Ukrajinu treba upozoriti da je “previše korumpirana” za NATO

NATO i Ukrajina
30 komentara

NATO želi da Ukrajina uloži više napora da suzbije endemsku korupciju kao uslov za bilo kakav napredak ka pridruživanju bloku, izvijestio je u utorak Daily Telegraph, pozivajući se na izvore.

Prema britanskom listu, zabrinutost da je Ukrajina “previše korumpirana” da bi postala punopravna članica NATO-a biće istaknuta u saopštenju na samitu bloka u Vašingtonu 9. i 11. jula.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je za Telegraf da Zapad mora „aplaudirati svemu što je Ukrajina uradila u ime reformi u poslednje dve i više godine“. Međutim, dodao je da „želimo da razgovaramo o dodatnim koracima koje je potrebno preduzeti, posebno u oblasti borbe protiv korupcije. To je prioritet za mnoge od nas za stolom.”

Članice NATO-a su se prvi put složile 2008. da će se Ukrajina na kraju pridružiti bloku, bez postavljanja tačnog rasporeda. Nakon puča u Kijevu 2014. koji je podržao Zapad, Ukrajina je svoje težnje prema NATO-u postavila kao strateški cilj i formalno se prijavila za pridruživanje bloku 2022. Taj potez uslijedio je nakon što su četiri njene bivše regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da pristupanje Ukrajine ne dolazi u obzir dok je ona u sukobu sa Rusijom, insistirajući da članstvo može biti odobreno samo “kada se saveznici slože i kada se ispune uslovi”. Moskva je rekla da su planovi Ukrajine za pridruživanje NATO-u jedan od ključnih razloga za sukob.

Ukrajinu godinama muči korupcija. Neprijateljstva s Rusijom učinila su problem još očiglednijim, a ukrajinsku vojsku potresalo je nekoliko skandala oko nabavke visokog profila posljednjih mjeseci.

Graft je visoko na listi zabrinutosti zapadnih pristalica Ukrajine u EU i SAD. Prošlog mjeseca, EU je uspostavila poseban nadzorni organ za borbu protiv moguće pronevjere milijardi dolara dodijeljenih Kijevu.

U maju je Robert Storch, generalni inspektor Pentagona, objavio izvještaj u kojem se navodi da “endemska korupcija i dalje postoji” u Ukrajini, dok je njenu vladu nazvao “jednom od najmanje odgovornih” u Evropi. U izvještaju NBC-a u junu se tvrdilo da je Kijev iritiran stalnim zahtjevima SAD-a da pojača napore u borbi protiv korupcije. Američki i ukrajinski zvaničnici su priznali da je to jedno od pitanja koje truje bilateralne odnose.

Prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala, Ukrajina je u ‘crvenoj’ zoni, na 104. mjestu od 180 zemalja.

jens stoltenbergNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
2 dana prije

Ma jok ,,, kad moze Usrulja biti korumpirana , moze u Ukraina ,,,, na kraju krajeva , ista je to banda

zoran
2 dana prije

Znaci da nije dovoljno, jer u nato su jos gori, Provizije za obavljene poslove, Placanje drzavnih udara i sl. Ne rade za narod., vec za financijske institucije.

Veliki Super Prvi Pravi Zmаj
2 dana prije

Moraju malo da smanje korupciju, pet, deset posto, pa će onda da bude sve u redu.

Faust
2 dana prije

Nemoguće je da je neka država previše korumpirana za NATO.

vrlodrag
2 dana prije

Prije bi se reklo da nisu dovoljno korumipirani za NATO. Ipak čini mi se da to nije pravi razlog. Prije da je razlog tome Rusija koja sasvim sigurno iz ovog sukoba izlazi kao pobjednik.

vrlodrag
2 dana prije

Ove ukrajisko-židovske budale opet napali NE Zaporožje. Osam radnika ozlijeđeno u napadu na trafostanicu Raduga. Napad izvršen bespilotnicima.

Augm
2 dana prije

Bjelorusija ulazi u SCO

vrlodrag
2 dana prije

Spucali Rusi aerodrom u Poltavi, gađan također Dnjepropetrovski industrijski distrikt odnosno Južmaš. Također odbijen napad na Novorosijsk. Uništena željeznička kompozicija natovarena tehnikom kod sela Ukrajinka blizu Zaporožja.

Vrlo vruće danas u Novorusiji.

Bilježimo i napredovanje ruskih snaga u Časov jaru i Nju jorku. Dosta ukrajinskih snaga izbačeno iz stroja i dosta uništene tehnike.

Danas praznik u Bjelorusiji. Prije 80 godina Minsk oslobođen od Nijemaca. Također Bjelorusija primljena u Šangajsku organizaciju.

Sparkling
2 dana prije

Ma kako ih nije sram nekoga nazivati korumpiranim. Pa zar se kod nas “u demokratskom zapadnom svijetu” ne kaže LOBIRANJE??
Lp

opetlazes
2 dana prije

Previse ili premalo? Nista vise ne razumijem. S obzirom da navedena organizacija ima vrlo visoke standarde kada je mito u pitanju.

Max
2 dana prije

Ista banda,

goran
2 dana prije

hahahahahaha pazi ovo hahahahaha
gurnuli ste ukrajinu u rat,znali ste da če sa ratom doći i korupcija,i sad ste se našli pametovati kako je u ukrajini velika korupcija,pa normalno da je zahvaljuljući velikoj britaniji i sjedinjenim američkim državama i eu.
nemojte srati ukrajincima o korupciji kad ste vi svi gori od njih milijardu puta.
koliko god ukradete nikad vam nije dosta.

tihobl
2 dana prije

Ukrajina je crna rupa koja je progutala SSSR.
U EU su sracunali da bi na predpristupne subvencije ukrajini islo 70% svih subvencija. Poljoprivednici po EU su dosli do tih brojeva i bune se jer bez subvencija njihova proizvodnja postaje nerentabilna. Amer hoce da Ukrajina udje u EU, ali ne i u NATO.

Ivana Podravec
2 dana prije

Zato je i izabrana za pokretanje rata s Rusijom . Milijarde $/€ se slijeva u Ukrajinu koja služi ko veš mašina za pranje novaca . Instalirali su za to pravog čovjeka i sad to sprovode u djelo uz naknadu Zelenskom.

dulebg
2 dana prije

Zapad je izmislio korupciju. Nigde ona nije tako uklopljena u sistem kao kod njih. A ovim urođenicima trljaju nos: sram vas bilo kakani !

2 dana prije

😛 Super Turbo 🤒😛

Tupko Glupko
1 dan prije

Dakle, da bi ušla u NATO Ukrajina ne smije biti u ratu sa Rusijom, mora pobijediti Rusiju, ne imati otvorene teritorijalne probleme sa Rusijom, zatim se sve članice NATO-a moraju složiti da Ukrajina uđe u NATO, mora iskorijeniti korupciju, a uskoro će početi pričati i o velikom deficitu demokracije u Ukrajini.
Tko će reći Ukrima da ih NATO pravi budalama za svoje vlastite privatne interese kontra Rusa i Ukra i da nikada neće ući u NATO?

korupcijom se omogučuje
1 dan prije

PRIVATIZACIJA državnih i bogatstava naroda! Korupcijom se pojednostavljuje vrlo laka, povoljna i brza privatizacija. Samo Donbas (Doneck i Luhansk) vrijedi 12 trilijuna dolara! 12 000 milijardi dolara! (najnovije analize pokazuju i više) Javljaju se glasovi da je Ukrajina bankrotirala ili samo što nije. U tom slučaju sve ide na rasprodaju po iznimno niskim cijenama i u vrlo kratkom roku – dok se narod niti ne snađe sve je gotovo. Već se ubrzano prodaje ukrajinska zemlja – poljoprivreda za sitan novac (u odnosu na mirnodopske vrijednosti). kako bi se podmirio jedan mali ili manji dio državnih dugova. Nedovoljno jer su cijene zemlje vrlo male i to je beznačajan, odnosno uzaludan “posao”. Veliki dugovi i dalje ostaju i još će dalje stalno rasti! Ukratko, korupcija je temelj privatizacije, a “novo funkcionirajuće” pravosuđe omogučit će pravnu sigurnost za ono što je kupljeno u bescjenje. Ovo je sve mnogostruko pojačano ratnim zbivanjima. Ulog u… Čitaj više »

Lanculica
1 dan prije

Lopov viće:”Držite lopova!”.

Makedonec
1 dan prije

NATO zeli…… A daje ogromne pare svojih gragjana tim istim korumpiranim ukrima???? Ko je ludji i korumpiraniji??

nessy
1 dan prije

Daa… bravo. Za suzbiti korupciju koja cvijeta bezbroj desetljeca, treba samo malo dobre volje, Vila Zvoncica, koja sipa carobni prah, i eto Petra Pana. On to sve ispravi dok kazes ‘keksvecevokraskoestlinnapolitanke…itd’. Pa to bar nije tesko. Sve te stotine tisuca lesinara iz drzavnog aparata, koi su navikli na ‘mazivo’, odmah ce odustati, i stati na branik domovine. Jedan drugi put.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI