragu i sad svi tribaju pustit ukrajinske institucije da rade svoj posal, di ćeš luđe zajebancije 🙂 Pa zašto sad nebi ovde i svi komentatori koji imaju call sign bili one man institucije i prdili šta oće pa tako mogu i ja prnit pa opalit moju teoriju kako je avion ima sudar sa ruskon roketon koja nije uspila doć do uploadironoga cilja, a da Rusi, Ameri i riba Misečarka nemaju pojma šta se dogodilo 🙂 Da bi se okladit da se već sad modelira spomenik ribi Misečarki, jerbo kad ga je ovde Boško Buha, koji je goloruk juriša na tenkove i bunkere ima, zašto ga i ovi Aleksej Mes… Čitaj više »

Zeljko
17 dana prije

Kako bi bilo lijepo kada bi se komentatori portala našli, na suprotnim stranama, na bojišnici, bilo bi fer i pošteno a ne ovako preko “tipkovnice”!

Ivana Podravec
17 dana prije

Pa nije im prvi put ! Već su tako pogodili helikopter u kom je bio ministar obrane sa suradnicima i sve ih usmrtili , stambene zgrade … Lijepo je što žele i dobiju zapadnu tehnologiju , ali ne znaju njom rukovati kako treba i dolazi do gadnih propusta u kojima stradaju ljudi , tj.Ukrajinci .

eks
17 dana prije

Crni “biser” . Kijev ne plaća troškove sahrane za poginule u Kurskoj oblasti. Ukrajinka se žali da je njen sin poginuo u Kurskoj oblasti, a vlast odbija njen zahtev za odštetu . Obrazloženje je : Nije umro u Ukrajini .

Max
17 dana prije

Teška kompromitacija.

Max
17 dana prije

Gamad me danas tuširala pod otvorenim prozoron jer su sutra prezauzeti, sve me boli od njihovog postupanja. Leglo im j… rodioubilačko!

Zagreb
17 dana prije

Dekandencija ili Napredak u NATO drzavi koja je puna mrznje naspram Rusije
Norveska princeza ce u subotu ozeniti Amerikanca [ crnca ] koji je po zanimanju Shaman ili Witch Doctor, na hrvatski ne znam kako se prevodi.
Najstariji sin norveskog kralja je optuzen za obiteljsko nasilje i optuzen je za uzimanje co-ca-in…
Ovakve reportaze cete naci samo u zapadnim novinama.
Ruske novine bi se mogle tome nasladjivati pa o tom pisati ali oni to ne radu !!!

Zato zapadne novine znaju i te kako praviti i izmisljati bez ikakvog dokaza negativne vijesti o Rusiji i znacajnim Rusima.

tihobl
17 dana prije

The Economist:
Украјинска офанзива код Курска је у застоју, а главни задатак Кијева – да скрене руске трупе од Покровска – није успео.

„Сателитски снимци који приказују руска утврђења дају највидљивију потврду стабилизације фронта“

Аналитичари говоре о појави великих руских утврђења на истоку и западу региона, која се налазе на само 16 км од наводних украјинских положаја.

Публикација напомиње да је темпо изградње ових утврђења сличан онима који су забележени у јужној Украјини почетком 2023. године. Касније се украјинска офанзива срушила на овим линијa мa одбране.

To je ono sto sam vec pisao – uz granicu kod Sudzi nisko je tlo i tovovi se brzo napune vodom pa zato nije gradjena linija surovikina. Kako se ulazi u dubinu ide se na vise. Tu se gradi linija odbrane, a ukrope ce pustiti da drze mocvarno tlo kao u Krinkiju (a znamo kako je ta avantura prosla).

sand
17 dana prije

Jedan manje LOL
Koliko ih je jos ostalo?

tihobl
17 dana prije

Paladin vs. Lancet – 77:77.

Rezultat je izjednacen.

Sad je primjetan ne samo nedostatak granata vec i nedostatak atriljerije. O tome pise vecina ukrajinskih izvora. Rusi su polako sistematski unistavali nato artiljeriju i sad se vec osjeti nedostatak. Atlantisti su se sprdali sa sporim ruskim napredovanjem ne shvatajuci da rusima kvadrati nisu vazni vec brojevi unistene tehnike i ljudstva neprijatelja.

tihobl
17 dana prije

Сирски наводи да су од јутрос „сви напади одбијени, непријатељ није имао успеха“.
Оружане снаге Украјине у региону Курск напредовале су 2 км за један дан, преузимајући контролу над још 5 квадратних км, рекао је главнокомандујући Сирски на састанку Штаба Врховног главнокомандујућег.

Ако Зеленски верује у такве извештаје, онда је ситуација за Покровски фронт потпуно тужна…

ресидент_уа

Jure
17 dana prije

Putin odlazi u posjetu u Mongoliju a Mongolija suradjiva to jest je clan ICC u Haagu.
Hoce li mongolske vlasti uhapsiti Putina na zahtijev tog suda koji sluzi za promicanje anglosaksonskih interesa samo?

hiber
17 dana prije

Moguće ali malo vjerojatno. Sustav Patriot je vjerojatno izuzetno dobro uvezan u PZO i savršeno razaznaje takve ciljeve. Prije se radi o dotrajalim zrakoplovima sa donjim usisnicima kojima smeta nečistoća i ostećene piste. Bilo je i boljih zrakoplova ali činjenica je da Ukrainci ratuju sa cvrsto sputanom drsnicom od strane Bidena. Ocigledno kršenje Budimpestanskog memoranduma. Čak bi bilo bolje da im Poljaci predaju sofisticiranih 10 MIG a Ameri im prioritetno isporuče 10 F35.

hiber
17 dana prije

Sve su to budalastine. Najnovija je da je 12 raubovanih hrvatskih Rafala od 1 milijarde, sofisticiranije od 12 novih srpskih od 2,7 milijarde. Međutim problem je sto ovi srpski zbog NATO HIMARSa nikada neće ni poletjeti, a pitanje je da li ce do tada zbog litija i nuklernog otpada uopće biti života u Srbiji. Luđaci, u svakom slučaju.

Jure
17 dana prije

Ben Caspit jedan od najpoznatijih novinara u tzv israelu koji najviše objavljuje u Ma’arivu kolumnu u kojoj optužuje Natanyahua da je kukavica i najslabija karika …. Piše da su Iranci od Assada preuzeli Sars tvornicu u kojoj se proizvodi kemijsko oružje. Isti piše da su Iranci sa svojim milicijama (Afgani, Pakistanci, Iračani, Jemenci, Sirijci i Libanonci) održali vježbe kojim simuliraju napad na okupirani Golan i da bi demonstracija trebala biti ako počne kopneni napada štakora na Libanon kako bi odmakli Hizbollah od granice. Piše da su Iranci sa svojim milicijama rutu snabdijevanja droge iz pravca Libanona i Sirije (gdje se Captagoni proizvode) prema Jordanu sada s tim istim uhodanim izvodjačima prebacivaju novce, eksploziv, protutenkovsko oružje na tzv zapadnu obalu. Piše da Iranci od zračne luke Damask više u bliskoj budućnosti neće kopnom prevoziti oružje prema drugim lokacijama u Siriji i posebno prema Libanonu nego su iskopali kilometarske tunele tako da… Čitaj više »

Гавран
17 dana prije

Tragično je gledati u fotku mladog, zdravog, i naočitog čoveka koga više nema. Tuuga!

Peglaona
17 dana prije

oborio je krstareću raketu tako da se zabio u nju

Zorule
17 dana prije

Mrcina od SU 34 uspio izbjeći 3 Patriot rakete, kompletan audio posade i 4 minute napetosti kakve Top Gun film ne može pružiti

YT => su34 vs patriot engagement

Su34 defeats patriot (simulacija na mapi)

Subaru avatar
17 dana prije

Opet varanski igrokaz, hebe mi se za te obmane……

Antee
17 dana prije

Kakav je ovo avion kad pane sam od sebe

kolo
17 dana prije

Neke zapadne novine pod imenom
AFP , bilo koji shit to znaci
ovako pisu

The former comedian won respect internationally and drew comparisons with Winston Churchill when he stayed in Kyiv in February 2022 …..

Kazu da je Zelenski dobio rispekt internacionalno…od koga i za koja djela?

Da je bio usporedjivan i jos uvijek, valjda , je usporedjivan s zadnjim engleskim imperijalistom i pijanicom W. Churchill, samo od koga?

Od zapadnih novina. LOL

I to priznanje i usporedba s W. Churchilom je dobio zato jer je stao u Kijevu u bunkeru…a onda su mu NATO vci ponudili sve blago ovog svijeta i slavu i utociste na zapadu ako ne prihvati mir.

Eto tako dva miliona ubijenih Ukrajinaca i mozda pola miliona Rusa da bi ljudi na zapadu poput hibera dr-kali na to.

Poglavica
17 dana prije

Hdz je istinska ljevica, neoliberalizam koji nam se postepeno šulja u živote, ko vidi vidi…
To su poglavari sve detaljno isplanirali, jer oni poznaju nas. Kako? Lipo jer smo mi oni, kolektiv. Di kud sta?
Zar dnevnim čitanjem i komentiranjem na ovom portalu…priželjkujemo kaos

Schwarze Hunderte
17 dana prije

Leteće kante ….

Fify
16 dana prije

Tako mladi pilot,bioj je pun života….

Biti-ili-ne-biti
16 dana prije

Ako su pilota ubili njegovi “Patrioti”, onda je to bilo klasično samoubojstvo iz zasjede!

hiber
16 dana prije

Smješno je uopće raspravljati o gubitku jednog F16. Cijena mu je 15 miliona dolara plafon. Rusiju je raketni napad toga dana stajao najmane 1,2 milijarde dolara.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI