Ukrajinski napad uništio ‘tajne’ mirovne pregovore – WaPo

Rusko-Ukrajinski sukob
25 komentara

Moskva i Kijev pregovarali su o moratoriju na udarnu energetsku infrastrukturu prije upada Kurska, izvijestio je list

Ukrajinski upad u rusku regiju Kursk izbacio je iz tračnica tajne razgovore između Moskve i Kijeva u kojima je posredovao Katar, a koji su mogli utrti put “djelomičnom prekidu vatre”, izvijestio je u subotu Washington Post, pozivajući se na izvore.

Neimenovani diplomat rekao je novinama da su obje strane namjeravale poslati izaslanstva u Dohu kako bi pregovarali o značajnom sporazumu koji bi zaustavio obostrano razarajuće udare na energetsku infrastrukturu. Međutim, kada su ukrajinske trupe prošlog tjedna pokrenule napad velikih razmjera na ruski teritorij, planirani razgovori dovedeni su u pitanje, navodi se u članku.

Prema jednom izvoru WaPo-a, ruski dužnosnici odgodili su sastanak, opisujući napad na regiju Kursk kao “eskalaciju”. Neimenovani diplomat je, međutim, tvrdio da Rusija “nije otkazala razgovore, rekli su da nam daju vremena”.

Razgovori o prekidu napada na infrastrukturi trajali su posljednja dva mjeseca, izvijestio je list, dodajući da se prije summita trebaju razraditi samo manji detalji sporazuma. Neki od onih koji su bili uključeni u rasprave čak su se navodno nadali da bi mogli otvoriti put širem sporazumu za okončanje sukoba.

Visoki dužnosnici u Kijevu, međutim, bili su skeptičniji prema pregovorima, procjenjujući njihove šanse za uspjeh na 20 posto ili manje, piše Washington Post. Nakon što je Rusija odlučila uzeti time-out, ukrajinsko izaslanstvo navodno je ipak htjelo ići u Dohu, no Katar je to odbio ne videći smisla u takvom formatu razgovora.

Post je primijetio da su ukrajinski dužnosnici sve više zabrinuti hoće li zemlja moći preživjeti zimu ako Rusija nastavi uništavati njezinu energetsku infrastrukturu. Kijev je u svibnju procijenio da je čak 50% energetskih kapaciteta Ukrajine isključeno.

“Imamo jednu priliku prebroditi ovu zimu, a to je ako Rusi ne pokrenu nove napade na mrežu”, rekao je izvor Washington Posta.

Međutim, ruski akademik sugerirao je da ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti raspoložen za sklapanje bilo kakvih dogovora s Kijevom nakon upada u Kursk. Ruski je čelnik rekao da su bilo kakvi mirovni pregovori s Ukrajinom nemogući sve dok ona provodi “neselektivne napade na civile… ili pokušava ugroziti objekte nuklearne energije”.

Posljednji put su Ukrajina i Rusija održale mirovne pregovore u Istanbulu u proljeće 2022. Iako su pregovori u početku napredovali, kasnije su propali, a Moskva je okrivila uplitanje tadašnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je navodno savjetovao Kijevu da se nastavi boriti . Johnson je odbacio optužbe.

mirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Toga više nema.

hiber
2 mjeseci prije

Tko je pregovarao? Biden u ulozi Saramuna i Putin kao nekromant? Svi ovakvi tekstovi dolaze od Demokrata, kao i tekstovi tipa :malo smo popili pa smo minirali Sjeverni tok”. Ukrainci su im malo poremetili planove, jer zbog Bidenove sarumanštine mogu izgubiti rat umjesto da traju do izbora u novembru, osim ako im Saruman ne dozvoli puno korištenje čarolija. U protivnom pobjeđuje narančasti čarobnjak koji ce sarumnovce baciti u duboki ponor.

FELIX
2 mjeseci prije

TO NEKA VAS NE IZNENADZUJE JER SE RADI NA TOME, DA SUKOB POTRAJE STO DUZE I SA TIM NASKODI OBEMA NAJBROJNIJIMA SLOVANSKIM DRZAVAMA I U PRVOM REDU NJIHOVOJ PRAVOSLAVNOJ POPULACIJI A KOD TOGA NISU IZUZETI NI KATOLICKI UKRAINCI KOJI VERNO SLUZE SVOJIM NEPRIJATELJIMA NESTO SLICNO SE JE DOGADZALO I HRVATIMA KADA SU SE HRABRO BORILI NA ISTOCNOM FRONTU SA CILJEM DA SPASU EVROPU OD NAJEZDE BARBARA. HRVATSKI SU BORCI IMALI SRECU, DA JE VECIINA ZAROBLJENIH HRVATSKIH VOJNIKA POGOTOVO USTASA PRED STALINGRADOM, PRESLA NA DRUGU STRANI I ZAJEDNO SA SOVJETIMA OSVOBVODILA JUGOSLAVIJU U KOJOJ SU NEKI OD DOBILI VISOKA MESTA U VOJSKI I POLITICI U OSLOBODZENOJ JUGOSLAVIJI.

eks
2 mjeseci prije

Terenski krematorijumi NATO-a hitno su dopremljeni u Sumi zbog ogromnih gubitaka NATO-Ukro snaga u Kurskoj oblasti. Prema proceni , NATO-Ukri nisu izvukli oko 4.000 tela iz zone borbenih dejstava u pograničnim oblastima .

eks
2 mjeseci prije

NATO-Ukro snage su proterane iz Njujorka. Mestu se vraća staro ime – Novogorodskoje .

eks
2 mjeseci prije

NATO-Ukri beže iz Selidova i Krasnoarmejska .

tihobl
2 mjeseci prije

Kako ce putin narudu objasniti na parcanje rusije.

Protiv Sistema
2 mjeseci prije

Zašto uopće postoji nacistička jazbina zvana ukrajina u 21 stoljeću ?
Satrati u cijelosti kao lekciju drugim glupim narodima kao njemačka (države kolonije se pišu malim slovima)

eks
2 mjeseci prije

Narativ o pregovorima plasiraju Amerikenjci i Englezi, ali to je fejk. Njima bi odgovaralo da se zaustavi napredovanje Ruskih snaga, jer je jasno kakav će epilog biti po USA-NATO naciste. Ne postoje nikakvi tajni pregovori.

Zvone
2 mjeseci prije

Meni se čini da imaju svi, koji sudjeluju u ovom ratu neke tajne dogovore ukjučujuči ruse i amere.

Ivana Podravec
2 mjeseci prije

Sve u svemu možemo samo konstatirati da su Ukrajinci napravili napad na Rusiju i zbunili cijeli svijet jer iako oni preuveličavaju značaj tog napada i kilometre osvojenog prostora jasno je da to baš i neće utjecati na pregovore kako oni to opisuju . Osvojili su neka manja mjesta , a doma su na putu da izgube na frontu kod Pokrovska puno više pa su zbunili i svjetske geopolitičare kojima takođe nije jasan njihov cilj . To što oni govore kao cilj ne može utjecati na taj način na Putina ne samo što je to puno manje osvojenog prostora nego govore , dakle nije 1150 km2 neko 500 km2 , a i iz tog će ih izbaciti vremenom jer su stanovništvo evakuirali . Izazvao je taj napad nelagodu u stanovništvu koji su ostali , deseci staraca i pobijenim ročnicima bez oružja . Na kraju koristi Rusima jer napreduju na frontu kod… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI