Ukrajinski šef diplomatije će dati ostavku?

Dmitry Kuleba
29 komentara

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba uskoro bi se mogao pridružiti četvorici svojih kolega iz kabineta koje je smijenio Vladimir Zelenski, prema kijevskim novinama.

Potpredsjednica Vlade za evropske integracije Olga Stefanišina, ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maliuski i ministar zaštite životne sredine Ruslan Strilets razriješeni su u utorak.

“Postoje pripreme za otpuštanje ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe”, objavila je Ukrainska pravda u utorak uveče, pozivajući se na izvor iz ureda Zelenskog. Prema pisanju medija, njegova će najvjerovatnija zamjena biti Andrej Sibiga, bivši ambasador kojeg su ukrajinski mediji opisali i kao zamjenika šefa kabineta Zelenskog i zamjenika Kulebe. 

Premijer Denis Šmigal će navodno zadržati svoj posao, tvrdi Ukrainska pravda.

Čistka vlade dolazi nakon zvaničnog isteka predsjedničkog mandata Zelenskog i mandata ukrajinskog parlamenta. Ukrajinski ustav predviđa samo produženje mandata u parlamentu, ali Zelenski je tvrdio da mu vanredno stanje objavljeno u februaru 2022. omogućava da odgodi sve izbore na neodređeno vrijeme. U međuvremenu, neki izvori u Kijevu rekli su zapadnim medijima da šef kabineta Zelenskog, filmski producent Andrej Jermak, de facto upravlja zemljom. Kancelarija Zelenskog je to demantovala.

Glasine o skorom Kulebinom svrgavanju kovitlaju se od marta, nakon ostavke portparola Ministarstva vanjskih poslova Olega Nikolenka, jednog od njegovih štićenika. List Strana je objavio da je Zelenski bio izrazito nezadovoljan diplomatskom službom i da razmišlja da Kulebu zamijeni svojim savjetnikom za spoljnu politiku Igorom Žovkvom.

Međutim, od te glasine ništa nije proizašlo, a Kuleba je nastavio da prebija Zapad da Kijevu da više oružja, municije i novca za borbu protiv Rusije.

“Ako se donesu odluke, Ukrajina je uspješna na terenu. Ako se ne preduzmu, onda se nemojte žaliti na Ukrajinu, žalite se na sebe”, rekao je Kuleba ministrima vanjskih poslova EU prošle sedmice, zahtijevajući od bloka “hrabre odluke” . Kijev okrivljuje ograničenja upotrebe oružja koje su dali SAD i njihovi saveznici za pogoršanje svog bogatstva na prvoj liniji fronta .

Nakon Brisela, Kuleba je otišao u Poljsku, gdje je uspio uvrijediti svoje domaćine – i ključnu državu za snabdijevanje Ukrajine zapadnom pomoći – nazivajući određene poljske teritorije “ukrajinskim zemljama” i sugerirajući da je raseljavanje etničkih Ukrajinaca sa teritorije Poljske 1947. ekvivalentno masakrima Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista koje je Varšava opisala kao genocidne. 

KulebaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
12 dana prije

Jučer je objavljen članak na portalu Geopolitika News naziva “Kako je presuda bečkog suda otkrila da je Washington pretvorio Ukrajinu u svoju ‘prčiju’”, zanimljivo za pročitati, bilo bi dobro da i Logično objavi ovu priču.

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Praktično – SVI 😳 ! Ostala dva nosata , kojima OBA ISTEKLI MANDATI da vode , ostatke od ostataka ” države ” … Toliko o demokraciji , državi i bijednoj sudbini jedna naroda za PRIMJER I DRUGIMA ŠTO SE SVE MOŽE DJESITI u geopolitičkom nadmetanju VELIKIH ! Jer … Ako se sve ovo moglo djesiti Ukraine !!! Zemlji u DVIJE VREMENSKE ZONE ! I sa nekoć , preko PEDESET MILJUNA LJUDI !!! Što se sve može djesiti , narodima i zemljama , koje ZA DAN bez problema , možeš i starim autom preć sa kraja na kraj i koje imaju taman toliko pučanstva da ih SVE ⚡ možeš strpati u — PREDGRAĐE ⚡ , gradova , velikih i moćnih država 🔥! Ovo … Što bude preostalo od Ukraine će bit ZONA OČAJA , BJEDE IZ KOJE ČE SE GLEDATI SAMO – POBJEČI – BILO KUDA ….!!! Strašno …Jedan narod je… Čitaj više »

nepoželjni
12 dana prije

Tzv “Demokracija” je sustav u kojem je manipulacija sudbinom roblja najveća.

U vlast se instaliraju razne protuhe, perverznjaci, banditi… i kada naprave dovoljno veliko sra nje jednostavno se (nekažnjeno) maknu a onda na njihovo mjesto dođu slični ili malo drugačiji…
Nitko od njih ne radi po nekom dugoročnom planu koji odgovara roblju (narodu) već samo interesnoj skupini u sjeni (gospodarima) i njima samima.

Zato, preferiram Monarhiju ili drugu autokratsku vlast, koja ostaje na vlasti dugoročno sa stabilnim programima, ciljevima i zakonskim rješenjima, gdje uvjeti života ostaju dugoročno nepromijenjeni i gdje čovjek (rob) može sebi urediti svoj život na stabilnim postavkama na dugi period.

(ali očito da ni “Demokracijama” ni “Diktaturama” ne vladaju oni koji su nama vidljivi….)

Tupko
12 dana prije

Napokon će moći u miru (i u cijelosti) pojesti krumpiriće i pizzu

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Off Topic . Jedan od nekoć , također , velikih imena exYU , muzičke scene Bora Đorđević ( Bora Čorba ) dao ostavku – na život … Preminuo u Ljubljani u bolnici , pored treće supruge , Slovenke … U posljednjoj želji je naveo da mu tijelo odnesu u Srbiju ali SRCE POHRANE U LJUBLJANI ! Zbogom Boro .

eks
12 dana prije

Brod tone – pacovi beže .

Zorule
12 dana prije

Ovi ministri što su podnijeli ostavke su znači sad slobodni za regrutaciju i front

eks
12 dana prije

U senci velikog udara u Poltavi ostaje nezapažen udar sistema “Iskander M” u reonu sela Bezdrik u Sumskoj oblasti . Iskander je uništio gomilu vojne opreme i desetine vojnika OSU .

Ivana Podravec
12 dana prije

Kad brod tone štakori ga prvi napuštaju . Ovo je smjena ministara kakvu ni HDZ nije napravio , a ovi sami odlaze . Jedino mi nije jasno kad će Zelensky shvatiti da je on prvi pozvan da ode ?

Ivex
12 dana prije

Vidi Štakora kako bježe brod se opasno nakrivio Štakori puni love pocimnju da bježe. Nista pozitivnoga nemam reći o ovim Ukrima. Kakva nakupina jada Amri i Rusi ih zajašise kao zadnju stoku. Dobar primjer za sve narode s ovih prostora što ih čeka od naših Političar ako se ne probude. Ali mi ne učimo na tuđim grešakma.

nastran
12 dana prije

nečemo gledat ovog masnog..ber nešto

eks
12 dana prije

Dobar komentar Zaharove : ” Jesen počinje , lišće počinje da opada” . (aluzija na ostavke mnogih ministara u vladi tzv. Ukrajine)

Max
12 dana prije

Isprazni pozer.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI