Ultimatumi Zelenskog predstavljaju glavobolju

Sergej Lavrov
12 komentara

Mirovne inicijative ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog postale su smetnja za sve i predstavljaju “čisti ultimatum”, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka o strateškoj saradnji s arapskim državama Perzijskog zaljeva.

Govoreći na brifingu za novinare u Rijadu, Lavrov je naglasio da insistiranje Zapada da se drži takozvane ‘formule mira’ Zelenskog sugerira da ne namjerava pregovarati s Moskvom pod jednakim uvjetima.

„Inicijativa Zelenskog je odavno poznata, postala je glavobolja  za sve, to je čisti ultimatum“, rekao je Lavrov. “Činjenica da se Zapad drži ovog ultimatuma znači samo jedno: Zapad ne želi pošteno pregovarati”, dodao je ministar vanjskih poslova.

Takođe je sugerisao da pristalice Ukrajine žele da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Rusija „približila situaciji u kojoj će biti moguće proglasiti da smo na bojnom polju doživjeli strateški poraz“. Lavrov je dodao da Rusija nikada nije ni ozbiljno razmatrala inicijativu Zelenskog i da je samo izrazila „iznenađenje što neko još uvek pada na nju“.

Ministar je također napomenuo da mnoge rasprave o mirnom rješavanju ukrajinskog sukoba također izostavljaju ključni faktor koji je bio jedan od osnovnih razloga zašto je Rusija pokrenula ofanzivu na Kijev 2022. godine.

“[njemački kancelar Olaf] Scholz je rekao da je vrijeme za početak pregovora”, rekao je Lavrov, napominjući da su njemački mediji nagovijestili da će takvi razgovori proizaći iz činjenice da će “teritorijalno pitanje morati biti riješeno uzimajući u obzir realnosti na terenu.” Međutim, ruski diplomata je insistirao da se „ne radi o teritorijama” i da Moskva „nikada nije želela tuđu zemlju” i da je želela „ljude koji su sastavni deo ruskog sveta, ruske kulture, ruskog jezika, istorije, vere, da se prema njima postupa humano, kako to zahtijeva međunarodno pravo.”

Lavrov je naglasio da je relativno lako odrediti vrijeme i mjesto za pregovore o Ukrajini, ali da je mnogo važnije da se dogovorimo o čemu će se razgovarati na takvim razgovorima.

“Ako razgovaramo o pozivima na prekid vatre i razmišljamo o razmjeni teritorija, to nije ozbiljno”, rekao je diplomata. “Nije problem u teritorijama, problem je u pravima ljudi koji su pogaženi zakonom i koje nijedna od inicijativa koje lebde u političkom prostoru posebno ne spominju.”

LavrovrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nibiru
7 dana prije

Ne Lažrov, ti predstavljaš glavobol, nije ti još bilo dosta kad te ismijavala cijela hala u Indiji 🤡hahaha. Ajde vise iskoristite nuklearno oruzje. Ruska djeca su inace otporna na nuklearno zracenje tako da nemate brige.

eks
7 dana prije

“Mirovne inicijative Zelenskog” – kakav trik zapadnih, pre svega USA geostratega , jer više ni debili ne sumnjaju da rat protiv Rusije ne vodi Zelenski , nego USA-NATO psihopate , korporativni fašisti. Zelenski – USA megafon daje izjave koje plasiraju Pentagon i CIA , kao probni balon (test) koji treba da podstakne nekakvu reakciju Rusije , koja bi otkrila ruske namere i planove . Rusija je prihvatila tu igru , ali Rusija nikada ne donosi odluke i ne reaguje na prvu loptu . Sve se analizira, tim pre što se zna da su Amerikenjci (i Englezi) vrhunski lažovi i prevaranti, pa su sve njihove izjave nevalidne. Delovanje na terenu pokazuje da USA-NATO radi sve u suprotnom smeru od bilo kakve mirovne inicijative.

eks
7 dana prije

Udarom sistema “Iskander” jutros je u Hersonu uništena vojna oprema na vozu koji je stigao u železničku stanicu. Uništeni su i sistemi PVO koji su bili rasporedjeni po stambenim oblastima sa ciljem pružanja zaštite vozu sa vojnom opremom. Zaštita nije uspela.

Biti-ili-ne-biti
7 dana prije

Bacite mu nešto kazetno ili Iskandersko u njegovoj blizini, pa da Zelembać konačno zbriše u svoju 35 milijuna USD vrijednu vilu u Miami, Florida.

Max
6 dana prije

lukavo.

Sasa
4 dana prije

Nibiru glup ko stup.čitaj plenković

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI