UNRWA zatvara sjedište u Jeruzalemu nakon podmetanja požara od strane izraelskih naseljenika

Podmetnut pozar u UNRWA sjedistu
4 komentara

Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) bila je prisiljena zatvoriti svoje sjedište u istočnom Jeruzalemu nakon podmetanja požara od strane ilegalnih izraelskih doseljenika.

Philippe Lazzarini, čelnik UNWRA-e, rekao je u objavi na platformi društvenih medija X u četvrtak da je odlučio zatvoriti kompleks dok se ne uspostavi odgovarajuća sigurnost. Rekao je da je incident od četvrtka drugi u manje od tjedan dana.

“Ovo je nečuven razvoj događaja. Još jednom su životi osoblja UN-a bili u ozbiljnoj opasnosti”, rekao je.

“Odgovornost je Države Izrael kao okupacijske sile osigurati da osoblje i objekti Ujedinjenih naroda budu zaštićeni u svakom trenutku”, rekao je.

UNRWA, osnovana kako bi se bavila palestinskim izbjeglicama koje su pobjegle ili su bile prisiljene napustiti svoje domove tijekom rata 1948. u vrijeme stvaranja Izraela, dugo je bila meta izraelskog neprijateljstva.

Od početka rata s Gazom izraelski dužnosnici više su puta pozivali na zatvaranje agencije, optužujući je za sudioništvo s palestinskim pokretom otpora Hamas u Gazi, što Ujedinjeni narodi oštro odbacuju.

Izrael cijeli Jeruzalem smatra svojom nedjeljivom prijestolnicom, uključujući istočne dijelove koje je zauzeo u ratu 1967., a koje Palestinci traže kao budući glavni grad nezavisne države.

Lazzarini je rekao da je osoblje bilo prisutno u vrijeme incidenta, ali nije bilo žrtava. Međutim, vanjska područja oštećena su plamenom, koji je ugasilo osoblje nakon što je hitnim službama trebalo vremena da reagiraju.

Nije bilo trenutačnih komentara izraelske policije.

Lazzarini je rekao da su skupine Izraelaca održavale redovite prosvjede ispred kompleksa UNRWA-e posljednja dva mjeseca i rekao je da je ovaj tjedan na osoblje i zgrade u kompleksu bacano kamenje.

Na snimci koju je podijelio uz Lazzarinijevu objavu vidi se dim kako se diže u blizini zgrada na rubu imanja, dok se čuje skandiranje i pjevanje.

Gomila praćena naoružanim muškarcima viđena je ispred kompleksa kako pjeva “Spalite Ujedinjene narode”, rekao je Lazzarini.

gazaIZRAELujedinjeni narodiUNRWA
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

A gde su “međunarodne snage” da zaštite UN?

Max
3 mjeseci prije

Očekivano.

demon jahve
3 mjeseci prije

ne spominjite moje ime uzalud.

FELIX
3 mjeseci prije

MOZDA SU TO UCINILI ISRAELSKI EKSTREMISTI KADA JE PROCURILA VEST DA JE PRILICNO VELIKI DEO PRIPADNIKA UNRWA DIREKTNO UCESTVOAO U NAPAD NA ISRAEL POD KOMANDOM HAMASA, NEKI SU I IZGUBILI JER SU PODPOMAGALI TERORISTE I SUDELOVALI SA NJIMA ALI NIKO NIJE BIO ZBOG TOGA KAZNJEN. PO LAZNIM PODACIMA SO CLANOVI UNRWA PREVOZILI I ISRAELKE TAOCE SVOJIM VOZILIMA A MOZDA I STA DRUGO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI