Ukrajinski udari na Moskvu ‘ne bi imali smisla’ – Biden

Biden - Ukrajina i SAD
9 komentara

Američki predsjednik odbio je dodatno olabaviti ograničenja za napade duboko u Rusiji koristeći oružje američke proizvodnje

SAD ne vidi razlog da dopusti ukrajinske udare dublje unutar ruskog teritorija unatoč molbama Kijeva za dopuštenje pokretanja takvih napada, rekao je predsjednik Joe Biden.

Washington je krajem svibnja odobrio ukrajinske prekogranične napade oružjem koje je isporučio SAD protiv ruskih ciljeva, tvrdeći da će promjena politike pomoći u odbijanju ofenzive Moskve u pograničnoj regiji Harkov.

Biden je tada rekao da SAD dopušta napade “samo u blizini granice [s Rusijom] kada se [rusko oružje] koristi s druge strane granice za napad na određene ciljeve u Ukrajini.”

Rusija je pokrenula svoju ofenzivu u regiji Kharkov u pokušaju uspostavljanja takozvanog “sanitarnog kordona” kako bi zaštitila svoja granična područja od ponavljajućih ukrajinskih napada usmjerenih na civile.

Prema Washington Postu, Ukrajini je dopušteno napasti oko 100 km unutar ruskog teritorija koji je priznao Zapad, a dužnosnici u Kijevu žalili su se da nisu ovlašteni napadati neke ključne zračne luke. Dužnosnici Pentagona kasnije su također potvrdili da je Ukrajini dopušteno napasti ciljeve izvan regije Kharkov.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, međutim, inzistirao je na ukidanju svih ograničenja, nazivajući “ludim” što je Kijev spriječen da uzvrati kao odgovor na neke ruske udare.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u četvrtak u Washingtonu, Biden je dao do znanja da SAD ne planira dodatno popustiti ograničenja. “Dopustili smo Zelenskom da upotrijebi američko oružje u kratkom roku i blisko inozemstvo u Rusiji… Da je imao kapacitet da napadne Moskvu, na Kremlj, bi li to imalo smisla? Ne bi.”

Dodao je da bi se Kijev i Zapad trebali zapitati “Koja je najbolja upotreba oružja koje [Zelenski] ima i oružja koje mu pribavljamo?”

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su ukrajinski napadi unutar ruskog teritorija korištenjem oružja koje je isporučio Zapad “blizu agresije”, upozoravajući na asimetričan odgovor.

U međuvremenu, SAD je u biti dao Kijevu carte blanche za korištenje oružja američke proizvodnje u napadima na ruske teritorije koje Ukrajina polaže. Krajem lipnja Moskva je optužila Kijev za pokretanje napada projektilima dugog dometa ATACMS na Krim, koji je usmrtio četiri civila i ranio više od 150 na plaži u Sevastopolju.

Rusija je tvrdila da je Washington bio suučesnik u napadu, rekavši da je omogućio “prednamjerni teroristički raketni napad”.

Komentirajući tragediju, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller odbacio je optužbe kao “smiješne”. Rekao je da, iako SAD “žale zbog bilo kakvog gubitka života civila u ovom ratu”, opskrbljuje Kijev oružjem “kako bi mogao braniti svoj suvereni teritorij od oružane agresije”.

Bidenograničenjarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dušan
1 mjesec prije

A tko ono PROVALIO DA RUSI U UKRAJINI RATUJU S NATO-OM ??
A ONO UKRAJINCI MORAJU DOBITI DOZVOLU DA RAKETIŠU RUSE OD AMERIKANACA ,DA IH NEBI PREVIŠE NAROKALI !!!💪💪😆🎃🎃🐍

Peter Tosh
1 mjesec prije

Htio je reci da nema smisla da Putin napada Rusiju

nastran
1 mjesec prije

bi li to imalo smisla? Ne bi. Sigurno u tom slučaju će ukrajina uistiu biti sravljena sa zemljom.Toga kao ovi mulci na čelu sa zelenskim kao da nisu svjesni.Uz svu pomoć ta nejač jednostavno ne može dobiti ovaj rat!

Max
1 mjesec prije

On svašta lupeta.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Vidite kako je stari Dzo dobar covjek, da nema joa pelene, moskva bi vec bila u rusevinama he he

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Kina je napravila impresivno i veoma zanimljivo otkriće u oblasti vojnih radara. Kineski cilj je očigledan. Ideja je suprotstaviti se američkim i NATO hipersoničnim projektilima čak pre nego što oni budu zvanično operativni. Podsetimo, NATO (SAD) idalje nema operativne hipersonične projektile. Revolucionarni novi radar u Pekingu može da otkrije i prati rakete sa maksimalnom brzinom od čak 20 maha, a koje lete u radijusu od 600 km. …prema izveštajima South China Morning Post, kineski istraživači su predstavili radarski sistem koji je toliko napredan da može istovremeno da otkrije i prati ne jedan, već 10 hipersoničnih projektila. …Koristeći prednosti bržih fotona (laserskih zraka), kineski istraživači su uspeli da stvore izuzetno inovativan radar koji može da obrađuje složenije mikrotalasne signale, omogućavajući tako po prvi put precizno izračunavanje brzine letećih objekata. Još jedan problem u stvaranju efektivnih odbrambenih sposobnosti protiv brzih pokretnih ciljeva je to što oni ponekad stvaraju fantomske slike na radarskim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI