UN poziva na suzdržanost nakon smrtonosnog izraelskog napada na Jemen

Antonio Guterres
8 komentara

Glavni tajnik Antonio Guterres zabrinut je zbog moguće šire eskalacije na Bliskom istoku

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na obustavu napada na civile i civilnu infrastrukturu, pozivajući sve strane na suzdržanost nakon subotnjeg velikog izraelskog zračnog napada na jemenski lučki grad Hodeidah.

Zračni napad bio je odgovor na napade jemenskih Hutija na civilna plovila povezana s Izraelom i napade raketama dugog dometa i dronovima na Izrael, prema Izraelskim obrambenim snagama.

U napadu na Hodeidu ubijeno je najmanje troje ljudi i ozlijeđeno još oko 87, izvijestila je rano u nedjelju TV al-Masirah koju vode Huti, pozivajući se na Ministarstvo zdravstva koje djeluje u jemenskim područjima pod kontrolom Hutija.

Guterres je “duboko zabrinut zbog izvješća o zračnim napadima ranije danas u i oko luke Hodeidah u Jemenu”, navodi se u izjavi njegovog glasnogovornika objavljenoj na web stranici UN-a.

“Prva izvješća govore o brojnim žrtvama i preko 80 ozlijeđenih u ovom napadu, te da je došlo do značajne štete na civilnoj infrastrukturi. Glavni tajnik poziva sve zainteresirane da izbjegavaju napade koji bi mogli naštetiti civilima i oštetiti civilnu infrastrukturu”, stoji u priopćenju.

Guterres je “i dalje duboko zabrinut zbog rizika od daljnje eskalacije u regiji i nastavlja pozivati ​​sve na najveću suzdržanost”, dodaje se u bilješci.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da Houthi koriste luku Hodeidah za primanje pošiljki oružja iz Irana. Zapadni Jeruzalem i njegov glavni rival razmijenili su zračne napade ranije ove godine, što je izazvalo strah od šire eskalacije na Bliskom istoku.

Dodatno, Netanyahu je spomenuo nedavni napad dronovima na Tel Aviv, u kojem je jedna osoba poginula, a najmanje desetero ih je ozlijeđeno. Hutiji su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da je njihov novi dron sposoban “zaobići neprijateljske sustave presretanja”.

Huti, šiitska islamistička skupina koja kontrolira veliki dio Jemena razorenog građanskim ratom, od listopada napadaju komercijalne brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Obećali su da će nastaviti sve dok traje izraelska vojna operacija protiv Gaze.

Antonio GuterresIZRAELJemenUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 mjesec prije

drugim rijecima ,, nek budu mirni dok ih izrael roka

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Kako to da nisu sazvali vijece sigurnosti UN-a kao za onu norvesku protuzracnu raketu koja je pala na djeciju bolnicu u kijevu a za sta su odma optuzili Ruje !?
Kako to da nisu sazvali vijece sigurnosti UN-a ni za ono raketiranje izbjeglickog kampa u Gazi nebi li ubili hamasovog vodzu a pri tome ubivsi i ranivsi silne izbjeglice kao za onu norvesku protuzracnu raketu koja je pala na djeciju bolnicu u kijevu a za sta su odma optuzili Ruje !?
Tu takozvanu UN organizaciju i njeno takozvano vijece sigurnosti treba podhitno raspustiti jer je postala jedna obicna farsa koja nas svih puno kosta.

Grozozo
1 mjesec prije

Licemer, a da je bilo obrnuto odmah bi bila osuda, ovaj lik je jedan od glavnih globalističkih propagandista i provodnik ideja agende 2030 i WEF-a.

Max
1 mjesec prije

Prekasno je za to.

goran
1 mjesec prije

UN je skraćenica od UJEDINJENE NACIJE ZLA.
eto šta znači jebeni UN.

Josip
1 mjesec prije

Kakva suzdrzanost, samo nekoliko termonuklearnih na Izrael spasava svijet od tog zidovskog smeca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI